- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Докторе, абе това „позитивен нихилизъм“ е някакъв оксиморон ве. Нихилизмът, който отрича всяка цел, смисъл и посока, да му лепнеш прилагателно "позитивен", ми че ти така му предаваш цел, посока и цвят, и то вече се превръща в нещо, което не е нихилизъм.
Нихилизмът мисля не може да бъде нито негативен, нито позитивен. Да предаваш на нихилизма розов цвят е някаква гавра. Не да предаваш цвят и посока, а напротив, трябва се опитваш да изпразваш нихилизма от цветове и посоки.
Нещо не мога да те разбера, а почти съм сигурен, че и ти не се разбираш, и не можеш да приложиш този позитивен нихилизъм на практика, адекватно, защото той е оксиморон и няма адекватно приложение освен, че на думи изглежда, като някакъв мит.
Според мен ти изпадаш в такова противоречие, защото хем виждаш, че нихилизма отговаря на външния свят, хем виждаш, че не отговаря на човешката ти същност, защото тя не е от естеството на този свят. И ето ти как създаваш всякакви оксиморони.![]()
Последно редактирано от defender : 05-28-2020 на 12:34
„Без спомени и без надежди, те живееха с настоящето. Всичко се превръщаше в настояще. Трябва да подчертаем, че чумата беше отнела у всички способността за любов и дори за приятелство. Защото любовта се нуждае от малко бъдеще, а ние имахме на наше разположение само мигове“.
Именно непризнаваното минало или неочакваното бъдеще се връщат – под формата на болест – за да поразят настоящето. И наистина, те се връщаха под формата на чума..."
„Не за цял свят се моля, а за тях, които си Ми дал, защото са Твои” (Иоан 17:9).
Какво значи това, дето Господ не се моли за целия свят, а само за Своите ученици? Неговите ученици са добрата почва, на която Небесният Сеяч е посял Своето носещо спасение семе.
Впрочем Господ се е молил на Своя Отец не само за учениците Си, но както се вижда от евангелския текст по-нататък, и за тези, които повярват в Него по техните думи. Но това пак не е молитва за цялото диво поле на този свят, а само за разширилата се вече нива, на която учениците са посяли отбраното и облагородено семе на Евангелието."
Чета за бъдещото на религията преателЕ. Очаква ни бъдеще, където масовката ще бъде изпълнена от атеистчета - новият плебей, на който ще му е набито в главата да си мисли, че живее в най-добрия и най-свободния от всички възможни светове.:
"Религията се интерпретира като неизбежен, необходим, но вече изчерпан и ненужен в контекста на приближаващата цел културно-исторически феномен.
Налице е предпоставката за "Човека като висше същество" - свободно, разумно, любещо, заело мястото на Бога. Свързани с тази хуманизация на Абсолюта са социалните идеи и действия, насочени към маргинализация и премахване на църковната институция и доминация на гражданските институции и сфери - държава, икономика, политика.
Религията, като такава е свидетелство за незрелия етап, на който се намират индивидът и културата; доколкото е илюзия, заблуда и колективна невроза, тя е обречена да изчезне заедно със съзряването и порастването на човека."
ПП: След тоя текст, прочетеното направо ме кара да ме е срам, че съм вярващ, дееба. Комплексирах се, до дъното на душата си. Сега как да ходя спокойно по улицата без да ме е срам, че съм вярващ, то новия плебей-атеист, ще ме гледа, като отрепка![]()
Баси либерал-левичарската пропаганда. Всичко им е ей такова на либералите-прогресисти, а после видиш ли колко били загрижени за любовта и свободата ве.
Религията в нормално състояние на обществото, никога няма да изчезне, но просто, като нон-стоп набиваш в главите на плебса колко са задръстени, че са вярващи, как религията ги потискала и му създаваш дискомфорт да се чувства нищожество и че е изостанал заради това, че е вярващ, то я ясно, че ако човек се подаде, то след това ще успееш да го промениш – и това насилие се представа, като прогрес, като еволюция, като освобождение и бла-бла. А то си най-обикновена манипулация.
Ей това им е прогреса на либералите-прогресисти – изкуствено насаждане на вина, създаване на масова невроза в обществото (спрямо нещо, което на тях не им отърва) и после да предлагат освобождение, а те да са като носителите на модерността и на свободата, новите ангели, айде бе. Новите ангели небесни, на новата светска религия ве.![]()
Последно редактирано от defender : 05-31-2020 на 18:22
Според мен всеки средно интелигентен човек трябва задължително да се самоанализира по няколко пъти на ден. Това трябва да върви естествено ръка за ръка и с анализите му и за околните и света около него.
