- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Престижни университети, подготовка от рано?
Изчетох всички отговори.
В България според мен няма бъдеще за младите студенти/ученици, защото нямаме възможност за реализация. Тук нямам против да си изкарам дипломи и висше, но работата е там, че тук заплащането за човек с високо образование е мизерно. Имам познати на семейството, които са мъж и жена семейство, на 27г. и 32г. и двамата са докторанти. Работа няма = пари няма. Едвам се изхранват хората, камоли да плащат онея великански сметки за ток от януари... Голяма простотия е тук. Ако не си политик да се возиш в излъскана черна лимозина и да вечеряш колкото е заплатата на майка ми не е работа![]()
От живота не искам много - искам само да имам парични средства, за да мога да осигуря на себе си и на децата си добър и пълзотворен животА това в България не може да стане при никакви обстоятелства, освен ако не съм дъщеря на бат Бойко или на Росен Плевнелиев
И после цялата държава се пита "Що хората се махат от България?!" Еми как да не се махат, ние не искаме животът ни да премине на улицата!
Кажете сега, в какъв университет трябва да вляза, с който да получа нужното образование, че фирмите да търсят мен, не аз тях (както казаха)
Последно редактирано от Ягодка : 05-10-2013 на 14:16
Ооххх, изчетох всички коментари иии. Ягодке, тръгваш с грешна нагласа. Гледаш само парите. Интересуват те само тях. Ииии, мех, парите са г/д всичко в днешно време, но в същото време гледай да учиш, защото искаш. Защото те вълнува, защото ти е интересно, защото си любопитна. А не, защото майка и бащичко са ти казали, че ББ е лайно и в БГ няма реализация.
Другото което е - далеч не трябва да си политик, че да изкарваш пари и да си живееш добре. Чачо е живия пример. Родителите ми също.
Общо взето, извода който си вадя от коментарите ти е, че ти си едно дете, на което постоянно са му повтаряли колко пропаднал е един човек, който пуши/се друса/пие, и как за нищо не става. И до известна степен са прави. Но до голяма степен не са. Недей да лепваш етикети на някого, само защото си го видял да държи цигара в ръка. На 13 си. Още не си била влюбена, не са те ударили хормоните и поддържаш имидж на добрата отличничка. Но, в крайна сметка, хората са много повече от просто една диплома и 100% на тест по математика.
Не го забравяй.
Заплатите на хората в IT сферата са огромни, не говори измислици. Там не е трудно да се реализираш, ако си кадърен и с необходимите сертификати. Щом парите са толкова важни за теб, стани програмист. Но ако не обичаш работата си, цял живот ще бъдеш нещастна.
Не знам до колко това е вярно, но в моя край където живея хората излизат да протестират, защото нямат пари!Не съм лишена от нищо, но родителите ми се лишават заради мен и не ми е приятно. Искам някой ден да им върна услугата
![]()
В семейството на най-добрата ми приятелка всички пушат (без децата, разбира се), живеят в беднотия заради тея пусти цигари, ако не пушеха животът им щеше да бъде поне малко по-лек![]()
Искам просто като стана на 20-25г. да ходя на много пътешествия по света и да видя нещо от него, не да стоя в една страна и да се мъча кое лозе да копая по-напред... Виждала съм хора дето хич не им пука за образованието, училището и работата и са останали прости цял живот, на улицата са, буквално. Аз не искам да изпадна в такова положение чак, а в БГ това е почти невъзможно. Всеки трети е на крачката да го изнесат на улицата заради неплатени сметки.
Малко ми е рано да избирам специалност, за това сте прави.
Главният въпрос по темата беше дали има смисъл отсега да почвам със строга подготовка и да не оставям прекалено много за последните години в гимназията...
Ako си наистина на 13 , може да засрамиш 99 % от форум героите рофл
Хубаво е,че мислиш за бъдещето си още от сега,браво.Добре е,че гледаш реално на нещата,НО само аз ли смятам,че си приела нещата твърде сериозно?? Учи,поддържай добрия си успех,но смятам,че е много рано да почваш с такава строга подготовка. Сега ти е времето да си поживееш,излизах с приятели,забавлявай се. Тези години няма да се върнат, не казвам да ги пропилееш в купони и т.н. Смятам,че двете неща не са взаимосвързани.
И другото,което искам да кажа е,че не бива да си вадиш изводи за хората по това дали пушат или не. Това,че човек пуши не го прави нито лош,нито глупав.нито нещо по-малко от теб.
Малка си и все още си уязвима да приемаш мнението на хората около теб за правилно. Не съди толкова лесно хората![]()
Не. Добре ти казаха Чачо. Започни подготовката си. То за многото пътешестване се иска свободно време освен пари (ако не си намериш някаква професия свързана с пътуване като например моряк или журналист...)
