.
Отговор в тема
Страница 6 от 11 ПървиПърви ... 2345678910 ... ПоследнаПърви
Резултати от 126 до 150 от общо 273
    Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4
    И защо душата да е била робиня на тялото?
    защото Духа, който се дава на човека от Бога по милост, помага на душата да се бори с греха в себе си, помага на душата да се бори с всевъзможните прищявки и страсти на тялото, а много от тези прищявки са толкова развратени и безумни, че въпреки че човека има разум те го поставят по-долу дори и от животните. Без Духа човека следва всевъзможните прищявки и страсти на тялото както магаренце следва стопанина си и човека си мисли "абе това е природа, абе това е естество и е вродено" и тем подобни оправдания, но не е така. Затова се казва че във вярата се иска от човека и известна доза себеотричане заради Бога.

Мега фен Аватара на gandalfepi4
    ^ Тоест ти наричаш "дух" това което някои наричат "воля"?
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

^ Тоест ти наричаш "дух" това което някои наричат "воля"?
    волята на човека не е достатъчна за да се победи демона, ако човек си мисли че може само със силата на своята воля да победи изкушенията на дявола, сам себе си лъже, а и това е гордост.
    "Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)

Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
    Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?

^ Toгава как разбираш, че не се изпърдяваш в църквата понеже духът ти упражнава контрол върху сфинктера ти, а не волята?
    “It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”

The Bird of Hermes

ааххаха, така и предполагах, че ще стане!

Духа помага на волята, разума, желанията и чувствата на човека да са в правилния път. Човек е в съзнание и осъзнава какво прави.
    "Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)

Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
    Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?

Че ще ти задам елементарен въпрос на който няма да можеш да отговориш?

Или че ще ти задам елементарен въпрос, примесен с щипка вулгарност за вкус, на който няма да можеш да отговориш и ще се вкопчиш в мъничката профанност, за да избегнеш очевидния отговор?

The Bird of Hermes

Че ще ти задам елементарен въпрос на който няма да можеш да отговориш?

Или че ще ти задам елементарен въпрос, примесен с щипка вулгарност за вкус, на който няма да можеш да отговориш и ще се вкопчиш в мъничката профанност, за да избегнеш очевидния отговор?

Какъв отговор да избегна бе приятел, та аз понякога не те разбирам и какво точно ме питаш, аз не съм духовник или учител, ако толкова се интересуваш има достатъчно православна литература. И аз по някога съм си задавал въпроси и в момента не съм намирал отговора но след време съм го намирал. Това че не можеш в момента да си обясниш нещо не означава че това нещо не съществува. То и аз като малък не можех да си обясня въздуха ама той съществуваше. Казвам какво мисля, никой не насилвам и не налагам да го приема, а и не съм длъжен.

Цитирай Първоначално написано от cvetemoe

Духа помага на волята, разума, желанията и чувствата на човека да са в правилния път. Човек е в съзнание и осъзнава какво прави.
    Оффф, аре спри да си променяш мъничките мнения по 324092350897 пъти когато ти отговорят. Помисли за 10-ина секунди и тогава пиши.

А иначе:

Откъде знаеш това. Не помня да го пише в библията. Измисляш ли си го просто?

Освен това преди написа:

Без Духа човека следва всевъзможните прищявки и страсти на тялото както магаренце следва стопанина си и човека си мисли "абе това е природа, абе това е естество и е вродено"

Аз, бидейки бездуховен злодей, не помня да съм правил кой знае колко ужасяващи неща - не лъжа, не крада, не убивам, не правя зло нарочно, не се тъпча или напивам, медитирам си от време на време, дори съм вегетарианец и ако не смятам да пусна монета на уличен музикант се опитвам да не се наслаждавам на творението му.

Това дори не е продукт на някакво съзнателно усилие - от вътре ми идва. За мен това е хедонизъм, доставя ми чисто материално удоволствие.

Та нито воля, нито някаква паранормална сила ме спират да стана някакъв зил тип. Как би обяснил това?

The Bird of Hermes

Откъде знаеш това. Не помня да го пише в библията. Измисляш ли си го просто?
    Освен Библията ние имаме и житията на светиите, които най-правилно са тълкували Библията и са се грижили за духовното ни преуспяване.

^ И това го пише къде все пак?

The Bird of Hermes

Аз, бидейки бездуховен злодей, не помня да съм правил кой знае колко ужасяващи неща - не лъжа, не крада, не убивам, не правя зло нарочно, не се тъпча или напивам, медитирам си от време на време, дори съм вегетарианец и ако не смятам да пусна монета на уличен музикант се опитвам да не се наслаждавам на творението му.

Това дори не е продукт на някакво съзнателно усилие - от вътре ми идва. За мен това е хедонизъм, доставя ми чисто материално удоволствие.

