- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Ако искате помощ по испански..
Отварям ви темата, ако има такива, които учат испански и не вдяват или имат даскали, които не знаят да обесняват като хората.
Не правя темата, за да ви правя домашните, а да ви обесня ако нещо не разбирате или ако искате да си проверите домашните.
Първоначално написано от antifashionshit
може ли да ми помогнете в превода на това изречениеbien guapo que salgo!! xaxa y si no díselo tu Maria
просто не намерих точен превод никъде даже и в Google translate![]()
Отговорих ти в ЛС-то![]()
К, тука има посещаемост само докато пишеш домашните.
Иначе евала за темата! Дано има хора, които наистина да се интересуват.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Донякъде се радвам, че не е имало, щото и време нямах. После щяха да ме изядът с парцалите що пускам тема като не им отговарям ;д
Да си стои сега, който иска да пита ;д Мен ми прави кеф хих ;р
Ще ми обесниш ли как стоят нещата с времената индикативо субхонтиво че от 3 години не мога да ги зацепя ;д
Испанския е от езиците, които използват времената и наклоненията когато говорят за реалността или за нереалното и недействителното. С примери ще ме разбереш.
MODO INDICATIVO - тва се превежда като изявително наклонение и по принцип ако използваш глаголите в индикативо, означава, че изразяваш реалността. Глаголите в тва наклонение се използват, за да потвърдиш нещо със сигурност. Например: Мисля, че Е вярно. Няма спор, че ИДВА. Знам какво СТАВА. Знае, че ОТИВАМ. (глаголите с главни букви са в modo indicativo).
MODO SUBJUNTIVO - тва е "условно наклонение" и може да изразява заповед, съмнение, желание, съвет, разрешение... нещо, което не е задължително истина и реалност.
Например: Съмнявам се, че ЩЕ ДОЙДЕ. Искам да ДОЙДЕШ утре.
Ще ти дам примерите и на испански с еднакви глаголи в двете наклонения, ако нещо не разбираш, кажи, въпреки че се опитвам да го обесня колкото се може по-просто.
Indicativo - Creo que ES verdad.
Subjuntuvo- No creo que SEA verdad.
Indicativo- Es indudable que VIENE.
Subjuntivo- Dudo que VENGA.
Indicativo - Sabe que VOY.
Subjuntivo- Quiere que VAYA.