- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
Някой може ли да ми даде изпитана рецепта за домашно направени масленки? От известно време се опитвам да направя и все не ми се получават, стават твърди като обикновени курабии, не знам вече аз ли бъркам или просто не използвам правилната рецепта
утре ще дам
а пък аз от пет века съм решила да правя пълнозърнести хлебчета с квас
а онзи ден гледах 24kitchen и научих божествена рецепта от джейми оливър за студен чай с каркаде, листа от мента, кора от лайм и мандарина и много лед
edit: как ги правиш (към HollyGolightly)
и забравих да кажа, че аз също обичам да си изменям чуждите рецепти и да си добавям нещо мое
и че и аз харесах браунито и тартата и готвеното със сусам
Последно редактирано от galaxy29 : 04-10-2014 на 23:48
оф, съвсем забравих
тъй, щях да ти дам рецептата за маслените сладки, които бях правила скоро и бях показала тук, но те всъщност не са масленки, просто в тях има мас
и понеже вкъщи не сме правили от класическите масленки, аз се поразрових и поразпитах, харесах две рецепти, от които съчиних една за теб (е и аз ще я пробвам някога) :д
а пък майка ми казва, че е важно да са с мас, защото тя ги прави крехки и рохкави, пък с масло не стават толкоз добре
необходими са ти:
1 яйце
150 гр. пудра захар (1 чаена чаша)
200 гр. мас (почти пълна ч. ч.)
280 гр. брашно (две ч. ч.)
ванилия
и любов пък
хубаво разбиваш яйцето, захарта и ванилията, добавяш маста и разбиваш още съъвсем мъничко
добавяш от брашното по мъничко и бъркаш, когато стане на тесто, го вадиш от купата и го размесваш
важно е и как се замесва тестото, не тряба да се прекалява с брашното и с размесването, трябва да го усещаш мекичко като пухено юрганче
разточваш тестото и с малка чашка можеш да оформиш кръгчета или пък да го нарежеш на фигурки, може и с формички
дори да не ползваш хартия за печене, не е нужно тавичката, в която ги нареждаш да е намаслена, защото те са си маслени и не залепват
пекат се на 180 градуса за около 10 минути, разбира се според фурната и трябва да е предварително загрята
след като ги извадиш, докато са още горещи може да ги посипеш или оваляш с пудра захар
и туй с:
Последно редактирано от galaxy29 : 04-13-2014 на 19:57
Здравейте. Видях темичката и ми стана интересно какво си споделяте тук :3 Таа така аз съм на 14 и обичам да си направя нещо бързо за хапване, а също така и нещо с пиле (фен на пилето съм ^^) Та готвил съм си много видове пилекато любима храна ми е http://allrecipes.com/recipe/grandma...hardon&evt19=1 и палачинки с шоколад, ягоди и сметана :333
^ Официално те каня да живееш с мен!
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Рецептите са взети (адаптирани по-скоро, защото аз винаги променям нещо, рядко правя рецепта 1:1) от любимката ми Ирина:
http://sunshineskitchen.com/mascarpone-fig-tart/
http://sunshineskitchen.com/brownies-with-guinness/
Супер бързи са и двете.![]()
Брауни-то ме спечели с "бързо, лесно, вкусно" и особено с "ЕДНА мръсна купа"![]()
Че и бюджетно излиза.
Ясна работата.
Да, знам й блога, безкрайно много ми харесва, а снимките са... ОБОЖАВАМ снимки на храна. Снимки на природни гледки ми бледнеят пред това :Д
Малко е тъжно.
Благодаря ти!
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-10-2014 на 23:39
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Препоръчвам ти да сложиш по-малко мед. Лично на мен с толкова мед ми беше твърде сладко, но аз и по принцип не съм голям фен. Та по-скоро съвета ми е да сложиш по-малко и да опиташ, а ако не ти е достатъчно сладко - повече.
Иначе и аз нямам време да пробвам всички рецепти. Направила съм си един to do лист, който ме чака, но дори половината от него не съм изпълнила. :Д Обичам да се занимавам обаче, страшно голямо удоволствие ми доставя и ме успокоява супер много.
Аз лично не го намирам за тъжно. Двете неща не могат да се сравняват, а и не всеки трябва да се впечатлява от епични природни гледки. :Д
Като цяло кулинарната фотография е нещо страхотно. Обожавам добре поднесената храна. Ако нещо не изглежда добре, бих го яла в краен случай (примерно съм на гости и да не обидя човека). Държа си на тези неща, затова и прекарвам стабилно време, следейки кулинарни блогове и различни албуми с кулинарна фотография.
Един сайт на любителите на кулинарна фотография- http://foodgawker.com/ Като цъкнеш на снимката те препраща в съответния сайт за рецепта. Аз обожавам да гледам снимки на храни. Щом го гледам, значи съм го яла мислено. Храня се с очи.Така и отказвам вредните неща, просто отварям гугъл на изображения и готово.
![]()
Изключително мразя да гладя и простирам (хубаво, че второто не се налага вече), да бърша прах и да мия баня, обаче готвенето... ааааа, такава любов ми е! Толкова обичам да му треперя, да му се връткам, накрая да се получи идеално и да обера похвалите, и да ми е вкусно, и домашно ииии да!
