- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Християнството и младежта.
че за какво ми е да ти се прикривам, не ме вкарвай в някакъв твой си начин на мислене и поведение,........... извън-бариерско чадо.
Ако не престанеш да се държиш като педал ще те млатя с батата.
Преповтарянето на нечий думи е най-инфантилния начин за ирония. Още повече че не си разбрал думите ми и следователно не си ги употребил правилно. Можеше да се прикриеш и оттам да задвижиш една голяма лъжа, която да всее смут и раздори, но ти се изложи като кифладжия. Явно троленето ти ще си остане само косвено (посредством тъпотията ти).
Също така, прикритието е средство, не цел или мотив... идиот такъв. Не те вкарвам в никакви филми.
тая клетка си е някаква твоя измислена клетка, на твоя ум, тя е тежест за тебе, не за мен.
Ти си си измислил някаква бариера и си въобразил че заобикалящия те свят е под тази бариера, а ти си прескочил тази бариера. Тази измислена си от тебе бариера всъщност се е превърнала в твой Творец, чрез която като си я прескачаш ти напукаш и бягаш от света, по някакви твои си правила, за клетки, бариери и тем подобни въображаеми шашми .......................................
ПП: и после отгоре на всичко ни натякваш и на нас тази твоя си измислена бариера, която ти си прескачаш и която съществува само в твоя си ум...................... като че ли тя има някакво значение за нас.
Последно редактирано от defender : 02-18-2013 на 19:33
Клетката нямаше нищо общо със случая, но както и да е.
За другото - само затвърждаваш вече установеното - че си пълен ретард. Не си разбрал нищо от това, което съм написал. Бариерите на ума са нещо което сравнително отскоро наблюдавам - как тече мисълта, в какви граници, кога и защо умът се връща в тези граници. Това няма нищо общо с някакви псевдо-"АЗ съм БОГ" глупости. Това са просто наблюдения. Да, те водят в известна степен до едно "разграничаване" от мисълта, "една стъпка назад" от мисълта, един по-общ и систематичен поглед върху вътрешната само-реалност. И това води косвено да надграждане над общоприетата "действителност" т.е. един вид "извисяване". Но това по никакъв начин не е самоцел, то е следствие. Все едно да твърдиш, че науката Биология е измислена за да ни покаже колко сме по-висши от всички останали животни. Това е следствие, но не е причината за измислянето и обособяването на тази наука.
В същата насока, да обвързваш моята "предадена картина на света" с някакви плоски себе-изживявания като нещо и някой, е просто малоумно.
Клетките, бариерите и останалите шашми са наистина въображаеми, те са просто абстрактни модели на това, което искам да "обрисувам". Това по никакъв начин не значи че самите те са истински, не съм и твърдял подобно нещо. Мисля неведнъж съм подчертавал, че всичко това е абстрактно и УСЛОВНО.
Това че ти вярваш в кебапчетата и безработицата като последен етап на реалността, не значи че не съществува и друг свят - отвъд. Но за да се докоснеш до него трябва първо да преосмислиш САМ битието си. Подчертавам - САМ. Без Джийзъс, без каквото и да е - САМ, с вътрешно преосмисляне и преструктуриране на образи, думи, значения, "истини", "огледала", "отражения" и т.н. условностти.
Също така, не бягам от света по никакъв начин. Това, което се случва в колективното разбиране за "действителност" (и всичките съпътстващи представи и идеи за това кое е реално, значимо и съществено - наречено най-общо "Парадигма"), за мен също е важно. Важно е защото то е "външен" слой на това, което се случва "вътре". Естествено важно е за целите на изучаването, а не спрямо някакви хуманни и общочовешки глупости.
Всъщност този пост е добър повод да обясня какво е границата или "бариерата" на мисълта, поне до нивото до което аз съм достигнал и осмислил. В случая думата мисъл не ми допада много, защото е твърде многозначна, а и вероятно моята интерпретация няма да е книжовна.
