Антивирусните не са задължителни, но някои ги правят да изглеждат като такива. Преди години по времето на Windows 98 и Windows XP имаше вируси колкото щеш, хващаха се ей така само като боднеш LAN кабела в компа. От тогава е минала цяла вечност в техническо отношение и са направени безброй кръпки на Windows, ползват се WiFi рутери дето си имат вграден Firewall, масово се ползват браузъри които не са вградени в операционната система както е IE.

Сега за да си имаш вирус на компа трябва едва ли не лично да го инсталираш. Верно, може да се прецакаш с някоя USB флашка от приятел или да не разбереш как си цъкнал на някое .exe в уж приятелско Skype съобщение, но също така е вярно и че разни хора се жалват, че антивирусната им не хващала вируси - тогава къв е смисъла като няма файда

На моя Windows 8.1 имам някакво вградено Windows Defender. Хубавото му е, че при желание може да стои напълно изключено, ама не знам дали го имаше при 7-та. Колко е сигурно не знам, не помня кога за последно съм хващал зарази, но засича разни кейгени дето имам насам-натам