.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 2 от общо 2

Висше образование в Англия

Здравейте, смятам да продължа образованието си в чужбина и по - точно Англия. Много бих се радвала, ако някой, който учи там, учил е или тепърва ще кандидатства като мен да ми каже как седи въпросът с разходите за общежитията, личните разходите и т.н

Всякаква информация ще ми е от полза, благодаря предварително.

Здравей!
    Аз тъкмо си завърших първата година там, по-точно Манчестър. По принцип предполагам смяташ да кандидатстваш за следващата година, тоест 2013-2014, защото за тази е много късно.

Както и да е, по принцип разходите много зависят от това кой град си избереш, моят съвет в случая е да не се изкушаваш с Лондон, защото града е огромен, страшно скъп и неблагоприятен за студенти. Моят наем беше 104 паунда на седмица с включени сметки за 42 седмици, по принцип се плаща в повечето случаи на вноски, но на мен ми се наложи да платя цялата сума. За стая със собствена баня и тоалетна в малък, но сравнително добре обзаведен апартамент споделян с още 3 човека. По принцип всеки университет гледа да предлага общежития подходящи както и за по-големи така и за по-малки бюджети, но едва ли ще си намериш университетско общежитие за по-малко от 75-80 паунда на седмица, особено както се дигат всяка година.

Аз лично, като изключим първия месец, два, когато е абсолютна лудница, докато се осъзнаеш от къде да пазаруваш, покрай freshers week и т.н. за храна на седмица харчех около 30-35 паунда като в никакъв случай не съм си купувала само евтини храни, така че може да се намали още сумата. Но аз в повечето дни си готвех, ако смяташ да живееш на полуготови храни ще ти трябват повечко. Там скъпи са главно месата и някои плодове и зеленчуци, но често има промоции.

Храната по заведения е сравнително скъпичка, дори и за бързо хранене общо взето като цифричките по нашите цени, но в паундове. В нормален ресторант трудно ще се отървеш с по-малко от 25-30 паунда за нормална вечеря с предястия, питие и т.н.

Другото скъпо там е излизането и алкохола. Тука вече си зависи колко често и по колко обичаш да пиеш и излизаш, но ще ти дам ориентировъчно какво са цените на местата, където аз съм ходила. Не марков алкохол, 700 мл водка ще е между 10-13 паунда зависи от кой магазин. Уискито е скъпичко, бирата сравнително евтина, има и горе/долу евтини вина, но много боли глава от тях. По клубовете в повечето случаи входа ще е 5 паунда или по-малко, зависи от клуба и вечерта. Малка водка смесена с кола или redbull (там ги дават смесени на бара) или double vodka coke/redbull (защото тяхната single водка е наполовина на нашата малка) е между 2-3 паунда в някои случаи може и 4 или 5 да е, зависи от клуба.

Надявам се да съм ти помогнала, защото аз миналата година като търсих такава информация не можах да намеря никаде. Ако имаш други въпроси питай.

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си