.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19

Английски език, преподаван в училище

Здравейте!
    Реших да отворя тази тема, защото ми е интересно колко от хората в БГ говорят чужд език.
    Преди две години бях в Англия (Лондон) за около месец , следователно гледах и английска телевизия и т.н... нищо не разбрах от това, което говорят. Думите се произнасят по съвсем различен начин, от това, което съм учила. Езикът, който учим в училище май е по-скоро американски-английски език, отколкото английски...Интересно ми е, вие, които сте в чужбина(или на тези, на които им предстои да заминат) как се оправяте с езика? На мен ми е доста труден...изобщо не мога да се оправя с произношението на думите. По принцип транскрипцията ми куца яко, но определено английския с американски диалект е по-лесен за произношение, отколкото британския..Някакви идеи как да произнасям думите правилно без намесата на учител? Ако може някой да ми обясни английската транскрипция...

Със сигурност в училище се учи британски английски . А относно транскрипцията, поразрови се малко в Интернет и 100 процента ще намериш нещо полезно.

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    Свиква се. Аз имах страхотна частна учителка. Така хубаво ме беше подготвила, че когато дойдох в Швеция и започнах в IB веднага започнах да говоря. С произношението се свиква. Колкото повече време прекарваш с дадени хора и в дадено обкръжение, толкова по-бързо произношението ти ще се оправи.

Иначе, гледай филми без субтитри, разговаряй с американци/англичани/австралийци. Въпреки това, че вече 4 години през 80% само на английски говоря, все още не мога да разбера някои акценти. Но това е напълно нормално. Имам съученици англичани, които също се затрудняват.

Голям фен Аватара на Deni_028
    В училищата се учи Британски английски, но език се научава най-добре на улицата. В смисъл научава се там, където хората си говорят с акцент и ти постепенно свикваш. Докато в училищата езикът не е разговорен, а се учи правилното произношение на думите.
    Последно редактирано от Deni_028 : 12-10-2012 на 08:39

Мега фен Аватара на bloodyF
    Град
    Heaven
    В училище ние ТРЯБВА да учим British English, но де факто учим American.
    Госпожата ни има отвратителен акцент, взимаме американският вариант на думите и пр.
    Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./

Мега фен
    Град
    Earth...
    Ако говореше английски нямаше да имаш никакъв проблем да общиваш на английски с англичанин/американец/австралиец. Ако не можеш да разбереш какво те говорят то тогава ти толкова и го умееш този език... И не е "диалект" а "акцент"

Мега фен Аватара на krasiveli
    Град
    Варна
    По принцип в училище се учи British English, not the American one. Иначе чети английски списания като Newsweek, Time или влез в сайта на NYT например. Пускай си филми без субтитри (както казаха по-нагоре). Общувай с чужденци (не само англичани, а като цяло - аз например си пиша често и с един албанец и една египтянка и може да се разберем с тях само на английски).

Ако те затруднява произношението на някоя дума и не можеш да се справиш с транскрипцията, мисля, че във всеки електронен речник има опция да чуеш как се изговаря.

Съгласна съм с bloodyF.
    Иначе често гледам английска тв, но нищо не разбирам какво говорят. Ако включа на някой американски тв канал ми е много по-лесно и разбираемо. Всички думи, които знам на 'английски' по произношение нямат нищо общо с британския акцент. Пък английския език ще ми трябва за това, което смятам да уча занапред...тъпа работа.

Мега фен Аватара на granger
    Град
    Beyond reality
    Нали се сещате,че няма как да ни преподават с "английски акцент" при положение,че някои дечица български не могат да говорят. Акцентите в английския плюс това са адски,адски много. Ако говорим пък за ужасното Кокни,там нищичко не можеш да схванеш,ако не си напънеш слуха на 200 % .
    В моето училище си се преподава British English,както си му е реда,въпреки че класната ми има кофти акцент, изисква от нас думите да ги пишем по британско му ,например: Theatre , вместо theater и двете са верни, но тези,завършващи на re са Британски Английски.
    maDamn

Едва ли е това причината е в децата, май учителките ни са некадърни . Не знам как е в другите училища, но всичките ми учителки, които са ми преподавали английски език, са произнасяли думите с 'американски' акцент, което е тъпо...уж учиш английски пък с друг акцент. Както и да е. Някой може ли да ми обясни транскрипцията. Така и не я разбрах...като срещна нова дума, не мога да я прочета и произнеса правилно :S .

Град
    София, България
    Цитирай Първоначално написано от qgodkaaa123 Виж мнението
    уж учиш английски пък с друг акцент. .
    Ти май нищо пак не разбра. Английски се води и British English and American English. Не би трябвало да ви правят проблем на тестове/изпити (било то устни или писмени) стига да се придържате към само единия вариант. Поне в чужбина е тъй.

Мега фен Аватара на FuckingFreak
    Цитирай Първоначално написано от krasiveli Виж мнението
    влез в сайта на NYT например
    Страшен съвет, изключително полезен. За човек, който иска да учи British english, го съветваш да чете Хамерикански вестник. Умно.

Аз знам как да си раздвижиш бритиш инглиша ама няма да ти допадне отведнъж, 99% съм сигурен

Просто изгледай всички сезони на A Bit of Fry & Laurie

Град
    Beyond reality
    Не е проблема в учителите, майка ми е преподавател по английски, мога с ръка на сърце, нищо че ми е майка - да кажа ,че си говори перфектно , вярно не е с някъв брутален британски акцент. Няма как човек, не живеещ в Англия, да ти го докара.
    maDamn

Мега фен
    Град
    Earth...
    уж учиш английски пък с друг акцент.
    Тая па, първо научи езика, после работи над акцента ти. Не можеш да седиш права, тръгнала си да тичаш... В България учителите имат Български акцент, и не акцента е проблема. Както вече казах, ако го говореше езика нямаше да имаш проблем да разбереш човек с какъвто и да е акцент...

Цитирай Първоначално написано от granger Виж мнението
    майка ми е преподавател по английски, мога с ръка на сърце, нищо че ми е майка - да кажа ,че си говори перфектно
    Просто от любопитство(не се заяждам!), колко време майка ти е живяла в англо говоряща държава?

Град
    Beyond reality
    говори перфектно,но не казах,че има британски акцент,нали?
    Граматически говори без грешка,но няма човек ,който да говори с акцент,без да е живял или ад е роден в страната.
    maDamn

Nakadah я па тоя. Кво ми са отваряш, сигурно си завършил с 3 по милост по английски.

Град
    София, България
    Nakadah я па тоя. Кво ми са отваряш, сигурно си завършил с 3 по милост по английски.
    Да, със сигурност. Затова в момента учи в университет в САЩ.
    Дееба тъпите хора.

Супер фен Аватара на shmatarok
    аз хем завърших езикова, но в интерес на истината, единствената учителка, която си разбираше от работата, ми преподаваше в 8 клас и след това напусна. Останалите ми преподавателки бяха наистина зле, половината не можеха да прочетат думите на какъвто и да е акцент, другата половина ми преподаваше писмен британски и говорим американски.
    Съветвам те да гледаш филми и сериали с британски акцент, примерно Skins и Misfits без субтитри и да слушаш радио BBC 4. В началото е трудно да разбереш за какво иде реч, но в последствие свикваш.
    И не знам от колко време го учиш този английски, но явно толкова ти е и ученето, щом още не схващаш транскрипцията. В гуугъл има опция да чуваш как се произнасят думите.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си