- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- ПОМОЩ! Математика!
Здравейте! Напоследък съм зле по математика - само по геометричния раздел. С алгебрата съм отличничка. Моля ви за помощ! Днес получих първата си двойка за 7 години и ми иде да се хвърля отнякъде. Отличничка съм, освен това ще кандидатствам и ми трябва адски много математика! Зная си теоремите, но не мога да ги изпозвам - питам за доказване на успоредници, диагонали и въобще за успоредниците. Зная всичките теореми - че диагоналите на успредника се разполовяват от пресечната си точка, че в успоредника срещуположните ъгли с а равни, но не мога да доказвам задачи с тези знания. 7 клас съм и ми е много важно! Моля ви, обяснете ми без нападки. Това е първата двойка в живота ми и дори не мога да кажа на нашите, защото ще ме убият, а ми иде аз да се хвърля от някой небостъргач. Учих много преди контролното и накрая се провалих. Моля ви помогнете ми!!!
Just live for the moment...
докъде се стигна родители да подлагат децата си на такъв стрес ,не казвам че човек не трябва да се учи и старае ,оценките не са показател за ум.. има хора които са по-добри от останалите в нещо и обратно, повечето учители не отделят специално внимание на онези които се затрудняват и тогава родителите като родители толкова изискващи трябва да ти помогнат. Успех от мен !!
момиче
В тази ти трябва за знаеш, че две срещуположни страни в успоредника са равни. AB=CD, M и N са им среди =>AM=MB=DN=NC
Hека MN и AC се пресичат в точка О.разглеждаме триъгълниците AMO и CNO:
1.АМ=CN
2.<CAM=<ACN кръстни
3.<AMN=<CNM кръстни
=> двата триъгълника са еднакви
=> AO=OC, NO=OM
С което търсеното е доказано.
Вариант 2, още по-лесен.
AM=NC, AM||NC=>AMCN - успоредник
AC и MN са негови диагонали и като такива взаимно се разполовяват по теорема.
Благодаря много. Стягам се, защото не остана време до изпитите, а относно родителите ми - те не могат да ми помогнат, веднъж ги попитах и те ми казаха, че не могат да ми помогнат.
Имах същия проблем преди няколко месеца, но се оправих - не е важно да знаеш теоремите наизуст, а да намираш как да ги използваш. Наблегни възможно най-много на геометрията от втория модул и разглеждай решенията. Така ще се научиш да знаеш какво да търсиш. Също така гледай чертежа отгоре (ястребово око) и дори след като намериш какво се търси в задачата продължи да намираш и доказваш други неща във фигурата. На мен тези неща ми помогнаха, дано помогнат и на теб![]()