- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли начин да забравя Бог?
ей, значи колко си заблуден
Суджуци, бекони квото се сетиш - всичко е имало. Месарски магазини бол. Хлебарници бол. Айде стига пропаганда, моля. Да, нямало е 10 вида чипса. Нямало е 100 вида сладолед. Имало е по двойки от всичко, ама вкусни. Бананите и ананасите били по-скъпи, голям праз.
За приватизацията, която ми говориш през началото е прекалено ясно, че взимат земи и бизнес на хиляди. лошо е било, да, нямало е друг начин явно да се централизира властта и да се направи планова икономика. Аз обаче за трети път ти обяснява, че след още 20 години кризата изчезва, на показ е мащабната индустрия и свръх производство, подредба, а ТКЗСЕТАТА са си работили на макс. Да не ти казвам колко развито ни е било животновъдството особено... бе да не се повтарям, явно си знаеш само своето.
АМА НЕ СЕ Е ПРОИЗВЕЖДАЛО КАЧЕСТВЕНОТО ЗА БЪЛГАРИЯ! ! !
Питай някой, който през тях времена е живял в малко градче или село колко пъти в годината е ял месо!
Само в големите градове е имало почти винаги заредени магазини.
Попитай и някой, който се е занимавал с коли и е карал колко са били качествени "видинките"/гуми, произвеждани във Видин/, които са били за вътрешния пазар и колко са били качествени тези за износ!
Тук са се пробутвали боклуците, а качественото се е изнасяло.
С хранителните стоки е било същото. Първо качество е заминавало за износ, тука кучета ги яли.
Хората, работещи в ТКЗС-тата са получавали буквално жълти стотинки на трудов ден!
блаблаблабала. Качествено бяха подредени плочките и цветенцата, а?
На село са си колили прасетата, които пък са ги хранили с тикви, които стрували стинки и ги мързяло да ги събират от полето. Некачествено са правили много инструменти и тнт, ама са правили и хората е имало какво да работят!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! А сега давай луди пари за Западните ти гуми.
Мале, ако си пред мен, сериозно би ме довел до това да ти шибна един в мутрата, въпреки че съм спокоен човек и съм против насилието над животни... Колко пъти да ти кажа, че не отричам построеното тогава?! Отричам това, че всички били по-добре от сега и всичко е било розово.
Не си имал право да си гледаш прасета на частно... Трябвало е да ги криеш, а това не е много умно, предвид многото продажни задници, които доносничат на Ушеви...
известен брой е било допустимо да си гледаш
алкохол мисля, че беше забранен да правиш
аа какво качествено вино сме произвеждали и изнасяли, цял свят ни е знаел и са купували от нас за добри цени ...
аз също отричам, че е било само розаво и със сигурност нашите не малко бизнесмени с по 5 и повече хиляди лв заплати днес живеят по богато и в добри условия, макар че е относително да кажеш кой живее по-добре. Та дори на бизнесмените не им стигат тези 5 бона за много неща, когато всичките ни системи са разбити.. Не всичко решават парите. И не смятам, че трябва да си милионер, за да можеш примерно да тренираш конен спорт чак в чужбина на добри условия защото тука няма бази и всичко е унищожено и лайняно.. Навремето пък е имало, държавата е плащала и е било безплатно. Абе представи си че отидеш в пустинята и имаш много пари. Обезценяват се.
Тоя известен брой се е облагал с такъв данък, че по-добре да не го гледаш...
Да, много хубаво вино, ама само чужденците са ни знаели с него...
Гореспоменатите гуми също са били много популярни с качеството си в чужбина, както и много други български стоки...
Сравнението е адекватно за онова време повече, отколкото за днес... Тогава колкото и пари да имаш, не е имало какво да си купиш с тях...
Какъв данък бре? Днес фермерите едва ли не им е забранено да си продават продукцията от данъци . (дребните)
Виното чужденците са го купували за добри цени. Днес, понеже те и ние си разбихме системата - купуваме от чужденците и не сме конкурентни.
Днес парите на цялата средна класа не са нищо. Пък и по-богатите не могат да си позволят много неща у нас, които преди са били общодостъпни. Унищожени са всичките ни институции и системи и хората от тях ги няма. Децата ги няма. Държавата няма жизнена сила.
Или за теб е важно само колата, да я караш из между блоковете в Столипиново?
Точно като сам милионер в пещера. Разбери, че няма как да стане тва.
Преди държавата е поддържала неща, които днес и милионерите не могат да възобновят.
И за това всички милионери пращат децата си в чужбина , а и те управляват бизнеса си от вън.
Да ми говориш, че дребните бабички си собственици на село преди са плащали нещо на държавата малей.. обратното е било!
Баси, теб хич те няма!
Преди всяка една баба и дядо на село са гледали някакви животни! Сега защото млякото се изкупува за стотинки и заколиха всичко живо. Не могат да преживяват
антраксееее антраксее. душка мамина. осъзнай се!
климатика от 1001 нощи
баси глупака
Ебати кретена...
Те са гледали, ама държавните и са им плащали заплата все едно, а не каквото си изкарат...
Пък и я ми кажи, до гледане на прасета ли ще ти е след 12 часа бъхтене на полето 6 дни в седмицата? Тея филми, дето ми ги разправяш са били преди комунизма, когато повечето са си имали някакви нивички, някакви животни и са си изкарвали реално, каквото заработят...
Сериозно, хубаво е да отвориш някой друг учебник и да чуеш малко повече разкази на различни хора, вместо да си правиш свободни съчинения...
