.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5

Тема: ОРП

Hybrid View

Exclamation ОРП

Или окислително-редукционни простотии.. Цяла година не ги схванах, някой може ли да ми ги обясни? ;С
    ❝ Аз те моля, затвори очи,
    ти недей да плачеш, знам че те боли,
    от мойта стая бяла с безброй врати
    защо избяга?..❞

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Окислително редукционната реакция е тази, която винаги е свързана с преход на електрони, така че степента на окисление на един или повече от елементите се окислява.

http://download.pomagalo.com/107264/...i+procesi+orp/
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Окислит...процеси

Дотук се простират моите възможности.

ох, мерси
    защо избяга?..❞

Повече от фен Аватара на maximxxl
    Хмм при ОРП се осъществява обмен на електрони.Винаги имаш редуктор(този,който отдава електрон(и) и след като отдаде степента му на окисление се повишава) и окислител(той пък приема отдадения(те) електрон(и) и степента му на окисление спада).Един вид ти като се освобождаваш от нещо отрицателно ти ставаш по-добър,но го даваш на някой друг и той става по-лош(железна логика еййй )
    пример за това:
    Na + Cl2->NaCl
    Когато са по сами елементите винаги имат 0 степен на окисление за това:
    Na(с 0 степен на окисл.) -е ->Na(с +1 степен на окисл.) защото при натриев хлорид Na има степен на окисление +1,а Cl -1
    Cl(с 0 степен на окисл.) +е ->Cl(с -1 степен на окисл.)
    и накрая само трябва да си изравниш уравнението: 2Na + Cl2 -> 2NaCl
    И при редуктора процеса се нарича окисление,а при окислителя редукция....Понякога имаш по-сложни свързвания:
    Cu + 2AgNO3(сребърен нитрат) -> Cu(NO3)2 + 2Ag
    След като го изравниш започваш по познатата процедура-1-во самите елементи имат 0-лева степен на окисл.;2-ро Ag има степен на окисление +1,а пък нитратната група винаги -1;3-то след взаимодействието Cu получава 2електрона,защото е отдал толкова,нитратната група си запазва -1-ва степен и отделеното сребро получава 0-ева степен на окисл.(вече знаем защо). И сега гледаме кои са се променили-това са Cu и Ag:
    Cu(0 степен на окисл.) -2е -> Cu(+2 степен на окисл.) това е редукторът,той отдава за това се нарича процеса окисление
    Ag(+1 степен на окисл.) +е ->Аg(0 степен на окисл.) това е окислителя,той приема за това се нарич процеса редукция
    НО!!! тук не е изравнено!За това теглиш чертата и виждаш кое е най-малко общо кратно(НОК).Виждаме,че тук е 2 за това
    Cu(0 степен на окисл.) -2е -> Cu(+2 степен на окисл.)|НОК|1
    2Ag(+1 степен на окисл.) +2е ->2Аg(0 степен на окисл.) | 2 |2
    И като получат разбереш кое е числото слагаш го на всички места в уранението(и пред Аg от ляво,и пред електрона,и пред Ag от дясно).После се връщаш горе на уравнението и гледаш дали всичко е точно,ако е браво!
    Начина,по който ти го обясних не е традиционен..както аз го разбирам така ти го казвам.Надявам се да си го разбрал...ако не си попитай какво точно не ти е ясно...
    Последно редактирано от maximxxl : 01-21-2012 на 19:07

въх.. МЕРСИ!!
    защо избяга?..❞

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си