- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Защо атеистите винаги се държат грубо с вярващите?
Не намирам доказателството ти за убедително=> Намирам доказателството ти за неубедително. Смятам, че грешиш=> Не смятам, че си прав => не можем да сме сигурни дали си прав или грешиш, а това се базира на вяра, интуиция или както щеш го наречи.
Първоначално написано от Lychezar
Не не следва. Просто не знам. Баси тъпанарщината.
Не знаем дали има топка от чист диамант колкото планета някъде в космоса, но не смятам че е невъзможно. Може някакъв процес да го е направил.
Не знам дали има панда с големина колкото планета в космоса и вярвам че няма. За мен е невъзможно да има такова нещо.
Това че до сега съм попадал само на неубедителни доказателства не означава че смятам нещо за невъзможно:
-Аз вярвам че в този аквариум има и ламантини понеже е много голям.
-Това е неубедително доказателство.
-Добре, освен това и имам тази снимка на ламантини в аквариума и на стъклото му пише че има такива животни в него.
-Аха, това вече е убедително, благодаря.
Ето това ми е позицията, не:
-Аз вярвам че в този аквариум има и ламантини понеже е много голям.
-Това е неубедително доказателство. Освен това в този аквариум НЯМА ламантини.
-Но освен това и имам тази снимка на ламантини в аквариума и на стъклото му пише че има такива животни в него.
-Не ме интересува, в този аквариум няма ламантини. Дори ако някой се приближи до стъклото и го видим ще е някакъв трик, илюзия. Аз вярвам че вътре няма ламантини. (Което по някаква странна причина е и начина по който доста религиозни хора реагират на доказателства против вярата им, сигурно е случайно)
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Искам гандалф да ми каже в какво вярва че ще стане след смъртта на човека, само не ми казвай че знаеш със сигурност какво става след смъртта и не ти се налага да вярваш. Този който вярва че знае всичко и за нищо не му се налага да вярва защото го знае за мен наивен.
Вярвам че става това което виждаме - умираш, а мозъка се изключва.Първоначално написано от evropeiski
Естествено че не знам какво става със сигурност - никога не съм бил мъртъв. Все пак не намирам за вероятно да има някакъв летящ, невидим втори мозък, който като умрем да се телепортира в някакво друго измерение и св. Петър да го гледа изпитателно.само не ми казвай че знаеш със сигурност какво става след смъртта и не ти се налага да вярваш.
Този който вярва че знае всичко и за нищо не му се налага да вярва защото го знае за мен наивен.
Както и за мен.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Ахаааа, ама качайвки се веднъж на асансьор имаш доказателство, че той може да те свали или качи.Първоначално написано от cvetemoe
А мож ли само седейки и молейки се на бог да стане това?
Светлината мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака...
От тук мисля че следва, че ти вярваш на някаква си твой умозаключения, в които аз не искам да вярвам, а искам да вярвам на библията, която ми изглежда по достоверна от твоята библия която ти си написал с твоите си умозаключения.Първоначално написано от gandalfepi4
Погледни следния пример: Колата се движи на четири гуми => Колата не се движи на пет гуми=>В какво вярвам, смятам, мисля, според мен, струва ми се, евентуално на никой не му пука, защото колата се движи на четири гуми. Изобщо тези понятия са плод на нашите убеждения, а не плод на действителността и както и да ги използваш, подменяйки вярвам със според мен смисълът не се губи.Първоначално написано от gandalfepi4
Първоначално написано от cvetemoe
Kaкто вече се каза бил съм в асансьор, ходил съм до магазина, от тези ми преживявания мога да направя мисловна аналогия с други и да съставя представи за това кое е вероятно да се случи по определен начин и кое не.
Не ми се е случвало както се возя в асансьоро изведнъж да се превърне в гъсеницокотка и да отпраши на някъде с мен, не ми се е и случвало бог да ми говори.
Има разлика между вярата (ако дори може да се нарече така) базирана на доказателства и предишен опит и вярата базирана на желанието ти нещо да е вярно или неразбиране на това как се случва нещо (пример: "кой прави мълниите ако не зевс а? шах и мат атеисти!")
The Bird of Hermes
Първоначално написано от Lychezar
Не виждам как примера е приложим за ситуацията. Ако не виждахме хумите на колата и не сме виждали кола до сега е друга ситуацията, но примера ти иска някакво изначално знание.
Не може да стане нещо подоно за бог.
