- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Защо "напуснахте" България
EarthShaker, аз съм от ония които говорят за живот в "хубавата чужбина"! С малката разлика, че съм видял 2 и 200!![]()
Та всеки има право на избор! България се нуждае и от "овце" които да си работят работата, да си плащат заемите... във ВСЯКА държава ги има и именно те са движещата сила!
Сега се сетих, че в Б-я всеки иска да е началник!- това е другия проблем! Хубаво е да имаш амбиции... но това става с къртовски труд! Не чрез "четки" на шефа!
windowlicker, на мнения от сорта "ти си избрал лесното!" е просто гласът на завистта, че ти си успял/а да пребориш страха! Точно това мразя в българина, завистта! Когато имах тежки моменти в началото и съм търсил помощ всеки се "измъква", а когато имаш успехи и нещата се наредят всеки почва да цъка с уста и да си казва на ум "на тоя балък виж как му е провървяло!" - да ама тоя "балък" си е скъсал задника първо, не е чакал на мама и на тати!
Защото в БГ всички карат немски кенефи. С какво тази кола от Голфов клас е по-гадна от Голф:
http://www.automedia.bg/test-drive/testdrive_1075.html
За по-малко пари от Голф получаваш същото качество, но с визия на спортно купе.
Къде ги извадихте тези 5000 евро
Какво като е извън бг, вие си мислите (повечето), че в чужбина е супер лесно да си намериш работа,ама не е.
Повечето професии изискват experience и владеене на език.
Btw не знам за германия,но в англия се плащат повечето работи на часове.
£5.93 е минималното плащане на работник навършил 21, £4 и нещо за навършили 19 и £3.68 навършили 16. В седмицата се правят около 35 часа. И накрая като платиш квартирата, храната си и другите неща, чийто използваш да се забавляваш, ще видиш колко ти остават...
И кой каза че тук е бъкано с работа?
По темата: "Напуснах" БГ, заради нашите, когато бях на 9 се преместихме в Англия. И да, възнамеряваме да се прибираме.6 години не са малко, но пък не пропускаме лятото да си идем на почивка, да се видим с роднините и приятели.![]()
Аз ще напусна тая кочина БГ защото хората тук са ужасни комплексари, злобари и нещастници.
И защото тук няма кде да тичаш без да те тормозят уличните кучета.
Ами аз съм бил в чужбина и там където бях все едно беше рая.
Не възнамерявам да се връщам да живея в България. И не, не съм избрала лесното, просто живота ме тласна в тази посока. Радвам се, че така са се стекли обстоятелствата, виждам се с майка си сравнително често - живее в съседен град и ми е добре така.
Не знам защо така се оплакват всички от "чужбината", ама като знам ква мизерия е в България, навсякъде другаде си е по-добре. Главно говоря за работата, ама и природата и манталитета не остават назад. Преди два месеца ми се случи случка - отивам да купувам хляб от хлебарницата и нямаше пълнозърнест, питах за черен, после търсих един друг и продавача ме заговори от къде съм. Викам от България. И той ем пита дали си търся работа, защото съседният магазин, където продават кафе търсели продавачка за през деня, а вечерта работело някакво момче. Викам, ехе, има и добри хорица. Аз му казах на чичкото, че уча, ама ще кажа на познати, накрая се хвана един приятел да работи там, който пък е руснак.
Мисля, че много си зависи ти с каква нагласа си и как се държиш. Виждаш млад и усмихнат човек и другата крайност лелка, която отишла да изкарва пари да праща в България... еми първият има повече шанс да почне работа, та даже и да му предлагат.
Според мен са много нещастни тези хора, които отиват в чужбина само и само да изкарват пари и да пращат в къщи, за да има бедният народ какво да яде. Много ограничено мислене е това, дори слабохарактерно.
Права си, че поведението и излъчването са важен фактор, но примерът с лелката беше мноого груб. По същата логика една мила лелка ще бъде избрана пред един разглезен и невъзпитан младеж. И тези, които работят в чужбина, за да издържат семействата си, далеч не са слабохарактерни! Слабохарактерният ще си стои тук на 200 лв. заплата, защото чужбината представлява риск; а и там няма да си говори по цял ден с пенка и стоянка пред блока. Който праща пари, просто не е в състояние да вземе семейството със себе си.
За себе си подозирам, че ако си намеря добро работно място по време или след обучението си в чужбина, ще си остана там.
always late but worth the wait!
Някак си не е честно пари изкарани там да се харчат тук, та да се поддържа икономиката на държавата изкуствено.
"...не е честно..."
Искаш да ми кажеш, че не е честно да изпратя на родителите си пари да си изплатят заем, да си платят сметките за ток, вода... или да си купят килограм чисто месо!?
Не е честно, баба ми жена която е работила за тая шибана държава да получава пенсия която едва й стига за лекарства!
