.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 13 от общо 13

Hybrid View

Програма за сценарий ? Съмнявам се филмите през 60-70те години да са писани на компютър. Но както и да е сега сме 21ви век нормално е да има такова нещо, дори намерих такава програма, въпрос на време е да разуча как се борави с нея. Другото което е, как ще знаеш кой ще играе във филма, като не знаеш какви хора ще ти трябват за ролите, без да си написал сценария. И да кажем, че бюджетът е неограничен. "не си готов да пишеш сценарий" - това, че не знам подробности за това как се пише сценарий, не значи, че не съм готов да пиша. Целият филм ми е в главата, просто трябва да запиша по някакъв начин всяко едно действие.

Да, колкото и да си изненадан, сценарий се пише със специален софтуер. Първо, защото иначе трябва да запомниш буквално стотиците особености на които трябва да отговаря формата на сценария, второ защото пестиш много време (което при един нормален стотина страничен сценарии може да се равнява на няколко десетки спестени часа) и трето защото (доколкото знам) професионалните scriptwriter програми имат вградени алгоритми за проследяване на пейсинга на сцените, дължината им, както и още много показатели които не ги знам, но са важни за сценария.

"Другото което е, как ще знаеш кой ще играе във филма, като не знаеш какви хора ще ти трябват за ролите, без да си написал сценария." - Ако не си просто поредният келеш който се снима с ГСМа си и след това го качва в youtube, то да - би трябвало да знаеш всичките основни членове на снимачният си екип преди да започнеш да пишеш сценарият (или евентуално докато си още в самото начало). Иначе може да се окаже, че трябва да пренаписваш половината сценарии защото нямаш нужният режисьор/оператор/артист/техника/декор за да заснемеш това което си написал. Няма да ти обяснявам защо е важно също така да знаеш горе-долу с какъв бюджет разполагаш преди да почнеш писането, убеден съм, че това поне ти е ясно.

""не си готов да пишеш сценарий" - това, че не знам подробности за това как се пише сценарий, не значи, че не съм готов да пиша. Целият филм ми е в главата, просто трябва да запиша по някакъв начин всяко едно действие." Не се обиждай, човече, целта ми не е да се правя на велик, но като човек който е учил, а в момента и работи в киноиндустрията трябва да ти кажа, че не си готов. В което, между другото, няма нищо лошо. Просто не си мисли, че това което ти е в момента в главата някога ще го заснемеш по начина по който го виждаш в момента. Не се опитвам да те откажа от писането, напротив, просто не искам да попаднеш в капана на "магията на киното" в която попаднаха кажи речи 99% от някогашните ми състуденти, които си потрошиха години от живота в напразни опити да си "сбъдват мечтите".

В крайна сметка, съвета ми си остава този който ти дадох на краят на първият си пост - чети. Освен тонове информация за това какво представлява един добър сценарии в и-нет можеш да намериш и качени цели сценарии - включително и на боксофис хитове, така че да добиеш директна представа за това как се пише сценарии.

Ще добавя обаче и още един допълнителен съвет - ако си действително решил да пишеш сценарий веднага си намери някой професионален сценарист, сдуши се с него/нея и нека той/тя да ти помага, особено в началото. Ще ти спести много време и нерви, както и ще увеличи шанса да създадеш нещо качествено.

Успех !

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си