Та нито воля, нито някаква паранормална сила ме спират да стана някакъв зил тип. Как би обяснил това?
    Защото всъщност си крайно духовна личност и бог те спасява от греха, дори без ти самият да го осъзнаваш. Just guessing.

И на мен това ми е интересно, но ще перифразирам и ще обобщя: Щом всемогъщият бог се е смилил над всеки един човек и му е дал "духа", с който да се бори срещу изкушенията и греха, защо крайно зли и бездуховни хора, като мен и Гандалф (все пак сме сатанисти, няма как да е другояче), всъщност са крайно добри личности (влагам доста в думата "добри", надявам се никой няма да издребнее за това), а крайно "духовни" хора убиват, спят с деца и прочие?
    ...

Ами така е, то закона Божи е изписан в сърцата ни и затова свидетелства съвестта, но след грехопадението човек започнал да потъпква съвестта си и да я заглушава. Затова и Бог и ни дал Библията за да върне човека в правия път и за да събуди отново съвестта му.
    (Просто не мога да ти преразкажа цялото православно учение, както е казано плътския ум не се покорява на закона, нито пък може, нужна е и вяра)

Град
    Гората на Сенките
    Мързеше ме да чета спорове и глупости честно казано.
    Ще кажа защо аз се отнасям негативно към ЧАСТ от религиозните хора.
    Никога не съм била вярваща в Бог и тезата на християнството - но и НИКОГА не съм опитвала да натрапвам своите виждания на някого. Мразя когато някой ми обяснява как Бог ме обича и бла, бла и че аз трябва да вярвам, че съм грешна щом не вярвам и т.н.
    Още повече религията която уж проповядва мир и любов е причинила смъртта и изтезанието на хиляди хора само защото не са искали да предадат своите виждания. Това е мизерно, гнусно и непростимо!
    Според мен човек сам трябва да създаде своята религия, като ако иска все пак може да се придържа към основните правила на някоя религия, но единствено по своя воля. И да не налага и да не натрапва своята религия.
    Светлината мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака...

Ами така е, то закона Божи е изписан в сърцата ни и затова свидетелства съвестта,
    nope, префронтален кортекс, окситокцини. Никакви паранормални работи - имам емпатия и ми доставя удоволствие да гледам как на друг му е кеф. Само биохимия.

но след грехопадението човек започнал да потъпква съвестта си и да я заглушава.
    ...Тоест... Тоест аз всъщност не съществувам?

Затова и Бог и ни дал Библията за да върне човека в правия път и за да събуди отново съвестта му.
    Аз виждам библията като крайно неморална и отвратителна в това отношение. Има само едно две изключения, където е дадена малко конвенциална, ежедневна, битова мъдрост, която по принцип си и съществува във всички морални учения или философии.

Нищо, което да ме обогати

(Просто не мога да ти преразкажа цялото православно учение, както е казано плътския ум не се покорява на закона, нито пък може, нужна е и вяра)
    Защо?

Live a good life. If there are gods and they are just, then they will not care how devout you have been, but will welcome you based on the virtues you have lived by. If there are gods, but unjust, then you should not want to worship them. If there are no gods, then you will be gone, but will have lived a noble life that will live on in the memories of your loved ones.

Eто ми я философията. Защо да се преструвам и да лъжа че вярвам в нещо, в което НЕ МОГА да вярвам?

The Bird of Hermes

Eто ми я философията. Защо да се преструвам и да лъжа че вярвам в нещо, в което НЕ МОГА да вярвам?
    Защо не можеш да повярваш, защото търсиш доказателства за да повярваш ли? А това вяра ли е? Ама добре приемам, че има и такива хора, аз допреди 7-8 години бях почти същия, дори не знаех с коя ръка де се прекръстя, но се случиха неща, които 360 градуса преобърнаха светогледа ми (но няма да ви занимавам с това а и не искам), дано Бог да ти помогне някога да повярваш.

Град
    Гората на Сенките
    Защо не можеш да повярваш, защото търсиш доказателства за да повярваш ли? А това вяра ли е? Ама добре приемам, че има и такива хора, аз допреди 7-8 години бях почти същия, дори не знаех с коя ръка де се прекръстя, но се случиха неща, които 360 градуса преобърнаха светогледа ми (но няма да ви занимавам с това а и не искам), дано Бог да ти помогне някога да повярваш.
    А ти вярваш ли, че съществува друга истина освен твоята!? И отгога Бог помага!? До момента не съм срещнала човек, на който Бог да му е помогнал.... Както и да е - вярвай си, но недей да съдиш, тези които вярват в друго!
    Светлината мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака...

