- Форум
 - По малко от всичко
 - Информационни технологии
 - Upgrade на преносим компютър.

Такаа... На 12 съм и вече сигурно сте се досетили, че съм някъф "nolifer", който по цял ден е на "компа". Е не точно, но нещо такова. Искам да си направя ъпгрейд на лаптопът ми. Напоследък загрява доста и утре мисля да го отворя и да го почистя, както и да му сменя термопастата. Лаптопът ми е Acer Aspire 5738ZG. На 2 годинки стана тази коледа
.Видео картата му е ATI Mobility Radeon HD 5650 и не ми прави никакви проблеми, даже напротив, НО процесорът ми е Intel Pentium T4500 2.3 Ghz Dual Core и както вече се досетихте това е главния проблем.Имам 3gb DDR3 1333 MhZ. От доста време се каня да си сложа 2x4 gb ram DDR3 1066 mhz и следователно ще трябва да си ъпгейдна и версията на windows-а ми от 32 битова ултимейт седмица на 64 битова за да може да поддържа 8-те гигабайта рам,които тези дни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще си закупя.Харда ми е 500 ХДД и си "бачка" супер.НО ми остава тези дни да си купя "някъф" процесор също. Иска ми се да работи добре с другите ми компоненти, и воубще да ги "поддържа". ОХХХ забравих да кажа, видеото ми е вградено
. (Като ми е вградена видеокартата, не мога да я сменя с друга нали
кажете, моля ). И писах, писах безмислици непоследователно и не в ред и най-накрая стигаме до грандьозният финал ,където ви моля да ми препоръчате процесор, който работи добре с 64 битова ултимейт седмица, 8 gb ddr3 1033 Mhz Ram и ATI Radeon HD 5650 1gb. Благодаря ви за отделеното време и съответно ако оставите по едно коментарче.
![]()
Извинявам се за неграмотното ми писане,няма да се оправдавам с нищо, но моля не коментирайте писането ми. Ако ще пишете коментар пишете по темата моля ! Благодаря.
Ще те разочаровам с това ,че да сложиш и намериш процесор за лаптоп не е никък лесно и точно при твоя случай ,не е нужно защото ако успееш да сложиш нещо на лаптопчето то няма да бъде много по добре защото платформата е стара. Рам можеш да добавиш ,но пак ми се струва ненужно защото пак няма да получиш кой знае каква производителност в игри или други приложения най - добре си остави машинката така и я почисти да не грее много. И събирай пари за настолна конфигурация.
И какво от това, че е стара платформата? Ако сложа малко рам и един хубав процесор ще е бияч лаптопчето. Не мисля, че е трудно да се намери един микропроцесор, а до сглобяването и поставянето на компонентите, ако възникне проблем, братовчед ми е специялист в сферата на компютрите (работи като техник в една фирма)![]()
Не отричам, че ако сменя процесора може да имам проблеми с охлаждането. Но пък ако сменя термопастата, почистя прахта, която се е събирала вече 2 години и си взема една охлаждаща подложка ... Не знам, може би си прав, но имам 2 настолни конфигорации. Единия компютър е от 2002 и нищо не мога да направя с него, а пък другия се сдобих с него без да го искам. Беше наложително да го взема поради няколко причини, които са лични и няма да ги казвам в форума. Така де този, който не го исках, имам чувството, че само взема място. Ако тръгна да го пипам ще трябва да метна поне 500-600 лева минимум, което мисля че е много само за един компютър. Ако закупувам нова настолна машина няма да се стискам да дам поне 1000-1200 лева, но за ъпгрейд ми се виждат много ...
Процесор под 200 лева няма да намериш.
Core 2 Duo X9100 и Core 2 DuoT9900 са горе доло единствените процесори с които можеш да смениш твоя.
И цената им не е евтина,още повече че трудно ще ги намериш в България.
Не забравяйте, че на много от лаптопите процесорите дори не могат да се свалят по обикновеният начин. Лаптоп не се ъпгрейда, а се сменя или ремонтира ако изгори. Като цяло общо взето нещата се изчерпват при тоя ъпгрейд със слагане на повече рам или SSD.