Имам и аз един бърз въпрос, дано Чачо благоволи да ме светне, тъй като не ми се рови (или да даде линове, пак важи ;p)

Ей това изречение в една статия
A 250-qubit array would contain more ‘bits’ of information than there are atoms in the entire universe.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencete...#ixzz21r7HDW2Q
ме озадачи страшно много като я четох.
Сега видях, че си отворил темата за квантови компютри etc, пък на мен когато ми беше интересно ми се виждаше и твърде сложно за човек, който реално няма практически знания по IT (себе си визирам, де).

Та можеш ли да разясниш (или да пуснеш линк към сайт, в който е обяснено като за лаици =D ) с какво чип, изчисляващ едновременно 2 състояния е по-добър от такъв, "тестващ" само едно ? Принципно имам *някакви* познания по мрежи етц от времето, когато се правех на скрипт киди с backtrack и ми е ясно с какво това би помогнало за разбиване на пароли, симулации и т.н. (което само по себе си е адски добре, спор няма), но смисълът на това изречение тотално ми се губи, тъй като от написаното излиза, че чипът *би бил* способен да възпроизвежда по 2 състояния за всяко състояние (пояснявам в ново изречение )

Ако правилно съм разбрал написаното, за всеки 'квибит' ще важат следните позиции 0 И 1, и 0 ще бъде нула или 1, както 1 ще бъде нула или едно ?
Правилно ли изобщо разбирам, че всяка позиция си има "или" позиция ?

Съжалявам за вероятно елементарно малоумния въпрос, но просто наистина изобщо не съм навътре с тези неща, а езикът, на който са написани повечето неща по темата ми е или прекалено сложен, или изобщо не отговаря на въпросите ми.