Първоначално написано от
PinkPan7her
Съвсем нормално е да знаеш два ЧУЖДИ езика на прилично ниво на около 18-20 години.
Колегите ми, които са от страни извън ЕС, са били принудени да полагат матури по немски, в резултат на което немският им е... ептен като роден. Чуваш акцента, разбира се, но... лексиката и граматиката им са впечатляващи. Освен това говорят английски и поне още 1 език. И не говоря за някого, който е изключение, напротив.
Имам познат албанец. Освен албански говори италиански, защото италианският бил като втори майчин в Албания, имало постоянно телевизия на него и не било "нищо особено да го знаеш". Понеже хвърля око на испански сериали, поназнайва и и испански, не може да говори добре, но разбира 90% от това, което му казват (това го твърди приятелката му, която завършва за учителка по испански). Освен това е държал матури по немски, немският му е прекрасен и общува абсолютно безпрепятствено с германци. Английският му също е много добър.
Въпросната му приятелка знае също прекрасен немски и италиански, учи за учителка по испански, английският й е малко слабичък, но дискутира безпроблемно ежедневни теми и винаги можеш да разбереш какво иска да каже.
Съученичка говори доста добре немски и английски (колкото мен), съвсем самостоятелно и на шега захвана италиански... и ей така на шега взе сертификат за ниво B2, общува с италианци по интернет също. Ходила е и на уроци по френски, не знам там колко знае, но със сигурност чете, разбира базови неща и вероятно може да се ориентира, ако се загуби.
Аз общувам на немски и английски сравнително свободно. Уча и на двата езика в университета. От този семестър се захванах с френски, защото реших, че ми е време за трети език и... да, "ей така да има". Пък и ми се ходи във Франция на обмен, френският е много секси език. Не ми трябва спешно, не ми е жизненоважен, но е в плюс.
Живот и здраве, след 5-6 години мога да се захвана с испански или италиански.
Далеч не казвам, че всеки трябва да е така. Все пак не на всеки му вървят езиците и не трябва да се чувства виновен за това, ако силите му са в област математика, физика, химия, хуманитарни науки и т.н. Но едно стабилно ниво по английски и базово ниво по още един език е пълна необходимост за всеки.