- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Какво милисите за заплатите в България?
^абе да ти кажа - http://www.dnes.bg/obrazovanie/2011/...stite.130621,7
май не стоят баш така нещата.
Не ми се рови с сайта на НСИ , но дори да допуснем, че голяма част от тези 70+ процента са възрастни хора, нещата пак не са розови ;д
По-лесно е да говориш наизустНе отричам,че в България всеки може да вземе диплома,без дори да положи минимални усилия,но това не означава,че няма хора с амбиции.
Всеки си прави нещата сам.Това,че си завършил икономика,право,медицина.. и пр. не те прави специалист!
In the future everyone will be famous for 15 minutes...
Висшистите в България са 20% от населението. Учила съм го по география. В чужбина са повече.
Виоленца, каква специалност си и в кое уни? Наистина бих искала отговор, може на лично, ако предпочиташ там.
Крайно неприемливи. Да не говорим за пенсиите. После защо половината българско население е зад граница..
Аз говоря за това, което виждам около мен. Реално последните години наистина всички завършили записват все нещо. Статистиката може и да е вярна, но реално голям процент трябва да са вече на възраст съответно.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
ПП, изчисти си ЛС-тата, не ми дава да ти пратя.![]()
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Точно в това https://www.coursera.org съм.Сега съм записала https://www.coursera.org/course/bluebrain и чакам да мине месец и да започне. Наскоро го намерих, но ми изглежда супер яко и само факта, че ще се налага да уча и за самия университет ме спира да се запиша на 4-5 неща едновременно.
Чудя се накрая дали тези сертификати, които дават имат някаква тежест, но и да нямат, голяма работа.
Ама, Пантерке, аз давам примери в моята сфера, защото там съм най-наясно. Извън занятията има дейности навсякъде. Моя приятелка следва Международни отношения. Там няма конференции от типа, в който си добре приет още като студент. Тя, обаче, се е писала на куп различни неща, ходи отделно на дебати, изучава странични специалности, вече се е запознала с различни политици и прочие.Първоначално написано от PinkPan7her
Имам една близка приятелка, която учи медицина и след първи курс цяло лято ходеше в една болница (без да и плащат) да работи като мед. сестра. Научи се да взима кръв, да слага абокати, да води документация и куп полезни неща.
Вариант винаги има. Каквото и да си говорим, ако нямаш или стаж, или възможността да предложиш някакви точни умения, добити около следването, шансовете ти драстично намаляват.
Обикаляш из университета, из звената, които имат общо със специалността и питаш. Не е загуба на време. Хем за стажа, хем за уменията, хем, защото е много вероятно след време да учиш същите неща и да ти е 3 пъти по-лесно.
ПП. Докато сме на тази тема, хвърли и ти поглед на сайта с курсовете. Има и за икономика, и за бизнес доста неща. Преподават лектори от елитни чуждестранни университети. Ти си добре с английския, ще се оправиш. В края на много от тези курсове се дават сертификати. Може да не са ти с тежестта на курс, изкаран на живо, но те уверявам, че все биха били някакъв плюс, седящи си в CV-то ти, ако ще и само в графата с уменията. Ето пример за нещо, което можеш да правиш като странична дейност без значение каква ти е специалността.
Последно редактирано от SisiStrange : 01-15-2013 на 20:11
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Така е.
Което всъщност ме кара да се чувствам адски тъпо, защото аз /горе-долу/ съм се насочила в хуманитарна специалност, защото ми харесва. :Д От друга страна пък в биологията, химията и математиката съм влюбена, но някак си не се виждам кандидатствайки с тях.
п.п. изливам си мъката тук.
Виоленца, а за титла би ли смятала дипломатическо аташе/посланник, етц? Схващаш ми мисълта, надявам се.
Докато четях коментарите забравих заглавието на темата "Какво-милисите-за-заплатите-в-България ?". Направете тема за учението, като цяло и готово.
По-темата:
смях, смях и пак смях...
. Разбира, се Ние живее много по-добре от почети всички Африкански страни и някой Азиатски, но не трябва да се сравнява ме с тях, за да си повдигаме самочувствието, че има пари алабала. То си има пари само трябва да знаеш, как да ги откриеш. Ние трябва да гледаме нагоре, а не надолу (към по-изостаналите страни от нас, макар да падаме надолу към тях) и да бъдем, като вълната, която преобръща лодката (управляващите).
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Мм симпатягите от coursera искат парички за въпросните сертификати ^^ Нещо от типа на 50$ беше, което е .. мех.В края на много от тези курсове се дават сертификати. Може да не са ти с тежестта на курс, изкаран на живо, но те уверявам, че все биха били някакъв плюс, седящи си в CV-то ти, ако ще и само в графата с уменията. Ето пример за нещо, което можеш да правиш като странична дейност без значение каква ти е специалността.