Ами, ако четеш от новите учебни издания на Плевнелиев е нормално така мислиш. Ти поговори с някой 50 годишен, а не с 70-80 годишните. Ти ако още не си разбрал през комунизма 12 часа бъхтене не е съществувало и точно за това икономиката ни е изоставала. Ако беше малко чел, както се правиш, щеше да знаеш, че днес най-точна разлика и доказателство се вижда в Германия, между хората от едната и другата страна на Стената. И където точно тези от Комунизма - не спират да се оплакват, че в новото време на демокрацията много се работило, ама много, а те не били свикнали на такова бързо и динамично ежедневие. Ето това е положението в целия СССР. Всички са работили, но никой не е изтрещявал от работа.
Факт е, че преди селата са гъмжали от животни. А днес овчарите нямат работа. Ако си спомняш преди всеки селянин си е давал овцата, козата, кравата на овачаря да ги пасе... хахаха Сега е пусто. Няма кой да изкупува млекцето им. Доказан факт. Ама толкова очеваден, че ако не го виждаш... си доста зле.![]()
деам гербаристи майни
Еми зат'ва сега зимат по 200 лева пенсии - щото са си хранили прасетата с тикви :}}Всички са работили, но никой не е изтрещявал от работа
Що, какво им е на 70-80 годишните? Точно това са хората, които знаят най-добре какво и как се е случвало преди , по време и след нещастния опит за комунизъм. Какво да им питам на 50-годишните, като не са преживели най-страшното на този строй? Реално техният живот е започнал през демокрацията и, може би, заради това те са най-мрънкащите...
Ти идиот ли си, бе?! Кажи ми, ама честно! Как да не е съществувало?! Да, никой не ги е карал на сила да работят по 12 часа, но хората сами са се натискали, за да изкарат нещичко. ГОВОРЯ ТИ ЗА СЕЛАТА, НЕ ЗА ЗАВОДИТЕ В ГОЛЕМИЯ ГРАД! Според теб, защо не са давали на хората да напускат селата и да се местят в градовете, освен ако това не стане с някаква изрична заповед, или не си си давал гъза? Сигурно, щото е било розово?
ДА, на мързеливите не им изнася съвременния строй на конкуренция, защото те са си свикнали те да лъжат, че работят, а тях да ги лъжат, че им плащат.
Пробвай се и сега да не си купуваш глупости от рода на телефони, компютри и телевизори, да не плащаш сметка 20лв за мобилен интернет и да не ходиш през вечер да пиеш по дискотеките и ще видиш, че минималната заплата е достатъчна за живеене. Щото всичките тея неща не са ги имали по-онова време и не е хубаво да ги включваш в сметките.
Само ще ти кажа, че с 300лв карам месеца, като в тея 300лв е и общежитието, тока, водата и интернета... Даже и за излизане остава... В по-малките градове, където са повечето хора на минимална заплата, живота е дори по-евтин.
Не, нищо не си спомням аз от тогава... Даже не съм бил планиран, когато е дошла "демокрацията"... Интересно ти, дето си по-голям с една година, от къде го помниш? Или пак си брал натурални ИСТИНСКИ гъбки в гората?
Доказан е единствено факта, че преди да дойде комунизма също си ги е имало хората по селата и също са се скъсвали от работа, но са прибирали почти всичко, което изкарат.
Абе ти вярно си много прост. С триста лева карал и му стигали за всичко, ба му разглезеното дете, което още не познава реалността. Ще те видим теб с 300 лв, ако не бяха мама и тате, които да ти плащат само дето още толкова, за университета, нещо което преди не се е плащало, както не се е плащало в болниците, в спортните клубове и тнт.
Прехода още през 44 облагодетелства по-голяма част от бедните слоеве, то и за това идва комунизма. Заради фашизма и точно мизерското съществуване на голяма част от бачкаторите. Доказваш, че умело копираш приказките на дядо си.
Разбира се, че е нямало много неща навремето, все пак техниката се развива с бързи темпове през последните години. Телефони и в САЩ не имало, ама ти си кон с капаци.
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 12-02-2014 на 15:20
Тоя тъпчо продължава да си вярва...
Комунизма идва заради окупацията на червената армия, в България никога, ама никога, нямаше да има комунизъм без братушките.
Нищо не облаготетелсва комунизма, освен оная групичка крадци, които и сега са облагодетелствани.
По твоята логика и в Русия е нямало никога да дойде комунизма. Нея кой я окупира?
БАСТУН! Не споменах ли, че това са ВСИЧКИ пари, с които разполагам за месеца? Какво още лаеш не мога да те разбера?
Да, облагодетелствал е бедните и мързеливите.
Преди ОПИТЪТ за комунизъм, не е имало фашизъм/освен 1-2 години по време на ВСВ, когато сме били някакви фиктивни съюзници на Германия, ако това може да се нарече фашизъм/, не знам пак какви работи и от къде си ги чул...
НАЛИ ТИ САМ КАЗВАШ, ЧЕ НАЙ-ДОСТОВЕРНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ БИЛИ ХОРАТА, ЖИВЕЛИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ, БЕ, КРЕТЕН??? НАЛИ НА УЧЕБНИЦИТЕ НЕ МОЖЕЛО ДА СЕ ВЯРВА ЗАРАДИ СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ СРЕЩУ ТВОИТЕ "ЗНАНИЯ"??? ИЛИ САМО ИЗВАДЕНОТО ОТ ЗАДНИКА ТИ Е ДОСТОВЕРНО?