Н0=Няма бог (родени сме без знанието за Яхве или който и да е било все пак)
При липса на доказателства нулевата хипотеза си остава - няма бог.
Това не означава че е недуказумо, просто че няма доказателства все още. В момента в който започнат да се перкат някакви ангели насам натам положението ще се промени. Аз бидейки просто неубеден ще повярвам, антитеист бидейки твърдо невярващ ще казже че сънува, че това са извънземни костюмирани като ангели или хора от бъдещето с готини технологии които си правят ташак
The Bird of Hermes
бля,бля,бля
Има вярващи,които пък са груби с невярващите
Ей,само простотии измисляте![]()
Аз не знам защо си мислиш, че вярата в Бог и в Божието слово не се базира на житейски опит. Аз вярвам в Бог и преди се доверявах само на вяра, постепенно с житейски опит аз установих колко много неща от тези в който преди само съм вярвал в тях, сега си ги обяснявам в действителност и вече не ми се налага да вярвам в тях. Затова ако помниш съм ти казвал изследвай, търси, природата, хората и всичко, там навсякъде има подписа на Господ. (ако не можеш да го видиш тогава просто вярвай). Бог е казал първо вярвайте, после изследвайте вярата, но знайте че важна е вярата, и да изследвате и да не изследвате това не предава значение пред Бога, за Бога важна вярата.Първоначално написано от gandalfepi4
"Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)
Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?
Първоначално написано от evropeiski
Учебника по биология за 4-ти клас ми е библия? "История на религията" ми е библия? Май нещо сме се пообъркали а пич?
А cvetemoe я ми кажи какъв ти е опита който толкова адресираш, но върху който никога не задълбаваш.
The Bird of Hermes
Съжалявам, нямам намерение на разголвам душата си, казах ти какво да правиш.Първоначално написано от gandalfepi4
Знам, че ти изобщо не си случаен човек, ама хич даже![]()
"Истина, истина ти казвам: ние говорим за това, що знаем, и свидетелствуваме за онова, що сме видели..." (Иоана 3:6)
Защото писано е: "ще погубя мъдростта на мъдреците и ще отхвърля разума на разумните".
Де е мъдрецът? де е книжовникът? де е разисквачът на тоя век? Не обезуми ли Бог мъдростта на тоя свят?
^ A aз ти казах че съм правел ТОЧНО това и съм достигнал до обратното заключение.
Не виждам как може Земята да е най-важното нещо във вселена, която е 318 октодецилиона (58 нули) пъти по-голяма от нея. Песъчинка пясък сравнена със земята. Това е трилион пъти по-малко от миниатюрна точица в средата на лист хартия. Кой глупак е толкова скаран с пропорциите?
Не виждам как може да сме на хромозом и половина разстоняние от това да бъдем шимпанзета и да сме най-перфектното творение, на най-перфектното създание.
Не виждам как ужасяващи паразити, причиняващи невероятни болки, деформации и смърт да са дело на такъв индивид.
Не виждам как това да дрискаш да е реалност, измислена, оценена като страхотна идея и създадена специално от бог.
Всичко в природата НЕ сочи към такъв индивид.
А ДОРИ И ДА СОЧЕШЕ, щях да съм ДЕИСТ, а не теист, още повече християнин.
Kaзах ти - молил съм се искренно и смирено (все още го правя от време на време, за проба) и никога не съм получавал отговор, под никаква форма.
Какво повече искаш да направя????
The Bird of Hermes
Аз не мога да обръщам хора към вярата, аз съм просто едни немощен човек, а и както виждаш нямам и голям дар слово, не искам и да те осъждам, не познавам душата ти, тя е дълбока.Първоначално написано от gandalfepi4
"Не става, сега какво."
Баси фейла. Дрънка ми пет часа какво да правя, най-накрая като ти набих в главата че съм го правил и не действа ми казваш че всъщност не си.
АЙДЕ БЕ МАНГО!
Говорѝ колко много природата сочи към бог, а когато те питах как конкретно мълчиш като риба.
Говорѝ как ако повярваш било явно, а като ти казах че аз съм бил вярващ и просто съм се самозалъгвал (както и други хора)
Говорѝ как можело просто да се доверя, но колкото и да съм го правил не става.
След като видя че съм направил всичко, което успя да предложиш и още повече, млъкни и започни да ме уважаваш.
The Bird of Hermes
ехеее, имаше поговорка вълка козината си мени, нрава не, пак изригна. (лае, пищи, крещи, ама не хапе.)