Мисълта е преди всичко конструкция, илюзорен модел, поток от информационни връзки-образи, който се разделя в много посоки. Интересно е да се отбележи че в обществото такова нещо като мислене НЕ съществува, колкото и шокиращо звучи. Това е защото границите на мисълта предварително определят в каква посока ще протече тя. Така при постъпването на всяка информация, умът просто я прекарва през вече познати филтри и матрици, така че тя просто се намества към вече установения светоглед и модел на възприятие. Мисленето предполага наличие на поне 2 пътя на разсъждение,а това в колективно-изградения човек просто липсва. Самоидентификацията с някаква позиция, вяра, идеология, и изобщо всеки модел на взаимовръзка между себе си и околния свят, предварително "опорочава" всяка новопостъпила информация. Тя просто се "вмества" в границите на вътрешната реалност и там се обособява и "изкривява", като спомага за утвърждаването на вече изградената само-илюзия. Така мисълта не само че може да бъде проследена(понеже "прескача" и се "блъска" във вече установени истини и граници), но може да бъде и предвидена. И всъщност последното е основата на понятието "манипулация". Но тези неща са невидими за обикновенния човек, той просто си сънува своята реалност и цялата обективна действителност се вмества в някакви предварително установени граници и критерии за истинност. Всичко непознато или се отрича, или се "уподобява" на нещо т.е. "вмества" се, или пък се забравя и умаловажава. Това са естествени защити на психиката, защото психиката, като всяко природно творение, има механизми за запазване на своята цялост, подобно на един организъм.
Иделогиите, религиите и изобщо всяка друга такава концепция в обществото пък са колективно олицетворение на същите тези "психични граници" у всеки един индивид. Наречени са най-общо с названието Егрегори. Егрегорът е психичен оргънизъм, който се подхранва от умовете на тези който вярват в него. Пример: Идеята на християнството, заедно с всички поучения, се поддържа от тези който вярват в тези неща и те са част от тяхната вътрешна реалност. Ако изчезнат всички християни, християнската идея ще умре. Това е защото ИДЕИТЕ са просто ГРУПОВО ПРОЯВЛЕНИЕ НА ВЪТРЕШНАТА РЕАЛНОСТ НА ВСЕКИ ЕДИН КОЙТО ВЯРВА В ТЯХ. Това е фундаментално. Идеите естествено имат нужда от "донори", който да й отдават от психичната си енергия. На този принцип действат всички религии, идеологии, доктрини и т.н. Веднъж формирал се, егрегорът като психичен организъм, започва да живее собствен живот, над този на единичния човек. Егрегорът е осреднената стойност от вътрешната реалност на всеки един член. Затова и с промяната на времената, идеите се променят, адаптират, "вместват". Естествено егрегорът не е еднопосочна функция. Освен че хората определят егрегора, егрегора също определя всеки човек - така се получава явлението "уподобяване", където членовете на всяка една група развиват една и съща вътрешна реалност и взаимно се "балансират". Те развиват общо ниво на резонанс - тоест умовете им се настройват на една и съща вълна(образно казано), а всяка мисъл извън тази формирана реалност става жертва на отричане, отхвърляне или някаква форма на адаптация. Това може да се наблюдава във всяка една религиозна или идеологическа група и се проявява както физически, така и психически. Имах възможността да наблюдавам това докато бях в групата на нацистите. Там всичко се върти около общия резонанс на идеята за нацизма. Дори и нещо извън тази тема се вместваше. Примерно - какви жени да харесваме(руси със сини очи), каква бира да пием(немска), какви коли да караме(немски) и т.н. и т.н. Всичко се вмъква в тази реалност. Ако не може да се вмъкне, то тогава се отрича. Автоматично всяка руска кола става боклук, всеки руснак - подчовек и т.н. и т.н.
Подобно нещо може да се наблюдава във всяка резонансна група, която гравитира около някаква идея, или сбор от такива.