Защо не можеш да повярваш, защото търсиш доказателства за да повярваш ли?
    Tи не търсиш ли? Можеш ли ИСКРЕННО да повярваш че имаш пипала вместо ръце? Можеш ли ИСРКЕННО да повярваш че небето е червено?

Разбира се че не. Можеш да се ПРЕСТРУВАШ, можеш да ЛЪЖЕШ, но не и да повярваш искренно.

А това вяра ли е?

Ако за теб "вяра"="преструване" то да. Моето е честност и чистота. Така съм направен (не се заяждай за термина).

Moга да кажа че вярвам че детето ми ще е добър човек. То има същата тежест като "Ще живея сякаш... Ще се надявам че... Ще се инвестирам в...". Но не мога да кажа че знам че това е факт.

Ама добре приемам, че има и такива хора, аз допреди 7-8 години бях почти същия, дори не знаех с коя ръка де се прекръстя, но се случиха неща, които 360 градуса преобърнаха светогледа ми
    Аха... значи на теб ти е дадена причина да вярваш, а аз въпреки че съм се молил не съм чул нищичко. Не само това, а съм запознат с плетора от доказателства ПРОТИВ.

Не звучи много честно.

дано Бог да ти помогне някога да повярваш.
    Защо? Какво толкова ако не вярвам? Явно не съм по-лош човек на дела или мисли.

The Bird of Hermes

Самата тема изглежда противоречива. Да си атеист не означава, че ни си вярващ, а напротив. Само че вярата при тях се опира в отричането на божественото. При сблъсъка на различни вери, идеи и т.н. естествено, че ще се породят и спорове. Сблъсъкът цели в крайна сметка тържеството на смисъла, така е и с битките в човешката история, те са тържество на смисъла. Например фашистка Германия беше тръгнала по лош път, изпълняваща собствените си идеали и в крайна сметка Съветския съюз ги възпря. Смятам, че идеите са им били лоши, защото не са хуманистични по своя характер. В България 45-те години социализъм идеологията се крепеше в налагане на Божественото царство на земята, само че без отстъствието на Бог, отричаше се всякаква намеса на божественото. Идеологията на държавата ни беше атеистична по своя характер, но това не означава, че в нея е отсъствала вяра, а напротив. Вярата се крепеше в налагането на справедливост и хармонично развитие, а в крайна сметка благодарение на българския социализъм се извърши модернизацията на страната, която в момента се разрушава методично. И накрая ще направя заключението, че да си атеист не означава да не си вярващ, да не си морален, а напротив.Във вярата, било то в Божественото, налагане на справедлив строй, или пък че е задоволяване на сексуални нагони в никакъв случай не отсъства и понятието морал.

Цитирай Първоначално написано от Lychezar
    Самата тема изглежда противоречива. Да си атеист не означава, че ни си вярващ, а напротив. Само че вярата при тях се опира в отричането на божественото.
    Не бъркай атеизма с антитеизма, невежа.

Аз не вярвам че няма бог.

Аз не намирам "доказателствата" за убедителни.

gandalfepi4, няма доказателства, че не съществува Бог, така че може да се опираш единственото на вярата ти в неговото несъществуване!

^ Ти тролиш ли?

Не вярвам
    че има бог - Не вярвам че можеш да вдигнеш 200кг

Вярвам че няма бог - Вярвам че не можеш да вдигнеш 200 кг

Едното има позитивно твърдение, а другото не. Ако си толкова малоумен, глупав, нещастен, никому ненужен, жалък, малък, смотан, умствено увреден олигофрен, че да не можеш да видиш разликата няма какво да си губя времето с теб.

The Bird of Hermes

Повече от фен Аватара на evropeiski
    Цитирай Първоначално написано от Lychezar
    gandalfepi4, няма доказателства, че не съществува Бог, така че може да се опираш единственото на вярата ти в неговото несъществуване!
    това ми хареса.

Хора не разбрахте ли вече как се прави бе, оставете го гандалфчо да се мисли че е победител в спора, и ще го победите, нека си мисли че е победител, голям прас.

gandalfepi4, от логиката, че не вярваш да има Бог, следва, че вярваш, че няма Бог. От едно съждение следва друго умозаключение.

Абе момчета вие тролите ли стария gandalfepi4 или наистина ли сте толкова тъпи че не можете да видите разликата между

"Не намирам доказателството ти за убедително"

и

"Не само не намирам доказателството ти за убедително, но и смятам че грешиш"?

The Bird of Hermes

Ама то целия живот се основава на вяра, то да отидеш до магазина ти трябва да вярваш, че ще отидеш благополучно, ако не вярваш няма изобщо да тръгнеш, като се качваш в асансьора ти вярваш че асансьора ще те закара невредим, ако не вярваш няма да се качиш и т.н. примери колкото щеш.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си