- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- В какво вярвате?
Сещам се за един познат, който на Христос воскрисе отговаря: да бе и аз го видях.
В себе си, аз съм сатанист
Славься, Отечество наше свободное,
Дружбы народов надёжный оплот!
Партия Ленина—сила народная
Нас к торжеству коммунизма ведёт!
Ех, ты, Волга, мать река!
Широка и глубока!
Вярвам най - вече в себе си. Рядко са моментите, в които се замислям да не би наистина да има Бог, който да ни гледа от небето. Но те просто са предизвикани от определен период, мисля.
Ти не знаеш колко уши имаш по главата, пък "вярваш" в себе си.....хахаха. Ама то нали сега така е модерно. За да вярваш в себе си, трябва да се познаваш напълно и да си знаеш възможностите - все неща които са невъзможни в пълният си смисъл. Много правилно Скарлет ви зададе въпроса, какво е това да вярваш в себе си. Е и, какво е ? Вярваш че всичко зависи от вас и чрез усилен труд ще постигнете много? Ами хайде, постигайте! Аз доколкото виждам само пишете във форумите, вместо постоянно да правите нещо и да вървите стремглаво напред. Вие не вярвате в себе си, вие искате да вярвате в себе си, защото това ви липсва и защото сте чели отнякъде че е нещо специално и едва ли не тайната на живота. А вярата в себе си е просто модерно клише..... Вярата в себе си е идеал, тя е нещо което ви липсва и затова я търсите постоянно и се стремите към нея..... А тя дори не съществува в пълният си смисъл.... Изобщо няма нужда да вярваш в себе си и възможностите си. То така човек като се напие и си мисли че може да кара..... Най-добре е да се колебаеш и постоянно да се подлагаш на самоанализ и критика, защото така се постига истинският прогрес, а не да си трошиш главата и да си вярваш. В случай че разбирате вярата в себе си като вяра че всичко зависи само от вас, това не е така и е повече от очевидно. Но такъв е идеала днес - да вярваш в себе си и да постигаш..... кариеристи, спортисти, знаменитости, бизнесмени - все хора които си пропиляват живота в безсмислени търсения и постижения - което естествено е в съзвучие с модерният начин на живот и изискванията на системата - колко удобно....
А, моля ти се, светни ни кои са СМИСЛЕНИТЕ търсения и постижения. Все пак всеки си придава определена значимост и смисленост на живота, желанията, и постиженията си. Мислиш ли, че на бизнесмена му пука какво мислиш за смислено или не ? Той си живее живота, пари има, коли има, ако това са му приоритетите - окей. Къде е проблема, трябва ли той да живее по някакъв начин който ти смяташ за смислен ?
Ами обяснявам си нещата и с наука и с религия. Въпреки всичко, няма лошо да си вярваш в нещо и да си мислиш, че то те подкрепя в трудни за теб моменти, стига да не пропагандираш с това.Малко ще се отклоня от темата, но да си го кажа.
Не ми е приятно като гледам по телевизията колко много българи (главно роми) приемат Исляма, само защото им дават месо и дрехи. Все пак сме християнска държава! Защо никой християнин не е отишъл в Турция или в някоя друга ислямска държава да си рекламира религията и да подкупва хората един вид...
много си готина титаа <3
Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Аз съм агностичка, не съм видяла бог за да вярвам в него, но това не може да значи че не съществува, и няма как да бъда сигурна,но това е нещо което не ме вълнува по принцип,иначе .. във какво вярвам, във много неща.. в свободния избор, в хубавите моменти,в закона за гравитацията.. etc.
Предполагам за доста хора отговорът е еднозначен. При мен обаче винаги се променя и това, което ще напиша сега, може да противоположното на това, което ще мисля след време. Не претендирам за истинност или точност, просто в момента до това стигнах.
