Някой от стихотворенията, които прочетох в темата, са много хубави, но има и такива, които просто... не ми харесват. Не са достатъчно лирически, не знам как да го опиша...
Освен това има такива, които не могат да пишат в рима като хората! Просто си личи, че са нагласяни рими! Ако не ви идва отвътре стиха, не се мъчете и просто не пишете в рими.
Когато се пишат стихотворения, си има основни правила, не знам колко от вас точно ги знаят. Ето най-важните:

Стихът е част от стихотворение, която обикновено се пише на един ред. При изговор в края на всеки стих се получава пауза, независимо от това дали има някакъв препинателен знак и последната сричка се изговаря по-натъртено.
Куплет(строфа) - група от стихове. Най-малкият куплет се състои от два стиха, а най-големият - от 16. Най-често се срещат четиристишия.

Римата е звуково повторение в края на два или повече стиха.
Монорима - вид рима, при който в цялото стихотворение римата е една и съща.
Когато ударената гласна се намира вътре в думата, за да съществува рима, е необходимо ударението да пада на една и съща гласна и съседната гласна вдясно от ударената гласна да е една и съща.
очила - стъкла - рима
очила - врата - благозвучие, псевдорима
Когато ударената гласна се намира в края на думата, за да съществува рима, е необходимо ударението да пада на една и съща гласна и предходната съгласна да е една и съща.
земя - сама
уморени - зелени - точна рима
Когато ударената гласна се намира вътре в думата, римоформата обхваща ударената гласна и всички звукове вдясно от нея. При пълно съвпадение на римоформата, римата се нарича точна, а ако някой от звуковете е различен - неточна.
Австралия - пързалка - неточна рима
очила - стъкла
Когато ударената гласна се намира в края на думата, римоформата обхваща ударената гласна и предходната съгласна.
викна - мръкна - дисонанс
Дисонансът е вид рима, при който ударението пада на различни гласни, а всички звукове вдясно от ударените гласни са еднакви.
Съседна рима - когато се римуват съседни стихове
Кръстосана рима - когато се римуват 1 с 3 и 2 с 4 стих
Обхватна рима - когато се римуват 1 с 4 и 2 с 3 стих
Тавтология - повторение
Тавтологична рима - когато римата се римува сама със себе си
"И се чуди и се мае
що за гребенче това е?"
Съставна рима - вид сложна рима, при която поне една от римоформите е съставена от частите на две или повече думи.

Дължината на стиховете се измерва с броя на сричките им.
Ритъм - равномерно повторение на нещо. Ритъмът на стихотворението се определя от закономерното римуване на ударени с неударени срички.
Когато в едно стихотворение има рими и ритъм и стиховете са еднакви по дължина, казваме, че стихотворението е в класически стих.
Когато в едно стихотворение има ритъм и стиховете са еднакви по дължина, казваме, че е написано в бели стихове.
Когато в едно стихотворение липсват рими и ритъм и стиховете са различни по дължина, казваме, че е написано в свободен стих.

И за да не е спам - ето някой мои стихотворения:

Самота

Нощта ме посрещна с милувка грижовна.
Обгърна ме със свойта целувка дъждовна.
Докосна ме вятърът с полъх нежен,
като лунен лъч небрежен.
По кожата ми полази лекият повей на есента.
Бях в компанията на собствената си самота.

Незначителна

Намирах се под небе тъмно и необятно като морското дъно.
Купол, осеян с безброй запалени фенери.
Луната ме погледна с тъжните си очи
и ми напомни колко незначителна съм аз.