Но напомням! Това е само ОБЩОТО проявление на вътрешната реалност на всеки ОТДЕЛЕН индивид. Осъзнаването на тази реалност от ОТДЕЛНИЯ индивид, води до неизбежно отпадане на егрегорите - тъй като човека вече не се идентифицира с тях и те не са част от него. Това не е бягство от реалността, най-малкото защото "реалността" не е толкова реална. Но хората имат нужда от УСЕЩАНЕ за реалност и "място под слънцето".
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 02-18-2013 на 20:54
ами християнството няма как да изчезне, и това се потвърждава вече над 2000 години............................... гонения, империализъм, робство, комунизъм, демокрация, атеизъм, секти и какви ли още не оръдия на този свят.............. Църквата е вечна, защото Бог я поддържа винаги жива независимо от времената и така до края.
ако Църквата беше само човешка институция досега да е била заличена.
останалата част от мнението ти си е твоя работа.............. мен лично ми безразлична.................... но все пак уважавам мислещи хора като теб, въпреки че не сме от един отбор.........
ами човек преди да достигне до вярата, да не би да не е бил сам за да осмисля. И след това като е във вярата това не му пречи да осмисля и сравнява истините на вярата.
нали затова е казано "изпитвайте", но това нищо не предава повече на вярата.
Последно редактирано от defender : 02-18-2013 на 21:27
Християнството не се е закрепило 2000 години благодарение на Бог, запазило се е защото е имало хора като теб, които да вярват в него. Но и християнството за да се адаптира към модерния общ светоглед е изменило тотално общата "честота" на мислене. По-скоро християните са били принудени от обстоятелствата да приемат нови идеи, и така са ги "вместили" в общата идея на християнството. Според различните обстоятелства хората са ги "вместили" по различни начини, като достатъчно доказателство за това са многото разклонения на християнството в различните географски ширини, спрямо различните социално-демографски, езикови и културни фактори. И всичките претендират да са "правоверни".
В случая и ти правиш точно това "вместване" за което говоря. "Църквата това, църквата онова, вярата това, християнството онова." - Всичко търсиш да уподобиш и "интегрираш" в твоята представа за реалност, но няма как да стане, защото това за което говоря не се вписва в картинките на християнството, поне не и в колективната му форма на договорки и псевдо-истини, която ти изповядваш.
Вярата е понятие много по широко от религиозната вяра. Хората вярват в много и най-различни неща, като те са израз на вътрешните им липси и желания - нещата които задвижват и затвърждават илюзията. Всеки човек в обществото вярва в нещо, това е основния градивен елемент на само-магията. А колективната вяра в образи и идеи поражда егрегорите.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 02-18-2013 на 22:16
В Православието няма такова нещо. Може би в отделните православни народи има някакво различие от битово отношение и светски празници, но духовното учение е едно и също.
Сега ще видиш как и в избора на нов български патриарх ще участва всички православни църкви.
аз пък мислех, че това се отнася за тебе .......................... твоята философия е изцяло себеугодническа, и измислена и напасната от тебе за тебе, не моята.
ами какво да ти кажа, вярата е вродено чувство в човека което трябва да се използва правилно, като всяко нещо.
Пък дали е колективна дали поражда егрегории слабо ме интересува, вярно е тази вяра да е правилна, неправилното боравене с вярата, поражда много ареални отклонения - като сатанисти например..
тва че има лош хляб не означава че всеки хляб е лош или не означава че не трябва да ядем хляб и да се правим на различни и извънбариерни сатанистчета .........
Последно редактирано от defender : 02-19-2013 на 09:26
ами разбира се. Има пороци има и добродетели. В зависимост от това как използваме дадено нещо то може да бъде добро но може да бъде и зло. Съзнанието само по себе си също е нещо добро, стига да се използва правилно.
че имаш съзнание за да подтискаш агресията е добро. Но да използваш съзнанието си за да го отхвърлиш - те превръща в готино сатанистче "извън бариерата".
