За пореден път ще се възползвам от високата трибуна на този форум, за да кажа няколко думи срещу всеобхватният национален нихилизъм, който според мен е основна причина за твърде бавното ни развитие. Поводът е тази статия, на която попаднах сутринта. Радвам се когато виждам, че има поне още един човек, на когото му се въртят същите мисли из главата като на мен: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4423051 . Радвам се и че виждам такъв материал в медиите, които иначе се надпреварват да храчат и плюят по народа и Родината си.

Тъй като няма да го прочетете, частите, които са интересни са следните:

"Българинът все повече пътува, все повече вижда, че светът е различен, че мисли за света с митологеми и предварително изработени представи и вижда, че

България има определени преимущества, има своите предимства.

Аз откакто работя със страните от Източното партньорство и когато сравнявам България с някои от тях, си давам сметка, че България е свободна страна и нашата демокрация, колкото и да не е съвършена, функционира и това е много положително и радващо. Това е значително постижение. Нямаме никакви причини да имаме комплекси", убеден е Тафров.
Толкова за мита, че Молдова и Централноафриканската република са по-добре от нас. Това просто не е така. Плюс това разликата с богатите държави когато се озовеш в тях я има, но тя не се набива на очи веднага, както всички си мислят, а е по-тънка. Защото там НЕ Е раят на Земята.

Те виждат и българските студенти зад граница, които също им правят добро впечатление. Това, което не харесват е презастрояването и това, че все още нашите градове не са така добре уредени и така чисти, както западноевропейските градове. Отвикнали са от известна грубост във всекидневните отношения
Често срещан стереотип за хората в Западна Европа е, че са изключително учтиви. Е, наистина са такива. Всъщност, не са само те. Дори и хора, които сме свикнали да възприемаме като варвари, като араби, турци или индийци, са също изключително учтиви. Само сред българите, както и някои други балканци, може да се забележи депресия, негативизъм, враждебност, злоба. Отдавам това на факта, че самочувствието ни в последните 20 години падна дори по-ниско от политическата ни система и икономиката ни. Оптимист съм обаче, че с намаляването на битовите проблеми ще започвам да виждам все повече по улиците хора, които поне не облъчват с негативизъм.

Колкото до другото - прекрасно е, когато можем да назовем проблемите си поименно. Не трябва обаче да ги оставяме да изтласкат самочувствието ни в калта, защото човек без самочувствие не е способен на никаква положителна промяна.