- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- За/Против протестите в Пловдив ?
Фокус: Правилно ли беше да се върне Куршум джамия в Карлово на главното мюфтийство?
Емил Кабаиванов: Категорично не, защото нито юридически, нито морално главно мюфтийство има право на собственост върху Куршум джамия. Зелената площ около нея поне 100 години за Карлово е място за отдих и културни развлечения. Ние имаме в напреднала фаза разговори и споразумения с Националния исторически музей за превръщане на Куршум джамия в археологически паметник. Тя е в списъкът на паметниците на културата от местно значение, така че тя трябва да остане притежание на всички карловци независимо от вяра и етнос.
Не мога да кажа обаче,къде го прочетох.
Ти, удряла ли си си главата на скоро?
Протестът повече точен от това не може да бъде и се чудя как може да има заблудени българи още.
Какво искаш да кажеш?
Че хиляди недоволни са излезели по улиците, 6 ранени, 120 арестувани , цели площади до хоризонта в Пловдив (това, което по телевизията не го показаха) - не знаят, че протестират срещу ДПС.
Гледай си ти законите, все едно не знаеш кой ги пише и как минават под масата.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Що? Има БЪЛГАРИ, които са мюсюлмани. Ако в града има два пъти повече мюсюлмани, отколкото християни, що да не са 2 джамиите, а църквата - 1?
Какво общо има Апостола с простотиите ви на верска основа? Айде без да изопачавате историята!
Отделно, че историята си е история и не бива да се забравя, но ние живеем в настоящето, а българските мюсюлмани нищо не са ни направили в настоящето!
Мюфтийството, както и църквата, просто ламти за земи, от там и пари и власт до известна степен. Нито искат да ни завладяват, нито им дреме кой в какво вярва, те просто искат да се гушат. И в тази връзка, да, не бива да се дават земи на мюфтийството, но и на църквата. И, трябва да им свалят малоумните колони, дето кънти из целия град ходжата, както и на църквата да бият камбаните, когато им скимне. И няма нищо общо с вярата, просто е дразнещо, щото аз ако реша да си надуя метъла на 2kW колони на терасата, веднага ще ми пляснат някоя глоба.
Антракс, никой не ти е скочил на протест за втора църква, ами против нови джамии, за кво пишеш? Ако българите ставаме все повече атеисти и не държим на християнските си принципи, то за за сметка на това ислямът набъбва.
Разпадът на връзките по между ни, омразата и много други фактори се дължат заради това.
Искаш да ми кажеш, че щом не съм вярващ, съм без морал и ценности?
Не. Но за съжаление вече голяма част от нас, дори ,,вярващите'' са без морал и ценности.
Исках да кажа, че голяма част от социалната ни разруха, на семействата, разводите и тнт, се дължи на изгубените ни ценности, което пък е породено от цялостната обстановка в държавата -безработица, безпаричие, чалга култура, безмозъчно самочувствия, алчността на властващите..
Всеки сам си гони някакъв свой морал, всеки сам си преценява, но в повечето случай прави фатални грешки..
ЕЕ? тва няма нищо общо с религията... Щом може да има църкви, що да не може да има и джамии?
То хубаво е да има, ама въпросът е да не изместват църквата и да не налагат ислямът. Тази религия е много по-натрапваща и е извън границите на традиционната българска същност.
Не знам за теб, но аз не мога да се примеря с това.
Ако за теб е безразличие дали християнството ще бъде заличавано и изместено - ми мен не ми е все тая.
И кое му е далечното от българската същност? Налага едни строги патриархални норми, които баш са си характерни за българското семейство... Да, все ми е тая дали е християнство или мюсюлманство... Така или иначе, все повече хора се отдалечават от религиите. Надявам се скоро църквите и джамиите да останат като едни красиви паметници и туристически дестинации.
обратното става, точно обратното.. ислямът е доста по взискателна религия, според мен и на много места вече са пропищели от задълженията на религията.
Иначе си прав. И едните, и другите сме едно и също. Дошли сме за коли, пари и суджуци![]()
Аз съм против раздаването на каквото и да е на камилари. Днес им дадеш едно, утре ще имат претенции и за друго. Да забраняват да се строят джамии и всички искания за имоти да им се отказват и готово. Много квакаха като Швейцария го забрани, но не виждам нещо там да се промени.
n00bs
Отиди тва и го кажи на някои хора от Суадитска Арабия, че да не се убиват с камъни заради изневяра.
Това, в коя християнска държава го има?
В Турция също за това се избиват.
Задължават ги на какви ли не простотии.
Да, тук не сме и няма да бъдем на това положение, но самата идея да се строят все повече джамии, да ти пищят на главата - е натрапчива.
Имат цялата власт, сега те си правят каквото искат в неограничени количества.