Първоначално написано от
Rebirthing
Коледа и Великден са езически празници. Никъде в библията не пише да режеш дръвчета, да ги украсяваш, нито пък да правиш козунаци и да боядисваш яйца. Дори да не вярват в някакъв си бог или пък в Иисус, хората могат да правят подобни 'ритуали', защото те реално нямат общо с тези лица.
Колкото до мен, аз не празнувам нито Коледа, нито Великден, а имен ден - нямам. Смисълът от Коледа е абсолютно никакъв, печелят единствено хората от хранително-вкусовата промишленост, производителите на стоки покрай 'коледното пазаруване', а църквите припечелват някои лев от продажба на свещи. Децата очакват единствено подаръци, дори в Дядо Коледа няма нищо 'добро', по този начин единствено се манипулират децата да бъдат 'послушни', та да им остави 'добрият старец' подарък под елхата и изненада в коледното чорапче. Егати простотията. След като празникът свърши почти няма човек който да не е качил 2 килограма, остава единствено чувството, че си преял, остават и няколко хиляди отрязани дръвчета. Ех, колко екологично. Други пък си мислят, че като купят изкуствена елха са много еко, а тая пластмаса след това ще гние стотици години. Великден е същата глупост, яйца от години не боядисвам, нито пък ям изобщо, козунак съм опитвала веднъж през живота си и ми се отщя, продукт с бяло брашно, и бяла захар, колко здравословно. Гергьовден не празнувам, агнешко не купувам, за Никулден важи същото, не ям риба и изобщо не ме вълнуват тези традиции. Чудя се единствено, защо няма празник в който не се убиват животни, а се ядат плодове и зеленчуци примерно ? Пък може и да има такъв празник, но явно не е особено популярен. Защото хората не искат това, те искат да си ядат прасенцето, агънцето или някое друго животно, да гледат посредствени коледни филмчета, да говорят веднъж, дваж в годината как трябва да сме добри, да получат някой друг подарък и да покажат уж колко са религиозни.