Климатик, виж сега. Нито разполагаш с финансите, нито с образованието, нито с 'връзките' (че поясня какво визирам под връзки), нито с опита. Същото е с всеки от нас.
Аз знам какво бих направил, че да подобря положението в тази държава, но на този етап не разполагам с нито 1 от изброените 4. Следователно е напълно излишно да се натискам където и да било. И на това ще му дойде времето някой ден.

Все пак искаш да дискутираш идеи доколкото разбрах - ето няколко от мен. Да речем, че разполагах с що-годе успешен бизнес, от който мога да издържам себе си и семейството си и да ми остават излишни средства :

1. Втърваш едно кръгче по основните училища - разни хлапета 4-7 клас. Влизаш при директора и питаш има ли деца с родители в кофти финансово положение, които обаче се справят добре в училище. Ако има - говориш с родителите и хващаш да издържаш детето като 3-то родителско тяло - дрехи, компютър, езикови курсове, спорт, джобни. Да ти излиза 2-3000 лв в годината в най-най-лошия случай. 200 лева на месец не са много ще се съгласиш предполагам. Човек на 2000+ евро заплата спокойно би могъл да го прави това за 2-3 хлапета.
Дотук хубаво - да речем, че нищо не правиш - това ще си кажеш, нали ?
Е, тук идва момента, в който се налага да имаш 'връзки' ; разбирай контакти. В медиите. И достатъчно познати сред бизнес средите, че да си наясно ще има ли хора, които да подкрепят инициативата (ако изобщо се превърне в инициатива).
В Б-я заможните хора помагат ли ? А биха ли помогнали ако не е под формата на данъци, наложени от корумпираната ни държава ? Не знам ... а ти ?

2. Образователната ни система. Трагична е. И освен това не сме държава, която се нуждае от десетки хиляди финансисти, юристи и журналисти. Мисля е ясно вече на всеки, че се превръщаме в източник на евтина раб. ръка в ИТ сектора. В което няма лошо, но няма достатъчно хора, които да покрият нуждата от специалисти.
А за капак училищата са пълна подигравка и дипломата за средно можеш да я ползваш за тоалетна хартия преспокойно.
Какво ще кажеш за 4 дни в седмицата в даскало и 1 ден отделен за спорт или култура - под култура разбирай държавно финансирани екскурзии по някакви исторически значими места, а под спорт - реално да се изгради база, която да се ползва от МОН през учебните дни, а през уикендите да се отпуска под наем.

Отделно от това - учебната програма като цяло е пълна подигравка. Материал се повтаря и потретва, елементарни неща се преподават по няколко пъти в различни класове (история, физика, биология), а чуждоезиковото обучение е пълна подигравка.
Това няма да го промениш лесно, 'щото причината за това са даскалите. Масово за некадърни. Ясно е на всеки мисля. И лапетата са лайненца често, но даскалите не им отстъпват.
Решение ? Аз имам 2 идеи :
1. Наемаш няколко кадърни преподаватели, които да дигитизират цялата информация от клас 1 до 12 под формата на онлайн учебни видеа и презентации с продължителност 20-30 минути.
1.2. Съставяш изпитни материали за абсолютно всяка отделна презентация, които да е задължително да бъдат взети преди да бъдеш допуснат до изпит (предполагам се сещаш накъде бия)
1.3. Изпит в края на всеки срок по всеки предмет
1.4. Орязване на учебната програма в периода 1 - 10 клас до единствено Математика, БЕЛ, 2 чужди езика (като 1-вият задължително е английски).
Във връзка с това отгоре - ето ти още един проблем - мен ако питаш е АДСКИ добра идея да издърпаш учениците поне до Висша математика 1 и Линейна Алгебра в 10, 11 и 12 клас. Ама аз какво разбирам от преподаване, педагогика там, а-у ? Нищо. Нямам елементарна представа как бих могъл да синтезирам толкова абстрактен материал, че мозъкът на един 16-годишен да може да го асимилира.
Имам идея, де. Компютърната графика е буквално визуална математика и програмиране, но ще е необходимо някой с достатъчно акъл да подготви по такъв начин материала, че да не преподаваш за зубрене, а нещо, което действително има стойност.

1.5 Задължително присъствие до 10-ти клас, минимум 50% присъствие за 11 и 12.

Решение 2 -- Изграждаш система за идентификация с магнитни карти в класните стаи и изпращаш СМС на родителите моментално ако детето не е в час.
Връзваш всички училища към общ уебсайт, където родителят може да провери оценки и присъствие, а учителите са задължени да оставят препоръки що се отнася до ученика.

Освен това ще е хубаво висшето образование да е безплатно! и евентуално, след някоя и друга година - задължително.

Не виждам проблем и да се уговори по някакъв начин 'държавно поръчителство' за студентите от страна на държавата(за определени специалности! ), че да не им се налага да работят докато учат, а след това държавата да изплаща единствено лихвите (които би имало логика да са страшно ниски) върху кредитите им докато започнат да работят на някаква минимална заплата (да речем 1000лв). Естествено не съм финансист и може и да е пълна глупост това, което предлагам.

Но всичко това с 10% данък ;д Знам ли ;д Все тая, разфилософствах се. Чак ме е яд, че се хванах на въдицата, ама дай да почешем клавиетурите. Дайте мнения.