- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво им пречи да Вярват.
Даниел Еверет - отива на религиозна мисия в Амазонка, където става атеист след след 30ина години християнски живот - той е предубеден
Жена му го напуска, децата му спират дори да си говорят с него за десетилетие - те не са предубедени.
Рики Жервейс - обожава християнската вяра, възприема Иисус за личният си герой, говори си с него всеки ден, рисува го за удоволствие. Става атеист след като осъзнава че всъщност този персонаж не е, нито може да е реален - той е предубеден
Мат Дилахънти - до толкова инвестиран в християнството че започва да учи докторат да стане свещеник. Опитва се да събере всички известни аргументи против позицията му и да им намери отговор, за да донесе християнска любов на възможно най-много хора. В този период той осъзнава че всъщност аргументите против са много много добри и той не може да поддържа позицията си честно и миг повече - той е предубеден
Семейстовото му го отлъчва и обвинява в сатанинство - те не са предубедени
Барт Ерхман - професор по теология. Деконвертира се докато изследва истинноста на библията в късна възраст - той е предубеден
Аз - отгледан религиозен, говерещ си с бог. В един момент осъзнаващ че библията е дословно копиране на митове от стари религии, разните митологични фигури из нея със същите имена, характеристики и "приключения" се намират пак из същите религии, историческите събития и места из нея никога не са съществували според историци, историята на света из нея противоречи на геология, билогия, археология и логика, моралните уроци от нея не са морални, не е логична, абсолютно еднаква е с корана и (не много изненадващо) писанията на евреите. Осъзнаващ гигантските прилики между вярващите в различните религии, перфектните, прости и неотречими психологически изследвания които дават обяснения приликите между тях, въпреки различните им богове. Молещ се за обяснение и не получил такова. Неотказал се и ДО ДЕН ДНЕШЕН от време на време се моля ако има някой да даде някакъв знак - мълчание.
Аз съм предубеден.
Поздравления, току-що, доста грубо при това, постави под общ знаменател около билион хора от различни възрасти, различни образования, професии, раси, полове. Хора с различни истории, хора с различни религии (да, има атеистични религии). Хора, чиято позиция изглежда не разбираш и третираш като плод само и единствено на някаква гнусна черта на нравите им - ти не си предубедена...
Защо ли ми е трудно да ти повярвам?
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes