.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19

Програмиране

Къде може да се учи, в кои университети?

Мега фен Аватара на dimitar_ak
    Град
    София
    Технически университет

Мега фен Аватара на Chacho
    Софийски университет.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Да, ама, така като гледам, няма специалност Програмиране. Има някакви информатики и математики там, ориентирайте ме.

Супер фен Аватара на Glamour92
    То няма и да видиш специалност "Програмиране" ...

Водят се в СУ-"Компютърни науки","Информатика","Софтуе рно инженерство" и "Информационни системи" (Разликите са в програмата,имат си и изборни предмети) . Има и "Математика и информатика",която обаче е по-скоро педагогическа(тоест подготвят те за учител по математика/информатика,не за програмист)

В ТУ- "Компютърни системи и технологии",в ТУ-Варна има освен "Компютърни системи и технологии" и "Софтуерни/интернет технологии"

Имаше и в НБУ IT специалност,ако не се лъжа,не и знам точното наименование.

В кой клас си ти? Предполагам не в 12ти...
    The crowd is proud
    The crowd is loud
    The crowd says"No"!
    To friend and foe
    I stand between
    Of might and unseen
    What's right and wrong
    Debate sing song
    To push away
    A chance to stay
    An idea born
    To laugh or sorn
    Reject or see
    What will,shall be
    One"Yes"is spoken
    One voice has broken
    The silence still
    Pay up the bill
    One"Maybe",please
    The crowd appease...
    "Yes","No","Maybe"
    Undecided
    Crowd
    Divided...

11 клас съм лол

И предполагам знаеш,че с изключение на Пловдивски университет(забравих да спомена,там има "Информатика" също-можеш да си кандидатстваш с изпит по информатика) навсякъде се кандидатства с изпит по математика или с матура пак по математика?

Идеята ми е,че програмирането не включва само кодене и висене на компа,изучаваш математика с различните там подраздели много стабилно,нужно е да имаш логическо мислене и да те влече и дори в тоя случай няма да ти е особено лесно.Казвам го,щото имам усещането,че се чудиш какво да кандидатстваш догодина и "програмирането" ти се вижда най-айляшката и същевременно доходна професия,с която всеки,само да е поискал, може да се занимава.А всъщност не е баш така...

Бтв,ти досега занимавал ли си се с програмиране?
    The crowd is proud
    The crowd is loud
    The crowd says"No"!
    To friend and foe
    I stand between
    Of might and unseen
    What's right and wrong
    Debate sing song
    To push away
    A chance to stay
    An idea born
    To laugh or sorn
    Reject or see
    What will,shall be
    One"Yes"is spoken
    One voice has broken
    The silence still
    Pay up the bill
    One"Maybe",please
    The crowd appease...
    "Yes","No","Maybe"
    Undecided
    Crowd
    Divided...

Не, не съм се занимавала с програмиране. Наистина, предполагам, че е трудно, но все пак едва ли е невъзможно.
    А относно изпита - гледах в сайта на ТУ Варна - вземат се оценките по Математика и Физика, а иначе приемните изпити доста варират, може да се влезе и с тест по БЕЛ.

Ти не искашe ли да учиш право?

Исках хах...напоследък се двоумя доста какво да уча.

Не казвам,че е невъзможно-просто ще ти е нужна огромна доза упоритост,нерви и много часове над книгите/компютъра.Ако не ти е сила материята е голяма мъчнотия...
    И ти го казвам именно,защото виждам,че ти е трудно да решиш накъде искаш да се насочиш.
    Недей гледа,че вземали с матура по БЕЛ-глупаво са го замислили,бтв-по този начин в университета влизат немалко хора,които идея си нямат къде са попаднали и какво точно ще учат и отпадат без време,което не е хубаво главно за тях самите.
    Помисли добре с какво наистина искаш да се занимаваш,кои са талантите ти,накъде клонят интересите ти и едва тогава,когато си на 100% сигурен избери специалността,която ще изучаваш през следващите 4 години.Преди това разгледай програмата,поразпитай познати,които са завършили/учат нещо подобно,виж доколко успешно се реализират,как протича учебния процес и така...
    Още си в 11ти клас,имаш цяла година пред себе си,но наистина,съветвам те-проучи нещата подробно,за да не останеш изненадан след това
    The crowd is proud
    The crowd is loud
    The crowd says"No"!
    To friend and foe
    I stand between
    Of might and unseen
    What's right and wrong
    Debate sing song
    To push away
    A chance to stay
    An idea born
    To laugh or sorn
    Reject or see
    What will,shall be
    One"Yes"is spoken
    One voice has broken
    The silence still
    Pay up the bill
    One"Maybe",please
    The crowd appease...
    "Yes","No","Maybe"
    Undecided
    Crowd
    Divided...

