Това, което съм линкнал, е Бектрак. Последната дистрибуция я прекръстиха Кали.
Това с речниците е простотия. Ако я има паролата във файла, който си заредил, да - ще я намери доста бързо. Но вероятността клони към 0, особено ако собственика на рутера има малко мозък в главата си.
Иначе да се занимаваш с такива неща трябва да си доста образован в тази област, а аз определено не съм. Мнение не мога да давам. Щом се ползва масово софта уж от професионалисти, предполагам си има причина. Интересно е материята като цяло, ако подхванеш книжки и видеота от пайрътбея + тубата можеш да си човъркаш там с готовите скриптове, ама дотам стигат нещата. Имаше и един курс в курсерата за комп. мрежи и мен ми беше доста полезен - скоро ще почва наново, ако искаш го виж. Дълъг и досадно подробен е, пък мен ми беше зор теорията да разбера, а не да уча алгоритми, ама колко му е - безполезно знание няма ;д
Social engineering toolkit-а е забавен и ако си в безплатен хотспот минава номера :Д но това е общо взето. Ако очакваш да дръпнеш ОС-то и да почнеш да разбиваш впа мрежи доста разочарован ще останеш. За сметка на това обаче рамта ми седи на 150мб , а всичкия софт, който ползвам, върви и под линукс. Малко досада е, че 90% от нещата през терминал се вършат, ама си заслужава имо. Пък и интерфейса е прекрасен ;д. Само с игрите е проблемно, ама затова си имам уин на десктопа.