Без парите на емигрантите е загинала икономиката на България! Именно тези пари се опитват да вдигнат!
Ще завърша с един цитат:
"
За първите два месеца на настоящата 2012 г. сънародниците ни в чужбина са излели в икономиката ни 41,8% повече средства (общо 120 млн. лв.), отколкото чуждите инвеститори (общо 84,6 млн. лв.).
"
Това е много относително нещо за парите от емигрантите и чуждите инвестиции. Това, че България се издържа от парите на емигрантите е уникална глупост. 120 милиона лева за 2 месеца са да го кажем милиард лева на година. БВП на България е 82 милиарда лева на година. А сега е криза. Я виж нещо
България привлякла 37 млрд. евро чужди инвестиции през 2001–2011 г.
ако ги разделим на 10 години ще получим по 7,4 милиарда на година. Къде са 7,4милиарда инвестиции и 82 милиарда БВП и къде са някакви пикливи 1 милиард лева?
Хора, научете се да мислите и да търсите
http://novinite.bg/articles/3377/Bal...ez-2001-2011-g
Всъщност България въобще не е толкова бедна държава и слаба икономика. Имаме повече БВП на човек от всичките ни съседи (с изключение на Гърция). Друг е въпроса, че няма как да се сравняваме с богатите държави, но по индекс на човешко развитие и покупателна способност сме в първата една трета от света.
==========
Тема: Защо "напуснахте" България - единственото нещо, което може да ме накара да напусна са ниските доходи спрямо ЕС. Тук трябва да работя на 700 лева. Съвсем друго нещо си е да съм електротехник (или сроден) в Англия да речем.
Последно редактирано от babati : 06-05-2012 на 10:57
Интересна тема.. интересни мнения. Аз лично не бих напуснал България , каквото и да става тук ще си остана , епа не се знае пак де.. може да ме отвее някъде вятъра , но на този етап от живота тук ще си остана.
@PetarN Напълно съм съгласен с всичките ти мнения!
Да в чужбина е по красиво, по голямо заплащане има, повече може да се развие човек, но защо да не може това да се случи и в България?! Ако ние младите не променим нещо, та кой...
Напуснах я по любов и не съжалявам. Изживях най-хубавите моменти от живота си. Върнах се, за да завърша образованието си (което е в този Петък :P) и скоро пак се връщам в Холандия с годеника ми, който се върна в България, за да бъде с мен. Тук нямам бъдеще, а там възможностите са пред мен и само чакат да ги сграбча.
"Защо "напуснахте" България?"-защото живеем в чалга държава,обитавана от неблагодарно племе,което никога няма да се оправи. Ние сме на принципа :Няма значение дали аз съм добре,важно е на другия да му е зле.
И най-вече заради това
![]()
Напуснах я с родителите ми когато бях на 7 години . Живея в Канад и нямам никакво намерение да се връщам в България
Когато бях 5-годишен майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище ме попитаха какъв искам да стана, като порасна, написах "щастлив". Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че те не разбират живота"... Джон Ленън
Това да не ви е тото, че да говорите за "шанс"!?
Спенс го е казал отдавна: "...Сам решаваш, багажа стягаш и заминаваш!..."
Не се нарича шанс, а самоувереност, смелост, решителност или... родители с въпросните качества!![]()
Какво да правя в държава където всеки втори е расист и всеки трети коррумпиран ? "Държава" в която най важното е чалгата и където децата за родителите са просто една уценка? Знам какво е, и нямам намерение за сега да се връщам... единственно за лятото и тва е. Няма живот в България, заплатите са най ниските в Европа, Защо да уча и да се върна да печаля мизерна заплата?
Заминавам скоро, колкото по-рано се махна от тук толкова по-добре за мен!Не ми се гладува заради липса на работа и заедно с това липса на пари де .. няма смисъл даже и да уча тук, много добре се вижда нивото на образованието до къде е паднало вече в България
![]()
Цялото ми семейство има доходи отвън.НИКОГА повече.Щом имам възможност защо да не променя нещата към по-добро.Ако успея , пък макар и само за 1 човек , нима това не е достатъчна отплата.
Някво меланхолично ми е
Защото в БГ мацките обичат само парите и подаръците ти, а мъжкото приятелство е двулично и неистинско. Като ида в чужбина изобщо няма да общувам с родни капути. Те тука лъжат и мажат та там ли няма?
Защото тук всички жени приличат на чалга кифли, а ако си пич ТРЯБВА да си някъф напомпан мутроподобен за да те харесват. Иначе мацките не те и поглеждат, дори да имаш красиво лице и благ характер. На запад и слабите и високи момчета си намират мацки.
Защото тук ми предлагат заплата 400-600 лева за висшист!
Защото Балканите са земетръсна зона и след вчерашното земетресение още треперя. Полша, Чехия, Скандинавието, Франция и UK са слабо сеизмично активни. Затова ще бягам в UK или Fr.