В EdX са безплатни засега, пък и MIT/Harvard лектори не са лош избор.
Макар да не е като да отидеш да учиш висше, все пак е адски добра идея да прегледаш встъпителните курсове за повечето специалности и да решиш дали това ти се прави. В ютюб примерно, ако си решил да речем Химия да учиш, има от доста унита курсове от типа 'introduction to organic chemistry' и подобни. Същото има изса Психология, Финанси, Икономика, Право, Физика, ИТ (тук специално дори не е нужно в университет да стъпваш, ама си запазвам правото да говоря глупости безнаказано ;д) и прочие.
http://www.udacity.com/courses - т'ва между другото можеш да го метнеш на мъжо ти. Аз заради AI класа тръгнах да уча статистика. Няма толкова досадно нещо ... >.> (тук впрочем също са безплатни 'сертификатите' ако изобщо трябват някому)
Ъъ, това са записи от лекции на известни лектори по престижни университети, така ли? о.О
Как така "чакаш" да започне? Като се запишеш, си длъжен в определен ден и час от седмицата да си там и да гледаш или...? Нещо ми се струва прекалено европейско, за да го събере мозъчето ми на тъмен балкански субект :Д
Виоленца, готово.
Auriss, пратих му го, изглежда добро. Иначе не знаех, че са платени сертификатите.Няма значение де, аз тъй или иначе повече се радвам на идеята въобще да ги мина курсовете. Ако пък ми потрябва наистина сертификата от някой курс, 50$ не са края на света при все, че един семестър е почти 400лв. ;д
Ами то си е баш онлайн курс. Моят започва някъде в началото на март, затова го чакам. Траят различно време, може целия курс да е 8,9,10 седмици, там някъде. Сядаш си вечер (или денем, ти си решаваш) по половин-1 час няколко пъти седмично и си слушаш, и гледаш. На няколко лекции имаш тест. Накрая оценките ти от тестовете ти образуват обща оценка и знаеш минал ли си го. И ти вадят сертификат явно, ако си платиш. Пона така ми го обясни един колега, който мина вече един такъв курс в същия сайт. Ще видя точно как е скоро. :P Честно казано, струва ми се супер хубаво. Хем научаваш много неща, хем ти преподават добри лектори от известни университети (на мен ще ми преподават от Израел), хем не струва нищо и си е в твое време.Първоначално написано от PinkPan7her
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Абе, ще взема и аз да се запиша. Интересно ми е, пък и е на английски - няма да имам проблеми с български термини. :Д
има ли някакъв определен възрастов лимит?
че аз тука дребното дека се бутам :Д
Пиши си се, няма значение, че не си на 18.Те не ти искат нищо, само име (за да има на кого да пишат сертификата) и е-мейл. Бтв, разпитах и се оказа, че ти пращат сертификата като .пдф, а ако наистина ти трябва и искаш да ти го пратят реално по пощата, тогава даваш 50$.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
ОЛЕ, тва е много добро! (с курсовете)
А аз ли си избирам кога сядам да слушам лекциите? В смисъл... не е на живо, нали :д Има по 3 лекции на седмица, примерно в понеделник, вторник и сряда, а аз решавам да отделя време в четвъртък, петък и събота. Може ли? Хах, ще поровя още малко из сайтовете на унитата и директно записвам нещо, което ще ми е полезно. БАСИ якото!
Твоя работа си е как си разпределяш времето ;д. Само за problem set-овете / изпитите имаш краен срок, но пък тях трябва да ги правиш само ако искаш сертификат.
Дамн.
Точно проверих какво ще уча първия семестър в уни-то и най-подходящ ми се стори курсът Introduction to Finance. Само дето е 15 седмици и ще е в реално време.
Доста гадничко :д Какво ми гарантира, че ще мога всяка седмица да отделям 6-8 часа по време, определено от тях, дамн!After a lot of thought, and listening carefully to the feedback of experts in online/virtual
teaching, I have decided to conduct this class in “real time.” In other words, we will mimic
the process of a face‐to‐face class in that the course will run for a fixed period and all of you
will be exposed to the videos and assignments at the same time
Докато си още ученичка и, ако е лятото, запиши се. Особено, ако наистина ще ти е полезно. Истински нямаш време после, в университета. Дотогава ще се справиш и тамън ще се тренираш на малко по опънат график, за да не ти е шок после. Аз трудничко свикнах първия семестър с идеята, че няма време за нищо освен учене, ради, учене, ради. Ти ще си учене, умри, учене, умри.![]()
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Хора заглавието на темата е Какво мислите за заплатите в България ? !!
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Не думай!
Ами не, вие просто на спамихте темата.
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN