.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4

Тема: Access :)

Access :)

Надявам се някъде измежду темите да не съм пропуснала подобна на моята. Правя база данни, свързана с работата на школа за обучение на шофьори....но стигам до проблем. Първо ще кажа каква е крайната ми цел. Да направя курсова работа, която наистина да ми е от полза и да е смислена, а не поредната курсова за покупко-продажба на стоки. Работя в тази школа и съм наясно какво искам, но опирам на камък, когато правя връзките. Смятам, че бъркам някъде с определянето на първичния ключ, но как ли не го въртях не става и не става.
    Имам съставени три таблици:
    1-вата ``Курсисти`` съдържа
    № в регистър
    ЕГН -първичен ключ
    Име, презиме,фамилия
    Телефон
    Категория
    Инструктор-преподавател
    Група №

2-рата ``Инструктор-преподаватели
    ИД на инструктор-преподавател``
    ЕГН-пълвичен ключ
    Име, презиме,фамилия
    Категория
    Телефон
    Модел автомобил

3тата ``Автомобили``
    регистрационен №-първечен ключ
    марка и модел на автомобила
    категория

4-тата ``Статус на курсисти``
    ЕГН-първичен ключ
    дата на записване
    дата на вътр.изпит по т-я
    дата на вътр изпит по п-ка
    заплатена сума
    инструктор-преподавател

Та общо взето това са ми таблиците. Опитвам се да направя в-ка, да речем, между таблица Курсисти и Инструстор-преподаватели и да ми покаже кой при кого кара курса. Не се получава. Изкарва ми само празни полета,без данни вътре. Ако опитам да свържа таблица Статус с курсисти, за да видя статусът на всеки курсист. Например, кои за изкарали вътрешен изпит по теория-пак се получава същото-празни полета.
    Много ще се радвам, ако поне сте разбрали идеята ми и някой би могъл да ме посъветва,че отдавна си блъскам глава
    Благодаря за вниманието и хубав ден

Мега фен Аватара на dimitar_ak
    Град
    София
    В таблицата с инструкторите ЕГН-то на кого е? Най-лесно е да ползваш ID-та във всяка таблица и да правиш връзките през тях. Например в статуса да имаш ID курсист, ID инструктор. По същият начин и за колата. После справките стават много, много лесни.

Така като ме питаш за ЕГН-то и ме водиш до мисълта, че трябва да е ЕГН-то на курсиста, нали? А не на инструктора, както моята ``умна `` глава е измислила Сега ще пробвам така и ще пробвам варианта с ИД-тата. Мерси много и като направя нещо ще коментирам

СТАНААА,супер,както каза с ID-тата е чудно!! Благодаря ти много да помощта, поне знам, че това съм го отметнала Мерси много отново

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си