опитах се да ти кажа някой неща, не ги приемаш и ти казах че не мога да те обърна към вярата.
уважавам те, не ти вярвам за нищо, знам кой си и на какво си способен
ЧАО
Кой съм бе? Кажи барем другите да видятПървоначално написано от cvetemoe
![]()
незнам каква е твоята употреба на думата "духовност", а и по колко ли различни начини тя е била употребявана също не мога да се похваля че съм преброил без да пропусна нещо, но когато свидетелствувах за "духовността", нямах предвид нещата извън вярата, но нещата в рамките на вярата, но първо, какво е вярата?, тя започва от момента, в който даден човек започне да следва/упражнява/практикува някак(-во, -ва, -ъв): вероизповедание, вероучение, религия, трансце(н)дентална медитация, будизъм, хиндуизъм, окултизъм, или каквото и да е от този род, тогава в такива случаи, не знам за друг но поне, на мен ми бе дадено да използвам думата "вяра". Истината е че "вярата", за която се говори в Библията, и по-специално в Новият Завет, е единствено правилната вяра в истинските Бог Отец и Господ Исус Хростос, докато (в "съвременните" преводи на Библията) неправилната вяра там е наричана с думите: "грях", "неправда", "беззаконие", и др., но понеже все пак такива неща трябва да бъдат посочвани някак си и затова поне аз използвах думата вяра в най-общ смисъл обяснявайки за правилната вяра и за неправилната.Първоначално написано от L31h4z
и така, защо аз да съм отговорен(сиреч, виновен) за дейността на някакви хора, които някога си решили да започнат някаква верческа/духовна дейност и да я наименоват с някакво(-и) наименование(-я) под формата на организиция или каквото и да е там?!, не че не ги обичам, но просто не аз съм Богът в (тази) вселена(-та), а и едва ли бих могъл да сторя повече отклокото ми е дадено, например, ти би ли могъл да вдигнеш 5000 кг. без помощни средства но само с двете си голи ръце?!
досега много хора използваха думата духовност просто за да посочат своята или нечия друга верческа/духовна дейност, т.е. такива каквито покочихме по-горе в онова определение за вяра(-та) в най-общ смисъл, (а) да не говорим за още хилядите различни наименования и понятия, които бяха използвани за тези/такива цели, така че, пак повтарям, не става въпрос за невярващи(-те)/нерелигиозни(-те)/неокултисти(-те), понеже те също си имат (така да се каже) духовна страна, но въпросът/темата тук е относно (така да се каже) религията/окултизма
така че, в коя религия вярата е правилна и в коя (е) погрешна, това не мога да отговоря поради редица причини, или поне не с няколко думи, а що се отнася до моята вяра, тя е просто най-нищожна вяра в истинският Бог Отец и истинският Господ Исус Христос, аз по принцип съм "езичник", или казано с по-разбираеми думи, от потребителите, защото нямам даден от Бога "чин", но единствено някакво свидетелство в определеното време, което ме е правило да бъда свидетел на Словото на истинският Господ Бог но все пак по-скоро в категорията на "езичниците" отколокото на "юдеите" сиреч "служителите", понеже според "Писанието" има две категории човеци, "служители" и "потребители", на въпроса, защо моята вяра е правилна?, мога да отговоря с това че, например, аз няма как да отида при истинският Господ Бог и да Му кажа (примерно): "виж Боже, моята вяра е абсолютно правилна, слушай какво Ти казвам, иначе.....", (но) иначе е правилна когато не е погрешна, защото все пак Бог е оставил едни 4-5 заповеди, познати още като т.нар. Постановление "144", които са достатъчен критерий за всеки духовник/вярващ, който иска да е сигурен че вярата му не е погрешна, но все пак трябва да разбира правилно Правилата за да може да се води от тях
Спирам да споря с религиозни хора, стила им на водене на дебат е упомрачителен. Игнорира се всичко, на което не може да се отговори или което не може да бъде оборено, а на мястото на някакъв вид аргументация стоят клиширани квази-мъдрости. Не сте лоши хора, но тази религия ви е изпила мозъците.
