- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
Дам, дам, то и аз не се разбирам, но визирах идеята, че просто е станало бум и затова няма причина или обяснение и т'ва е.
Да го наречем вярата, че за Големия взрив (например) няма причина и не е необходимо да се търси.
На мен ми е любопитно защо въобще законите на Физика работят по начина, по който си работят. Така, де - ако погледнеш нещата отстрани и се замислиш, че можеш да промениш някоя цифра в уравнението и ти става много чудно защо нещата са точно както са.
Изобщо не заставам зад идеята, че има някакъв висш разум ; че вселената ни е симулация и тем подобни теории, но действително има повече логика ... поне за мен. Непонятно са ми куп неща (пък и не само на мен за жалост) и колкото повече дълбая по дадена тема, толкова повече въпроси изникват. И са такива, на които не можеш просто да дадеш отговор.
Спомням си спомена, че си гледала онова серийно предаване (чието име не помня) и една от темите беше за потока на времето. Такива неща имам предвид.
ех Аурисе, добро момче си ти, добро
^
^
Дам, сега те разбирам. И аз съм се питала подобни неща, на които не мога да намеря достатъчно компетентен отговор и си остават просто неясни. Предаването, което спомена, сигурно е The Fabric of the Cosmos.
А защо не заставаш зад обяснението, което ти се струва по-логично?
Защото няма най-логично обяснение :d
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Тази вечер съм в много добро настроение и коментарът ти ми се стори просто смешен, вместо дразнещ. Между другото не съм твърдяла никога, че науката е причината да съм атеистка. Двете неща не са еквилентни, нито пък се взаимоизключват във всички отношения, но все тая.
Дори да си представим, че науката действително няма никакви обективни доказателства (както религията), което е далече от истината, но ситуацията е хипотетична, пак бих избрала науката точно пред християнския бог. Ако ги разглеждаме двете единствено като философия за живота - науката позволява промяна, изменя се, по-интересна е и изисква поне някакво умствено усилие. Християнството не ми допада просто като идея и не считам различната си гледна точка за безсилие. Моля те, дръж се адекватно.![]()
Последно редактирано от defender : 09-03-2012 на 22:45
^А ти какъв човек щеше да си без религията? Искам просто предположение, ясно ми е, че няма как да знаеш. Но представи си, че я нямаше библията да ти каже, че не трябва да убиваш и крадеш, и вместо от нея, трябваше да четеш други философски книги за живота?
С вярващи не се спори. Загуба на време и енергия.
Where'd you go?
I miss you so.
Seems like it's been forever,
since you've been gone.
Please come back home...
Това е последното нещо, което съм научил от нея, а и не е просто някаква философия. Иначе най-сетне умен въпрос(по-скоро какъв щях да бъда ако нямаше религии и вяра и не вярвах нито в Бог, нито в нищо ненаучно), но не бих написал отговора, защото не разбирате същността на някой християнски термини които трябва да използвам, и така ще остана криворазбран.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Последно редактирано от defender : 09-04-2012 на 01:08
този филм поражда повече въпроси отколкото ми даде отговори.
един от тези въпроси е например:
полето хикс създава масата на телата, защото хикс бозоните оказват по-голямо съпротивление на едни тела, а на други по-малко - подобно на папараците и славата - на хората, които имат по-голяма слава им се лепят повече папараци. ;
Ок, но възниква въпроса, какво кара тези частиците да се лепят повече и да оказват по-голямо съпротивление на едни обекти отколкото на други т.е. ако "папараците" са хикс бозоните, то какво тогава представлява "славата" на обектите, която всъщност привлича "папараците".
Друго интересно е, че празно пространство всъщност не съществува и че то е изпълнено с вибриращи и хаотично движещи се частици, които постоянно се зараждали ей така от нищото и изчезвали.
зараждали се ей така от "нищото" - ама супер, ето общо взето картинката, от която атеистите черпят доводите си почти във всяко отношение - жалка работа.
и т.н.
Последно редактирано от defender : 09-04-2012 на 09:29
Това което си написал, дори не е от филма The Fabric of the Cosmos. Този пример с хигс бозоните беше от Trough the wormhole с Морган Фрийман, а това с празното пространство е тема засегната в други документални филми. Не виждам как полето хигс и Вселена възникнала от вакум доказват, че има бог и всичко написано в библията е истина ?
Вярвай си на библията и го приемай за чиста монета щом искаш, само където няма да промениш факта, че звездите са възникнали много преди самата планета и куп други недомислици пръкнали се в това книжле...
Милиардите години не могат да бъдат доказани....................
http://dox.bg/files/dw?a=ceaf42a176
Последно редактирано от defender : 09-04-2012 на 10:26
И естествено пропуските в науката са доказателство за наличието на Бог. Страхотен аргумент - щом не знаем причината за създаването и конкретният начин на функциониране на вселената все още, то това е страхотна причина да ходим неделя на църква, да палим свещички, да се кланяме пред икони и т.н. Това твоето, а и на всичките християни, се нарича аргумент от незнание. Хем не знаеш, хем го използваш като аргумент. Щом като не знаеш едно нещо, тогава разговора трябва да спре. А ти не знаеш и на базата на това правиш предположения и ги използваш като аргумент. Да не говорим че си гледал едно филмче от което си попил 10% може би, а това филмче е някаква нищожна част от Физиката. Така че не стига че физиците не знаят, въпреки че са с двойно по-голямо IQ от теб, ами и ти допълнително не знаеш десетки пъти повече, пък си тръгнал да правиш изводи от незнанието си. Това е разликата между научният метод и вярата. И физиците не знаят какво точно става, но не бързат да правят предположения, а дори и да го направят - те си остават просто теории и докато не получат необходимите обективни доказателства, тези теории не се приемат. А не - изчислил нещо си там и без да знае - вярва че е така. Не става така.
И още повече, дори и никога да не разберем какво точно движи този свят, то със сигурност знаем не е някой, който изисква постене, палене на свещички, молитви и ходене на църква. Така че Fuck you!
Ко се правите на умни не мога да разбера(щот съм тъп).Истината е,че никой от вас не знае как работи ВСЕЛЕНАТА.Филми милми тва е,няма и да разберем.А пък вие как не разбрахте,че сте проект на Ануннаките се чуда?Исус е бил Ануннаки,те са създали религията,за да ви манипулират,а като гледам са преуспяли даже.
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
не знаех че толкова много посещавате сайтове с комикси и анимационни героида не би да сте се заразили от гандалф
![]()
Последно редактирано от npp : 09-04-2012 на 12:14