Богата обща култура, слушане в час, някви такива неща работят. Аз за слушането в час никога не съм сполучвала, просто 'щото или прекалено бърборя, или пък съм твърде заспала, че въобще да проследявам нечия мисъл.
По математики, физики, химии и прочее предмети, където има формули и задачи за заучаване - редовно решаване на задачи.
Биология, история, всякакви разказвателни глупостЕ - листчета с резюмета на урока, че и без тва половината е само разтягане на локуми, а същественото е около половин страница.
Друг начин - няма май. Сядаш, четеш и максимално се съсредоточаваш. Другата хитра тактика е да караш да те изпитват в началото на раздел, 'щото хем уроците, на които те препитват, са малко, хем ти се радват на ентусиазма(евентуално).
Дипломата не струва, както ти го казаха вече. Ако покажеш знания на матурата или на кандидат-студентският изпит няма да има затворена врата за теб, дори да имаш 4 по желан предмет (в случай, че 4-ката е нереална и не отговаря реално на твоите знания).
Не мога да подмина темата с лека ръка без да отбележа изключително лошата образователна система у нас (дали говорим за висше образование, средно, основно, начален етап на основно и т.н. визирам като цяло), която довежда до задаването на подобни въпроси. Защото у нас никога образованието не е било направено по начин, че да знаеш две неща, които някога и някъде ще са ти полезни, целта винаги е била механическото зазубряне (заучаване ако искате му кажете - все едно), в резултат на което, тези които зазубрят, получават добри оценки, а тези, които мислят - не ги получават.
Както неведнъж съм казвал - 21 години демокрация - 21 години реформи в образованието - 21 години ЦИРК! Не ви ли е правило впечатление, че с всяка изминала година все повече, по-тежък и по-неразбираем материал се сваля от по-горните към по-долните класове ? Също така всяка година реформи в изпитите и матурите - никакво постоянство, никаква логика, никакъв умисъл, всяка година нови и нови реформи, които не водят до абсолютно нищо добро. Докато в държави като Англия например, се опитват да провокират мислене в учениците, опитват се да направят техният престой в училище приятен (т.е. да отидеш там и да ти бъде приятно, а не да ходиш по задължение, както е у нас), а материалът им е значително по-лесен и написан на разбираем, достъпен език. Нещо, върху което трябва да се работи и у нас. Много може да се коментира по тази тема - реформи, но смисълът на темата е съвсем различен, затова спирам.
Това също е метод.