- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
Единствен пръстен ги владее. Единствен той ще ги открие. Единствен вси ще ги сбере и в тъмнина ще ги обвие!!!
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Ооооооо и ти си запознат а пичбраво,браво.Всички знаят,че са създадени от техния единствен бог Илуватар или Еру.Гандалф Сивият,Саруман Белият,Радагаст Кафявият и еди-кой си синьото Екрю ;дддд са маяри,а техните покровители Валари.Така,че там никой не е атеист.Има елфи,как да си атеист в Средната земя? :d
Еми сатанист е ко да се прави,искаше да ги завладее и да победи всички,но не успя :Д
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Никакви астрални тела не съм опитвала да разбирам
А относно защо Бог трябва да е един...еми той си е един) Иначе какво трябва да се връщаме във времена на траки? Или като древните гърци? Да не сме езичници
Както и да е де, всеки си вярва в каквото иска, не е нужно отчаяно да се опитвате да убедите някой друг или май по-скоро себе си, че Бог няма или яе има 300 бога. Your choice
![]()
No MaN, No CrY!!!
\m/
Както каза избора си е наш. По начало обаче темата беше "защо" да не повярваме като не изисква почити нищо. Еми краткия отговор е защо пък да повярваме. В крайна сметка всеки има право да вярва или да не вярва в каквото си иска стига да не пречи на останалите. А началото на темата беше точно опит да се попречи на блаженното ми невярване в божествата. А относно до това кое е "езичник", това е въпрос на гледна точка, защото милярди хора по света смятат че ти си езичничка тъй като вярваш в грешния "според тях" бог. Какво толкова ви пречи да разберете че няма универсална истина. Истината не е в "Бог" или "Буда" или в "Алах" или в "Саурон". Универсалната истина (ако има такава) е прекалено сложна за да може да я възприеме който и да било. Всичко друго са лични вярвания, които са верни само за съответния индивид. Виж че дори и в рамките на една религия колко много различни (дори противоречащи си) традиции и канони има, а какво остава за две фундаментално различаващи се вярвания.
Ето например аз не вярвам че съществува "душа", не вярвам че ще се преродя. За мене вярата че "човека" има душа е прекаленно надменно твърдение, комплексарски опит да се изкараме по велики от животните.
За това всеки да вярва в каквото иска, но това да не е за сметка на другите хора, защото религиозната война е погубила много повече човешки животи отколкото която и да е война за ресурси. Не ставайте фанатици.
Дам, дам, то и аз не се разбирам, но визирах идеята, че просто е станало бум и затова няма причина или обяснение и т'ва е.
Да го наречем вярата, че за Големия взрив (например) няма причина и не е необходимо да се търси.
На мен ми е любопитно защо въобще законите на Физика работят по начина, по който си работят. Така, де - ако погледнеш нещата отстрани и се замислиш, че можеш да промениш някоя цифра в уравнението и ти става много чудно защо нещата са точно както са.
Изобщо не заставам зад идеята, че има някакъв висш разум ; че вселената ни е симулация и тем подобни теории, но действително има повече логика ... поне за мен. Непонятно са ми куп неща (пък и не само на мен за жалост) и колкото повече дълбая по дадена тема, толкова повече въпроси изникват. И са такива, на които не можеш просто да дадеш отговор.
Спомням си спомена, че си гледала онова серийно предаване (чието име не помня) и една от темите беше за потока на времето. Такива неща имам предвид.