Първоначално написано от
defender
Енорийският свещеник Петър Гарена отправи послание към мюсюлманите в Кърджали по време на благотворителната вечеря преди празника Рамазан:
"Изпитвам известно притеснение от тук присъстващите, не от турците и българите, които са от град Кърджали, а от онези, които не са от града. На всички тези чужди на нашия град хора искам да кажа, че тук се живее трудно, защото е трудно да си християнин, да си мохамеданин, трудно е да си българин и да си турчин. Защото българите от другите краища на България очакват българите тук да мразят и да подминават без поздрав турците", каза отец Петър пред смълчания площад. И продължи:
"Но какво да кажем ние, българите християни, жителите на този град, как да не поздравяваме нашите съграждани, които са наши съученици, комшии, приятели. Ние винаги ще ги поздравяваме, уважаваме и зачитаме.
Когато на Великден ми звъни телефонът, някъде късно следобед се учудвам, че най-после един българин се обажда да ми честити празника, иначе дотогава само турци са ме поздравявали. Затова казвам, че на нас, християните и българите ни е малко трудно тук да ви обясним на вас, които сте отдалече, защо не се мразим".
Свещеникът акцентира и на разбирането си, че в Кърджали е много трудно да си турчин и мюсюлманин заради изкривената представа на мнозинството.
"Защото всички очакват, че тези турци са някакви фанатици от Анадола, че мохамеданите са от Ислямска държава, муджахидини и какви ли не още. И какво да кажат те, клетите, когато за тях майка е родната им земя тук в България и тяхната вяра е такава, каквато е завещана от дедите им и, ако телевизорът не е пуснат, няма да знаят, че някъде по света има други турци, фанатизъм и Ислямска държава", коментира отец Петър.
Духовникът си задавал въпроса какво правят хората, "когато политиците изнасилват населението в Кърджалийския край да бъде определено от едната или другата вяра, от единия или другия етнос" и видя отговора в това събитие. "Ние в Кърджали сме от молитва в молитва, наскоро завърши нашият пост, сега вашият, когато нашите празници отминат, започват вашите. Аз вярвам, че разбирателството в нашия град се крепи на молитвите на двете религиозни общности и на двата храма. Ние никога не сме посягали на душата на другия, нека всеки да стои във вярата си – не в онази, която идва от телевизорите или от парламента", призова свещеникът.