Все пак ще си позволя да перифразирам отново въпроса си, тъй като не успях да получа отговор, различен от "ами така пише някъде" (в случая било постановление 144, което, подозирам, също е част от Библията). Мисля, че се разбрахме, че отговор "Защото в Библията така пише!" не е достатъчен аргумент. Мисля си, че е ясно защо... Ако не е, прочети цитатите ми от по-рано (тези от Силмарилион). Предполагам, че иронията в онзи ми коментар ще ти изясни проблема с този тип "аргументация". Затова пак ще те попитам:
Защо бога, в който вярваш, е "истинският" бог?
...
ето тук в един предишен отговор има малко пояснения/обяснения относно онова, от което се интересуваш: http://www.teenproblem.net/f/viewtop...43260&start=17Първоначално написано от L31h4z
а ето и един много съществен пасаж по въпроса:
"Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които препятствуват на истината чрез неправда(т.е. чрез верческа(-о)/духовна(-о) неправда(беззаконие)). Понеже, това, което е възможно да се знае за Бога, на тях(т.е. на духовниците/религиозните) е известно, защото Бог им го изяви. Понеже от създанието на света това, което е невидимо у Него, сиреч вечната Му сила и божественост, се вижда ясно, разбираемо чрез творенията; така щото, човеците(т.е. сиреч верческите/духовните беззаконници) остават без извинение. Защото, като познаха Бога(т.е. като станаха духовници/божии служители), не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха(т.е. нито Му се Отблагодариха); но извратиха се чрез своите мъдрувания, и несмисленото им сърце се помрачи. Като се представяха за мъдри, те глупееха, и славата на нетленния Бог размениха срещу подобие на образ на смъртен човек, на птици(т.е. на духове), на четвероноги(т.е. на "идоли") и на гадини(т.е. и на "бесове"). Затова, според страстите на сърцата им, Бог и ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, - те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта(т.е. на "тъмнината"), а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин." Римляни 1: 18-25
Вече съм почти убеден, че си трол. Сериозно пич, не може да ми игнорираш въпросите толкова успешно, без да се усещаш... Въобще не съм се интересувал от постановление 144, тъй като, както вече казах, то е част от Библията. Това не може да бъде качествен аргумент в какъвто и да е спор (освен ако не става въпрос за фактология, за научна литература, каквато Библията ОПРЕДЕЛЕНО не е).
Ще се опитам за последен път, ако решиш да ме тролнеш - здраве да е:
Защо бога, в който вярваш, е "истинският" бог?
That ought to do it...
...
обикновенно Бог и духовните неща като цяло са невидими и дори доста неосезаеми за нас човеците, затова е (и) правилната вяра в Онзи, който наистина е истинският Господ Бог, а това е истинският Бог Отец + истинският Господ Исус Христос, просто Го търсиш и Го призоваваш чрез съответните Правилни(Добри) молитви и това е, няма как да видиш невидимото понеже Бог е най-невидимият от всички неща в вселената, но за това е и вярата, за да вярваш в Него, понеже никой никога не е виждал истинският Бог Отец, и затова в Библията можеш да видиш относно вяра(-та) в Него, но не и относно някаква способност чрез която да Го виждашПървоначално написано от L31h4z
"Никой, кога да е, не е видял Бога; Единородният Син, който е в лоното на Отца, Той Го изяви." Йоан 1: 18,
"Никой никога не е видял Бога; но ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас, и любовта към него е съвършена в нас." 1 Йоаново 4: 12,
"Искайте(т.е. искайте Добрите неща за човеците от истинският Господ Бог), и ще ви се даде(т.е. и Той ще ги осигури); търсете(т.е. търсете истинският Господ Бог и Неговата Правда), и ще намерите(т.е. и Той ще дойде и ще ви даде да Разбирате); хлопайте(т.е. настоявайте за по-скорошното Осигуряване на Нужните Неща), и ще ви се отвори(т.е. и Той ще ги осигури много по-скоро отколкото иначе), защото всеки, който(т.е. всеки, който по този начиниска, получава; който търси, намира; и на тогова, който хлопа, ще се отвори. Има ли между вас човек, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък? или, ако поиска риба, да му даде змия? И тъй, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на чадата си, колко повече Отец ви, Който е на небесата, ще даде добри неща на тия, които искат от Него! И тъй(т.е. и така по този начин), всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях; защото това е същината на закона и пророците." Матей 7: 7-12,
"И тъй, аз така тичам(т.е. така се стремя в вярата), не(т.е. не просто) като към нещо неизвестно; така удрям(т.е. така действувам (там)), не(т.е. не просто) като че бия въздуха;" 1 Коринтяни 9: 26