Момиче само едно ще ти кажа. Недей толкова да планираш, защото мноооооого ще се разочароваш от живота.. много. Нямаш житейския опит да разбереш какво ти казвам сега, обаче нещата съвсем не са така както ги планираш. Само ще се убедиш след време и помни, че нещата бързо е неусетно се променят и от високо лесно се пада. Желая ти да запазиш желанието си през все същото през тези 5 години, но най-вероятно- няма. От малкото, което прочетох, разбрах няколко неща за теб: мечтаеш прекалено много, да мечтаеш е прекрасно, но когато е прекалено, е вредно и усещам как в един момен, когато осъзнаеш, че нещата не са така както си си ги представяла ще рухнеш. Второ винаге, когато се посветиш изцяло на една цел завършва зле. Или иначе казано: не се пропилявай детството и най- хубавите ти години. Не че ще ме послущащ сега, в един момент сама ще го осъзнаеш. А точно тези, които са най- посветени, по цел ден се готвят, мислят само за това колко искат да влязат в най- добрия университет в един момент изперкват. Ти осъзнаваш ли под какво напрежение се поставяш още от сега, осъзнаваш ли, че толкова ще се напънеш, но всичко е до един момент, в който ще се пречупиш психически и физически и нещата отиват доста на зле. И последно това, че гледаш по филмите, слушаш истории и тн. за Харвард примерно, не значе, че ако не влезеш там оставаш без работа или ще имаш ниска заплата. Не е хубаво от сега да мислиш чак толкова за парите и какво ще работиш, праве това, което ти е приятно. Сигурно няма да ме послушаш, а и по-добре, по-хубаво е сама да се научиш от грешките си. Ти ще бъдеш доста разочарована от живота, пожелавам ти да си силна и да се вазстановиш бързи след удапа от реалността.
http://ucha.se/ - невероятен сайт. Можеш да започнеш да се подготвяш по математика, химия, история, физика etc. (има го почти целия материал по предметите от 5 до 11 клас в него) . На мен за тази цел ми върши мноого работаМатериалът за 7-ми клас особено е даден подробно
Последно редактирано от dimitar., : 05-10-2013 на 18:32
Лелее а сего прочетох, че искаш на 20-25 да пътуваш и вече да имаш много пари. Повярвай ми, каквото и да следваш, където и да го следваш, а пак ти казвам шансовете да си в Харвард са точно нулеви, не защото не можеш, а защото ще се пречупиш, в близките 5-10 години след завършването ти не очаквай да забогатееш толкова, че да можеш да си позволиш да пътуваш много. Ако следването ти е трудно, то работата след това е 100 пъти по-трудна, ще трябва да си скапеш задника от работа години наред за да можеш да се утвърдиш в бранша. А ти си мислиш, че като забъшиш щракаш с пръти и валят пари от небето, не, войто момиче, тогава чак започва тежката работа. Ужас.
За младия бизнесмен, който е завършил бръшляновата лига, и с оригиналност, предприемчивост и късмет прави голям прбив и става милионер. Е нЕма такъв филм. Без връзки, които тя няма да има, или ще се скапе от работа и на 50 евенуално ще може да попътува. Айде не на 50, на 40, ама на 20, когато даже не е завършила да ми обяснява как ще ходи на пътешествия, осовено, е кажи ми на къде по- заблудено може да бъде това дете?
Подкрепям на 100%.
Дори и да влезеш в Харвард, не си мисли, че до 25 години след като завършиш "престижна" специалност ще си фрашкана пари, до толкова, че да си изтъркаш подметките обикаляйки света. Трудно е. Животът е труден. А ти не си се сблъскала с него още, а говориш толкова много, изискваш толкова много.
За цигарите - цигарите не са директен фактор, който убива мозъчните клетки или бактерия, която живее само с мързеливи, необразовани и неприлични хора. Има бедни, които пушат; има и такива които са бедни, но не пушат. Не мисля, че цигарите са им най-големия проблем.
Прочетох някой и др пост в тази тема та ще напиша няколко неща е така.
1. Влизането в Университет не е трудно въобще! Завършването му е съвсем друго нещо! Много от хората с които се запознах в първа година ги няма в 4-та. Ако си мислиш, че ще имаш време за разходки по света си в много грешка!
2. Образованието не е равно на пари и всеки които си мисли, че образованието е равно на пари е заблуден. Отваря врати, запознава те с хора, показва ти различни неща, но НЕ те прави по-умен! Всеки които си мисли, че тези с образование трябва да имат пари а тез без са малко пообъркани.
3. В България можеш да направиш много пари! Има реализация и има купчина начини да имаш приличен доход и живот. Това, че вие не сте го намерили не означава, че трябва да плуете. Проблема като гледам е, че всички се надъхват 1 друг колко е лошо в България без да имате каквато и да е база за сравнение...
4. Ти си само на 13 години. Докато станеш на 18 светът ти ще се преобърне 2-3 пъти. А до 25 още 3-4 пъти.
Последно редактирано от Nakadah : 05-10-2013 на 20:54
Добре, благодаря на всички за отговорите.
Ще продължа да уча и да наваксам бързо и ще се опитам да намеря баланса между свободния живот с приятели и образованието, а няколко години преди да завърша гимназията ще търся университет, който може би не е Харвард...
Темата да се заключва, моля.
Всъщност може и да не се заключва, защото си се завърза интересен спор за образованието и реализацията като цяло.![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."