Последно редактирано от defender : 02-19-2013 на 11:52
Мисля че по нататъшни слова са излишни. А те всъщност не са и били никога необходими. Аз не се опитвам да ти променя виждането нито пък да ти докажа някаква гледна точка. Ти ако имаш вътрешната енергия и желание да се само-опознаеш това така или иначе ще стане, без моя намеса. Всъщност това е единствения начин - вътре в теб. Но кога и при какви обстоятелства - това си е твоя работа, и твоя отговорност. Репликациите към теб са породени единствено от това че съдиш нещо, което не разбираш. А когато се опитам да го обясня с цел да разбереш написаното, ти се затваряш в кулата си от лъжи и илюзии и отказваш да възприемаш. Ако имаше поне малко истинска християнска широкоскроеност, щеше да проявиш мъничко старание да осмислиш написаното, или поне да го възприемеш условно. Но се вижда отдалече че такива качества ти липсват и знаеш единствено да плюеш от позицията на чужди възгледи, който си приел за свои. Затова и всякакви дискусии са предварително обречени, рано или късно, да достигнат точката, където "Ти си знаеш своето". В това отношение нищо не мога да направя. А и не ме интересува, то си е твоя работа. Но като ще коментираш написано от мен, прояви малко обективност. Иначе излиза че не коментираш с нагласата да разбереш нещо, а с цел да ме осъдиш, което е ясен признак за тесногръдие и нисша душевност.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 02-19-2013 на 15:08
нали знаеш, че от моя гледна точка, аз можех отдавна да кажа същото и за тебе,
но не го правя защото съм нисшо-тесногръд с готини мокасини ............... както и да е.
абе все пак кефя се че има хора като тебе, ..................... от тебе има какво да се научи за да се усъвършенствам в християнството ........................ имаш богата душевност, но никъде не можеш да удариш, че да ме заболи и да се замисля.....
ПП: Всъщност цялата ти философия и точно две страници А4,
Последно редактирано от defender : 02-19-2013 на 16:54
Това е нормално за всички видове вярвания - в религии, идеологии или каквото и да е. Да не мислиш, че някой ме е разубедил от нацизма, сатанизма и всичко останало, в което съм вярвал? Едно време ако беше тръгнал да спориш с мен на тема история или политика, щях да ти скъсам гъза от аргументи и нямаше да имаш нищо, с което да ме закопаеш. Това не значи, че съм бил прав. Всъщност за онова време съм бил прав за себе си, човек във всеки етап смята, че е прав. Докато не го израсте. Но появата на нови аргументи от които да те "заболи" не е причината да се откажеш от дадена идея. Това което води до истинската промяна е изменението на "вътрешния климат". Но това не става с аргументи, а просто трябва да му дойде "времето" - вътре в човека. Трябва да се достигне едно друго ниво на възприятие, мислене и усещане. Иначе не става.
да бе, съгласен съм......
ПП: кажи сега познаваш ли ган4о-психолога - да не сте били съученици нещо или някакви приятелчета.
Последно редактирано от defender : 02-19-2013 на 17:37
малко келешче..................... а кога ще ми се извиниш бе.
ПП: пред целия форум искам да се извиниш..............
Последно редактирано от defender : 02-19-2013 на 17:47
Да ти се извинявам? За какво? Не те разбирам. Пропускам ли нещо?
ами нищо бе, ей сега си го нафантазьорих, нещо подобно на твоята философия................. пък ти ходи ме разбирай
ама ако не ме разбираш значи си тъп.
ПП: видя ли се как изглеждаш отстрани
докторе кажи сега, как така света съществува сетивата ти го усещат, и дават сигнали на мозъка, че света съществува, ти живееш в света защото без света не можеш да съществуваш, и в същото време отхвърляш света, казваш че той не съществува и че другите живеят в измислена реалност, а пък ти си извън бариерата ............... какво се случва.
искаш да кажеш, че сетивата ни лъжат и изпращат фалшиви сигнали на мозъка за реалността ли и че ти всъщност не залъгваш ума си.
Последно редактирано от defender : 02-19-2013 на 20:19
хихи............... даваш ли ми и аз да те плесна по темето на аватара ти.