- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Стипендии
Здравейте! За тези които все още учат в гимназия- интересно ми е вашите стипендии за отличен успех по колко лева са.. Ето как са нашите:
Над 5,50- 30 лв.;
над 5,80- 35 лв;
над 5,90- 40 лв.;
Аз взимам за 6- 50 лв;
за много добър 5 стипендия не се взима..
При вас как е?![]()
Явно са ги вдигнали.![]()
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Да, миналата година.. тъкмо за втория срок..много добре ми дойдоха паричките :Д
Тази година в ученическия съвет специално това се разискваше. Директорката беше страшно недоволна от новия закон за държавните стипендии. По нейни думи този закон не е бил изменян от 90-те и сега гимназиите, където 8-ми клас е подготвителен, са се надявали да постъпят изменения, които да позволяват стипендия да се взима още в 9-ти клас (дори и да е от втория срок), а не както е сега - десети.
В един момент се оказва, че става още по-зле: преди на училищата са били отпускани пари за стипендии въз основа на средния успех на кандидат-зрелостниците миналата година, а сега много по-голяма роля играе броят на учениците в 10, 11 и 12 клас в това училище. Резултатът е фрапиращ - от 35 000 лева някъде, парите за нашето училище стават 19 000. И се получава така, че като пълен отличник в нашето училище ще получаваш по-малка стипендия от ученик с 5,50 в селска гимназия, където учениците са много малко и определено не е трудно да постигнеш такъв успех.
^ Остави.. във гимназията до нашата /наредени сме три гимназии една до друга/ дето пребивават само малоумници, които не са положили никакъв труд да си изкарат оценките, взимат по 40 лв. за много добър.. което е адски гадно, но такъв е живота.. поне и нашите вдигнаха..
От 5.50 до 5.99 са 30лв, 6.00 са 40 лв.
За без родители - 21лв.![]()
Къде учите, бе, кви са тия измислени стипендии?
От 20 години стипендията за успех над 5.50 е 21 лв, последната учебна година ги качиха на 25.
^ ^айде де, втория срок тази година при нас бяха по 35 лв.Все пак училищата са с делегиран бюджет. Сами разпределят отделените пари за стипендия. Предни години бяха по 21 лв за над 5и50, при нас последния срок за над 5и50 беше 35 , а за специални заслуги -единична стипендия от 70 лв.
maDamn
В нашето училище за следващата година май ще е 50 лв. над 5.80![]()
Какви са тия различни бюджети, според които селските училища получават 100 пъти повече пари за стипендии отколкото елитните такива? И не говорим просто за друга сума, а за цяла система. Ние нямаме такива за над 5.50, за над 5.70 и т.н...
Всяко училище разпределя бюджета си по различен начин..
Училището ми е елитно, а не като селско.. Това, че ви слагат под общ знаменател във вашето, не означава, че моето е селско.. Явно веднъж са решили, че пълните отличници заслужават нещо повече, защото наистина е много трудно да си такъв там..
Аз даже си мислех, че сме ощетени, защото се чуваше и за по-високи стипендии, но явно не сме, така че съм доволна..
Тва еднократно ли са тия стипендии ? 20-30-40-50 лева за срок ? /любопитство.. ДА, не съм зимал, лош учАник сАм. =(
Мда, явно само в моята "елитна" гимназия стипендиите са увеличени с цееееели два лева (за пълните отличници - 25 лева).
Оправдание - прекалено са ни много отличниците.![]()
When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (
Еми , не знам , Ина, в моето ,училище сме така,дали селско , дали не- не знам. От догодина за всички с над 5и50 ще са 35 лв.
Последно редактирано от granger : 08-02-2013 на 18:47
maDamn
При нас винаги е била по 21 лв зад над 5.50, а се водим най- елитното. Това е малоумно. А за отличниците в края на 12 клас един по- голям.. Тука на една бяха й дали таблет.
NOT fair
тя промяната влезе в сила отсега. 2ри срок при нас, от догодина официално ги вдигат с нЕкой мизерен лев.
maDamn
ИМЕННО. Вече са 25 обаче, биг дийл.
И на нашите управляващи им е номерът, че сме много отличници. Вярно сме поне 7-8 човека с над 5.50, миналата година един клас имаше 17 човека с над 5.50, ама ми е трудно да повярвам, че в не толкова елитните гимназии има по-малко отличници, следователно повече пари. Къде е логиката?!
5.50 - 5.99 - 35лв.
6.00 - 50лв.
еми аз като имам 5,94 не ми е мн забавно, ама пак са си пари де :Д
При нас пак си е нечестно, тъй като един и същ бюджет се дава на различните училища. И в гимназията, където уча аз, има много отличници и всички с успех над 5.50 вземаме 21лв., а гимназията до нас, където са само момчета и общо взето там учебници не използватси вземат стипендия 40-50лв., защото 6-ците се изкарват много по-лесно и са малко тези, които проявяват интерес към отличните оценки. 11 клас ще започна с 6.00 и силно се надявам тази година да ги вдигнат поне мъничко
![]()
С 35 бал съм влязъл в най-елитната гимназия в града и ще получавам 20 лв - това е срамота не знам какво да кажа на министерството ... После защо българите отивали да учат в чужбина.
Едно време 21 лева бяха много.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Честно казано,не си изкарвам оценките,заради едните 21 или 35 лв.Уча си,щото така съм си решила.Вярно,че е стимул примерно,вярно че са си пари,ама преди 9ти клас и без тях съм карала.
Ако ми кажеш,че заради едните 20 лв дали ти ги дават,дали не, ходиш в чужбина...леко тъпо.
maDamn