Много ме успокоява, като ритуал ми е... Днес реших, че искам да си купя апарат, за да си снимам произведенията. Утре си купувам официална касичка за това :д
Аз пък освен това шоколадовото, искам и нещо плодово да направя. Нещо с много лимон. Правила съм lemon curd, голямо треперене беше, че е е пипкаво малко и сякаш попрекалих с лимоновия сок в стремежа си да се усеща, та стана киселко. Мисля да пробвам пак и да напълня мъфини с него или да е на някакви барчета върху crust.
Не е с лимон, с лайм е, но в неделя смятам да правя това:
http://kitchensimplicity.com/white-c...-key-lime-pie/
Ехе, че това е доста лесно.
И даже няма да е скъпо, гледам, че и 2 лайма ще ми свършат работа, хм.
Не е лоша идея, мдам...
Мноооооого ми се яде домашна, вкусна, адски пухкава и мека, топла питка! НО никога не съм правила.Може ли да ми дадете лесни рецепти :33 Даже мисля да сложа много ситно нарязан праз лук вътре :33
О! Яде ми се и лучник. :33
4XCOKИ
Sometimes the best gift is the gift of never seeing you again.
Всичко за мен? Че то ако го кажа, няма вече да е за мен. Ще е всичко за теб.
необохдими продукти: 1 кг брашно за кекс (то само бухва и затова не е нужен друг набухвател), 2 кофички кисело мляко, 1 с. л. захар, 1 с. л. сол, 1 с. л. оцет, 2 с. л. олио, 2 яйца
начин на приготвяне:
в купичка разбиваш яйцата, захарта, солта, лъжичките олио и оцет, добавяш киселото мляко и разбиваш още мъничко
изсипваш брашното на някаква повърхност и си правиш кладенче в средата
в кладенчето изспиваш по мъничко от сместа и бъркаш с виличка, трябва да затрупваш с брашно сместа, която си изсипала
след това с ръце започваш да месиш
мами, лели и баби са ми казвали, че трябва да захванеш тестото и с мекичкото на дланта лекичко да натиснеш и все тъй лекичко захващаш и натискаш, докато се замеси хубаво (възможно е да остане малко брашно)
не трябва да прекаляваш с месенето, защото тестото ще се измори, ще получи "мускулна треска" и така ще се стегне, че вместо облаче, ще ядеш камък
както казах, не е нужно да втасва
ако ти се разправя и понеже виждам, че обичаш да майсториш, може да оформиш тестото на малки питчици или охлювчета, може да обиколиш цялата питка отгоре с две вилици със защипване или да боцкаш по средата или да плетеш (добре де прекалявам вече :д)
отгоре може да го намажеш с жълтък (за да не хабиш две яйца, го разреди с кис. или прясно мляко), може и сусам да сложиш, но трябва да е преди жълтъка, защото иначе ще опада и по средата може да сложиш тънко резенче масло
печеш в предварително загрята фурна и тавичка, която трябва да е намаслена, на не повече от 180 градуса, за около 30 минути
като се изпече трябва да си постои мъничко във фурната и после да се увие в кърпа, баба казваше, че трябва да обиколи нивата, както в приказката
а пък аз лук не бих сложила, нали затуй си има лучник ;/
и туй е, хич не е трудна, не се заблуждавай от дългия текст, исках да съм изчерпателна
и успех С:
преди време бях правила ирландски хлебчета, които също са леснички, но те не са толкова пухкави
питката слънце се води най-пухкавата питка, но тя е повече занимавка
Последно редактирано от galaxy29 : 04-15-2014 на 01:06
В момента печем свински пържоли с олио, соев сос, доматен сок, чубрица, сол и черен пипер.
И картофи по специална технология на тиган :Д
Усещам как ще си оближа пръстите!!!
Едит: Е, да, облизах си пръстите с пържолите, картофите не станаха идеални обаче.
Последно редактирано от PinkPan7her : 04-13-2014 на 23:43
Дайде идеи за тиквички .Имам 2-3 всъщи и искам да ги използвам. Само да не са пържени или панирани .
Аз ще пържа тия дни.
Иначе... пълнени със сирена и яйце?
И една салатка - http://www.supichka.com/2012/07/blog-post_26.html.
Ако искаш да е по-хранителна, добави й малко сварена киноа и 1 варено яйце.
Номном!
Салатката изглежда чудесно още довечара ще я пробвам . А как така пълнени ? Глупав въпрос ама на съм много много запозната с тези неща .И задължително ли е да има и яйце . За сиренето нямам проблем и ще използвам ядково обаче с яйцата не сме добри приятели.
О, не, просто аз обичам да слагам или яйце, или сметана, за да може сместта да е хомогенна.
Просто няколко сирена настъргани и готово. Също ще стане. Тиквичката отвън я намажи със зехтин, вътре можеш да сложиш мъничко парченце масло. И печи върху хартия![]()
Много благодаря .Днес ми е единственият свободен ден и ще избробвам за вечеря
А утре ще споделя резултатите.