Не ми се струва вероятно. За това трябва някаква висока обещствена степен на качествено образование, а хората масово все повече изпростяват, образованието е станало напълно фиктивно, а училищата са детски градини с основна цел децата да не бъркат в контактите докато родителите им са на работа. Много сме далеч от каквото и да е общество с предпоставки за култура на масов и активен съзнателен атеизъм. Още повече, че специално за младите хора по нашите ширини имам наблюдения, че са масово суеверни скоти (като загубеното "междинно поколение" на родителите си), напълно апатични дори към базови познания по естествознание и философия като мечтите им се свеждат до угояване. Затова масово след 30 стават лелки с глезени като дамаджани и чичаци с търбуси, под които не виждат "какво имат и стъпват на два крака с единствената цел да ходят на работа или за храна. На все пак и те трябва да валидират това си безмислено съществуване и затова по празниците виждаме виещи се опашки пред църквите. Така че изобщо не са на намаляване и към закриване църквите и религиозните обичаи. Даже, ако има скала, сигурно в последните 30 години са тръгнали стремглаво нагоре, заедно с врачки, психоаналитици, гурута и прочее сган.
Човекът никога няма да достигне такъв идеалистичен образ на съзряване поради простата причина, че се намира в животинско тяло и от там има и животински нужди като хранене, борба за размножаване и териториалност.
Не знам какво те плаши някаква либерал-левичарска пропаганда. Аз защо не се влияя от пропаганди? И не ме е срам от това, което съм. На тъпия човек каквото и да му дадеш като пропаганда може да захапе. Ако се чувстваш като отрепка сега, няма да се чувстваш по-малко отрепка и като "плебей-атеист", освен ако си тъп и вътрешното ти чувство да се валидираш за значим на този свят ти зависи поради някакви твои си причини в излишно голяма степен от това да влезеш в някаква тъпа група (християснска/атеистина/будистка).
Ако говориш за "нормалното състояние на обществото" или "естественото състояние на обществото", в него не трябва да има нито религиозни, нито научни догми. Манипулация в обществото винаги има чрез религия или някакво състояние отстъпващо на естественото. В природата няма написани религии или науки, които да напътстват строго на къде да расте животът.
От теб си зависи, на кое хоро ще се вържеш и заиграеш. Никой не ти е опрял пистолет в челото. Аз лично виждам всяка крайност (независимо дали е религиозна, фантастична, либерална или каквато ще да е) като простотия и нищо повече. Стоя и си гледам шоуто. Нямам амбиции да тръгна да предвождам обществото манипулирайки го с морална паника. Който има амбиции да променя масите с религия или друга демагогия, за да ограничава нечии свободи или да ги прави твърде неразумно раздути, това говори достатъчно за това какъв човек е и дали да му се довериш. А ти се доверяваш на секта макар и по-голяма и с нищо не си по-различен от масовката. Религията ти е помогнала да преминеш през някакви изпитания, окей. Но защо не я пазиш за себе си, а я разливаш с шепи (поне тук) и говориш срещу всички останали религии и морални виждания, които могат да са не по-малко добре обосновани от някой друг като теб, който също е имал проблеми и тези неща са му помогнали да прескочи трапа. Нелепо е да наливаш толкова масло в огъня, в който всички горим като човечество. Според мен мир може да настъпи само, ако всеки осъзнае собсвените си перверзии (това, което той харесва) и се откаже от това на всяка цена да ги преследва или налага на другите. Това включва както атеизма, така и религиите.
Религията не е нещо изкуствено.
Колкото естествена е смъртта, толкова естествена е и религията, дори може да се каже, че всичко в този живот и в поведението на човека в основата си е религия. Каквото е отношението на един човек към смъртта и това, което той вярва, че става след нея, това определя какво ще е поведението му и в този свят - ако вярва, че след смъртта няма нищо, а всичко е само до материалното съществуване, то още в този свят, този човек ще мисли и ще се държи по един начин, ако вярва, че има ад или рай ще се държи по друг начин, ако вярва, че има прераждане ще мисли и ще се държи по трети начин и т.н.
А това какво става след смъртта и отношението към нея винаги е въпрос на вяра, защото никой мъртвец не се е върнал от смъртта за да ни каже и докаже с емпирични доказателства, какво става след нея). Тоест всичко е религия, всяко твое мислене и поведение, независимо дали искаш да си го признаеш пред себе си или не. Както пише в Библията с вяра ходим и съществуваме (или нещо подобно беше).
Последно редактирано от defender : 06-01-2020 на 13:54
Как можа да го кажеш?За да е вярно това твърдение, то религия е трябвало да има преди хората да се появят. Тогава защо животните нямат религия? Подобно твърдение води до тъпи въпроси и никому полезни "какво ако" случаи.
