.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 12 от общо 12

Минало перфектно време в английския език.

Здравейте,имам малко въпроси относно Минало перфектно време в английския.
    1.Мисля,че има неправилни глаголи като Минало просто време.Така ли е?И ако е така,защо повечето завършват на "en" (written,seen)?

2.Как да го различим от останалите времена,освен ако има "for" и "science" , т.е. на тестовете имаме да попълваме подходящо време на изречението.
    Пример:
    My brother (study) ............... English for 7 years .
    Забележка:на мястото на точките се попълва времето на глагола.

3.Често ли се използва и на вас трудно ли Ви е?

П.С. - Не ми давайте съвети да питам някой който разбира,искам мнението на друг човек!!

Голям фен Аватара на ysmivka
    http://www.mypersonalsite.org/index....mid=87&lang=bg

^ Това може да ти помогне
    Животът си е мой и не се нуждая от учители как да го живея!!!

Съжалявам,объркала съм заглавието,трябваше да е СЕГАШНО ПЕРФЕКТНО ПРОСТО ВРЕМЕ ( Present Perfect Simple) всички времена ,които съм споменала ,имах предвид СЕГАШНО ....
    П.С.Да ,таблицата я бях видяла и преди,но не мога да открия отговори на въпросите ми.
    Имам още неясно нещо - защо в употребата на Present Simple пише ,че се използва за бъдещи действия,които ще се извършат със сигурност,изразяване на бъдеще време в подчинени изречения за време и условие,когато глаголът е главно в бъдеще време?
    Или аз не мога да си го представя как ще стане това изречение,или май таблицата е грешна?По-вероятно е първото .Също така пише,че се използва и за завършено действие в настоящето - как ще стане?
    Наистина ако някой може да ми обясни тези неща,ще му бъда благодарна!
    Последно редактирано от m0ny : 01-06-2013 на 18:41

В минало просто време има неправилни глаголи, но те са от втория вид (т.е. wrote, saw).

Значи като видиш изр. , първия въпрос, който си задаваш е "How long?". Ако има отговор на този въпрос- значи е перфектно време, иначе е просто или продължително. Имаш 3 варианта : Past Perfect , Present Perfect и Future Perfect. Past Perfect не се използва в самостоятелни изречения, а с future perfect не звучи смислено, а и мисля, че се испозлваше с by now (I would have read this by now). Значи ти остава само Present Perfect. My brother has studied English for 7 years .
    Само че то може да стане и с Present Perfect Continuous My brother has been studying English for 7 years . (ако още продължава да учи)

Английския е много тегав език. По-добре не се занимавай

Абе и аз не искам да се занимавам,ама в училище го учим и няма как..Благодаря за отговрите,бях объркала заглавието и трябваше да е Сегашно Просто Перфектно.Ако може малко по-подробно за него да обясниш?

Вчера тук из форума се мерна една тема за "Уча.се" и днес специално отварях видеото за сегашно перфектно, много ясно е обяснено, изгледай го, ако искаш (няма да отнеме много време): http://ucha.se/watch/165/Segashno-pe...-perfect-tense

надявам се да помогне (:

едит: сега ти видях и въпросите.
    1. Това е третата форма на неправилните глаголи. Втората се използва при минало просто време; http://www.prevodach-bg.com/uroci-po...i-glagoli.html - ето ги.
    2. Ами най-вече, ако е действие, започнало в миналото, но все още продължава или е извършено в някакъв неопределен момент (абе, направих го, ама не помня кога, нали ...). Ама разгледай клипчето, там ги има обяснение употребите.
    3. Ами, използва си се. И да, в началото като го учих ми беше адски объркващо, но като че ли все повече започвам да го различавам. Най-честата грешка е объркването с минало просто.
    Последно редактирано от Alisha28 : 01-07-2013 на 07:21

Мерси!Преди и аз го бях гледала,но и там не можах да открия отговор на въпросите ми.Да,наистина много добре е обяснено,може би ,защото е обяснено с "рисунки" .Още веднъж мерси и за отговорите и за линковете. : ))

Сега откри ли отговори на въпросите ти? Ако не си, питай - ще помогна с каквото мога.

Ами само едно нещо още да питам (не исках да размешвам темите ,но така и така си говорим за времена и..) сега в училище пак сме на Сегашно просто и Сегашно продължително,та имаше някакво "правило" за точен момент.Забравих го,и искам да питам за него.Какво беше?Например ако има точен момент(не става въпрос за now,at the moment,right now и т.н.,а по-скоро за час и ден) е Сегашно просто време?
    Последно редактирано от m0ny : 01-07-2013 на 18:41

Сегашно просто се употребява, когато някое действие се повтаря (ежедневно, примерно), за факти, за чувства, за дълго продължаващи ситуации, за изразяване на мнение, за инструкции и когато става въпрос за график. (Така че не знам тук как видя такова приложение?)

Сегашно продължително се използва за определени моменти. За нещо, което се върши сега, в момента. Другата му основна употреба е като за близко бъдеще време, но когато има някаква уговорка (тогава е ден, час, etc). Примерно:
    I'm going out with friends tonight. Не е нещо, което се върши сега, а по-късно (довечера в случая), но задължително трябва да бъде сигурно, че ще се направи, да бъде уговорено - иначе, ако решението е спонтанно, се използва бъдеще просто.

Не съм сигурна дали за това говореше, но за друг такъв тип като гореописаното не се сещам. Най ми се доближава до представите употребата на сегашно продължително в бъдещето.

Супер фен Аватара на SpiritInBlack
    My brother has been studying English for 6 years. Present perfect continuous tense

Цитирай Първоначално написано от Alisha28 Виж мнението
    Сегашно просто се употребява, когато някое действие се повтаря (ежедневно, примерно), за факти, за чувства, за дълго продължаващи ситуации, за изразяване на мнение, за инструкции и когато става въпрос за график. (Така че не знам тук как видя такова приложение?)

Сегашно продължително се използва за определени моменти. За нещо, което се върши сега, в момента. Другата му основна употреба е като за близко бъдеще време, но когато има някаква уговорка (тогава е ден, час, etc). Примерно:
    I'm going out with friends tonight. Не е нещо, което се върши сега, а по-късно (довечера в случая), но задължително трябва да бъде сигурно, че ще се направи, да бъде уговорено - иначе, ако решението е спонтанно, се използва бъдеще просто.

Не съм сигурна дали за това говореше, но за друг такъв тип като гореописаното не се сещам. Най ми се доближава до представите употребата на сегашно продължително в бъдещето.
    За кое точно приложение става въпрос?
    Последно редактирано от m0ny : 01-08-2013 на 14:37

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си