Преди винаги съм си мислела колко нелепа е нуждата от религия и бог. Казвах, че аз нямам нужда от вяра. Специално от такава вяра и до днес нямам нужда, но ако говорим за вяра изобщо в нещо, въпросът стои по друг начин. Вярвам в нещо индивидуално, не бог, дори не нещо свръхестествено, но го дефинирам като вяра. Относно определението, по принцип то е: ''уповаването и вярването в идея, представа, конкретен човек, Бог и т.н.'' Под упование, разбирам да живеем според дадена идея или философия, да разчитаме на нея или в случая на религиозните - на бог. Нямам нужда от нея да живея, но да живея по начина, по който бих желала в момента - да. В случая има разлика между нужда и желание, така че все още не съм сигурна дали всъщност се нуждая толкова от въпросната вяра, колкото по-скоро просто я предпочитам пред липсата и. Както и да е, засега не мога да определя.
Често като питам някой вярващ какъв реалния смисъл и приложение на вярата му в живота, не получавам конкретен отговор. Във вярата има смисъл тогава, когато тя води както личността до вътрешно усъвършенстване, така и до подобрение при възприемането и справянето със заобикалящата реалност. Не знам доколко е от жизнено важна нужда вярата, но считам, че определено е възможно тя да бъде полезна на човека. Всичко, което мисля по тази тема дотук, е субективно. Засега мога да си направя заключение само на базата на собствената ми представа, а то е, че имам нужда от вяра, за да подобря определени аспекти от живота си, но не дотолкова, че да не мога без нея. Зависи обаче и от моментното състояние. За човек, търсещ подобрение на лошо състояние в живота си, а не просто по-добър и усъвършенстван вариант на дадено нещо, то сигурно действително би било по-удачно да го наречем нужда, а не просто желание. Друг е въпросът, че при мен идеите за вяра и стремеж на практика доста се припокриват, така че е възможно всеки да вкарва различна интерпретация на понятието.
Браво супер. Религията често се затваря в тясната рамка на вярата в бог или не. Религия може да съществува и без БОГ!!! Ако разглеждаме религията като вглеждането в обект към който човек може да насочи усилията си, то тогава тя може да бъде всякаква. Религията може да бъде истината в нейния най-висш смисъл и измерение. Търсенето и разбирането на истината за себе си и другите. Може да бъде разбира се и нещо далеч по-отрицателно, но това е друга тема
Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген
Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!
Мда, най-простия пример е наличието на атеистични религии - никъде при определението за религия няма задължително условие тя да включва позиция спрямо бог. Иначе спрямо досегашните ми наблюдения в повечето от случаите е нещо отрицателно. Причините са доста, но наистина това е друга тема.
Вярвам предимно в себе си. НЕ вярвам в религиозната фигура от библията, НЕ вярвам в Исус Христос, изобщо не вярвам в същества с човешки/получовешки облик определящи се като богове. НЕ вярвам в богове които заповядват еди кой си да бъде "изтребен измежду народа си", само защото е спал със съседката, работил е в събота или е отишъл на врачка. НЕ вярвам на охранени попове със скъпи часовници и коли. По-скоро бих повярвала в розовите еднорози или спагетеното чудовище.
Вярвам в паралелните светове, вярвам в теорията за мултивселената, вярвам в извънземни. Вярвам, че хората на планетата Земя трябва да се опитваме да живеем в хармония с природата, а не да злоупотребяваме с нея. Вярвам в доброто, но няма как да отрека, че лошото май взема превес в последните години.
Не вярвам на нищо и никого...
Какво е това вярвам в себе си, след като това "себе си" не знаеш точно какво е.Нещо толкова крехко и преходно, над което дори нямаш абсолютен контрол.
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
*Писателят Радичков казва: „Човекът представлява едно
дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение,
но пълно с правописни грешки”.
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Вярвам в себе си защото аз съм тази която е учила, която е работила, която се е старала, аз и само аз съм тази която си размърдва задника за да постигне нещо в този живот. Всичко зависи от мен, вярвам в собствените си възможности и не смятам, че ако седна да се моля на някакво еврейско извънземно ще ми падне една торба с пари върху главата. И да, всичко е преходно, но какво от това ?! Да легнем и да мрем, защото това което имаме днес, може да го няма утре ? С подобен начин на мислене още щяхме да сме в пещерите рисувайки по стените. Светът е такъв какъвто е, защото е имало хора, които са вярвали в себе си и във възможностите си ! Реализирали са своите идеи и проекти и са вървели напред, а не са циклили на едно място мислейки колко преходно е всичко.