Мега фен Аватара на Sh@d0w
    Град
    Някъде из София...
    Програмиране е твърде обширно понятие. Като казваш искам да програмирам, трябва да си наясно на какъв език искаш да програмираш. Никой няма да те приеме на сериозно като отидеш някъде и кажеш "искам да стана програмист". Еми да де, ама какъв програмист? C/C++ , PHP, Java програмист? Както и като отидеш на интервю за работа ще те питат - с какво искаш да се занимаваш фронтенд, бекенд, графичен дизайн и прочие.

Ако искаш да се занимаваш с C/C++ програмиране или джава - СУ Информатика или ТУ София - Компютърни системи и технологии там се изучават тези дисциплини, макар че в ТУ това не е основното програмирането. За СУ не знам как е там, нямам поглед.

Ако искаш да се занимаваш с уеб програмиране, разработване на уеб приложения - PHP, MySQL, Javascript, Python и прочие ти предлагам да се самообучаваш от нета. Всякакви курсове, уроци и книги са излишни. Аз се бях запалил по уеб девелопмента от 9ти клас още и от нета научих доста неща. Няколко години по - късно вече сам си разработвам сайтове и уеб приложения. Има доста полезни e-books в нета, с които да започнеш.

Най - важното е да имаш желание и хъс да се занимаваш с програмиране, другото вече е лесно
    Последно редактирано от Sh@d0w : 02-28-2012 на 19:10

Не почвай сега програмиране .. смисъл ако беше учила и от 8 клас примерно да .. аз в момента съм 10 клас и уча в ТУЕС, ако ти говори нещо .. мисълта ми е, че се учи доста програмиране ..
    1. ако не си 10000% сигурна, че искаш това и само това по-добре не се хващай .. аз мислех, че ще ми е много интересно, ама се оказа доста трудно и най-важното лично за мен СКУЧНО.
    2. ти си момиче за бога .. от какъв зор ще учиш програмиране ?? ;д

Мега фен Аватара на dreamwalker
    Град
    Dreamland
    Не е задължително програмистите да са само момичета. Аз също в момента се занимавам с това. Познавам момичета програмистки, вярно че не са много, но са в пъти по-добри от повечето момчета в града.
    I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.

Ако ще учиш програмиране в университет, приеми, че ще учиш математика. Програмирането във вид на програмиране не е много, а математиката ще ти изпие душата. Ако искаш нещо по-посредствено, ще си пропилееш времето в университета.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Ако ще учиш програмиране трябва много мног да се занимаваш да четеш всеки ден и в университета по принцип нищо няма да научиш всичко е до самообучение

Цитирай Първоначално написано от kpackapgo Виж мнението
    Ако ще учиш програмиране трябва много мног да се занимаваш да четеш всеки ден и в университета по принцип нищо няма да научиш всичко е до самообучение
    Затова ли хората в университета са едни от големите имена в информатиката, а повечето самоуки мижитурки никога няма да ги чуеш? Айде моля ти се, стига сте го пропагандирали това. В университета може много да се научи, друг е въпроса, че на повечето не им стига капацитета да вземат това, което им се дава там.

Абе да питам в тази тема,че да не правя нова...Chacho виждам,че много разбираш от информатика и ми стана интересно дали може да ми отговориш на няколко въпроса,който ме мъчат тези седмици.
    1.Може ли човек да е компетентен и в hardware и в Software областа?
    2.Какво мислиш за роботиката?
    3.Защо специалноста се казва информационни технологии,а не както преди изчислителни машини?

Може и да са тъпи въпроси,но нищо не разбирам от тази специалност а ми стана интересно...

1. Да, въпрос на интерес. Компетентен е много субективно понятие, няма как да знаеш "всичко" и в двете сфери, но малко или много е нужно да имаш и от двете познания, ако искаш да придобиеш качествени умения.
    2. Готина е и мислех да се занимавам с нея, но ми куца електрониката към момента, та съм го отложил. По-жичкаджийско е, но се комбинира чудесно с информатика (макар че не е задължително)
    3. Според мен причината е, че някои клонове, които се застъпват в тия дисциплини, са на едно по-абстрактно и виртуално ниво, не е нужно да се докосваш до "машинната" част чак толкова. И все пак, макар че им слагат различни имена, повечето компютърни дисциплини са изключително сходни.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си