Още малко ще кажеш, че яденето и ходенето по нужда са ритуали, а тоалетната е храм, защото си всеки ден в нея, за да извършиш едно от божествените си предназначения (да обработиш храната, което правиш всеки "божи ден").
Атеистите също имат съвест и изпитват угризения. Защо?
Смъртта няма нужда от други доказателстава освен това, че се вкоченяваш и ставаш просто труп, а в последствие тор за почвите или храна за други организми, което не е въпрос на вяра, а на съвсем обективни наблюдения. Освен това сам казваш, че никой мъртвец не се е върнал, за да ти потвърди фикциите, в които вярваш. Този "вечен живот" как си го представяш? Никой не е казал, че атеистите са лишени от представа какво става след смъртта. Например те виждат вечния кръговрат на живота като някакъв смисъл така както и ти виждаш някакъв смисъл в религията си. Разликата е, че първите няма да хвърлят камъни по някого, за да го убият заради "прелюбодеяния". Не казвам, че ти ще го правиш, защото все пак сме в 21 век в светска държава и сигурно виждаш обективните причини затова, но защитавайки религиите с настоящите си аргументи излиза, че ако се беше родил преди няколко столетия щеше да си на първите редове да изпращаш с алодисметнти "вещиците" към кладите. Това твоето си е лицемерие.
Последно редактирано от TrollFactory : 06-01-2020 на 14:24
Не смъртта има нужда от доказателство, а това което става слез нея, т.е. дали има духовен живот след нея. Това е въпрос на вяра.
Чакай да те питам нещо друго: ако вярваш, че има еволюция, то за да има еволюция значи умът трябва да надскочи материалните стереотипи за да създаде нещо ново и да повлече еволюцията напред. А това надскачане на материалното от къде точно идва? Изобщо еволюцията и вярата в нейното бъдеще е стимул обратен на неизбежната смърт на материята, (който не се нужда от вяра), от вяра се нуждае бъдещото, до което ще доведе еволюцията и заради, което всъщност живееш, духът на непрестанния растеш - това си е дух, човече, това си е религия.
След, като смъртта е единственото сигурно нещо в този живот, то това означава, че това, че изобщо продължаваш да живееш означава, че ти живееш от вяра, тебе те кара да живееш някакъв стимул, който надскача неизбежната съдба на материята. В противен случай, като прагматичен материалист, ти просто трябва да се гръмнеш на момента, без да губиш повече време. Защото това от материална гледна точка и нейната неизбежна, трагична съдба е най-прагматичното и рационално нещо. Всяка минутка, в която избереш да живееш, вместо на момента да се гръмнеш е проява на вяра над материалното.
Последно редактирано от defender : 06-01-2020 на 14:39
Защото всеки човек е създаден от Бога т.е. човек е създаден за да върши добро и това, че пренебрегва това, няма да го избави от съвестта и угризенията му. Всъщност цялата битка е заради това, да бъде претъпена съвестта на човека и човек да започне да се променя изключително лесно. Християнството приема, че човек има в себе си вроден Божи закон, който ако пренебрегва започват угризения, а атеизма вярва, че няма Бог, оттам човек няма вътрешен вроден закон (т.е. оттам, че той не субект на самия себе си), а че човек е празен лист, производно на външния свят и че елита чрез подходяща обработка може да превърне човека в каквото си поиска.
Последно редактирано от defender : 06-01-2020 на 15:14
А ти защо не спреш да ни говориш за мантрите на капитализма. Ако спра да говоря за религията, аз трябва изобщо да спра да пиша, защото на мен това си ми е писането и говоренето, а не защото се опитвам да проповядвам. Както ти виждаш живота през капитализма, така и аз го виждам и пречупвам през религията. Изобщо как да отделя стила на говоренето си от това в което съм аз ве?
Ти от гледна точка на капитализма не гледаш ли на комунизма, като грях спрямо капитализма и псуваш комунистите наред, колко били прости, демек за тебе комунизма е ада. Ми спри да говориш, че комунизма е ад и аз няма да говоря, че Ада е ад, според християнството.
Последно редактирано от defender : 06-01-2020 на 14:18
От трите сили, които могат да спорят с науката, само религията е сериозен враг.
Изкуството почти винаги е безобидно и благотворно, то и не иска да бъде нещо друго освен илюзия.
Философията не е противоположна на науката, в много отношения, но методически тя се заблуждава в това, че надценява познавателното значение на нашите логически операции, признавайки и други източници на знание.
Напротив, религията е огромна сила, тя е обхващала всичко духовно в човешкия живот, и е създала мироглед, който се отличава със своята последователност и завършеност, и който и до днес продължава да съществува, макар и доста поразклатен (от постиженията на науката).
Фройд
ПП: Готвя се за края на религията преателЕ, да не мислите, че вярващите ще се оставят да бъдат изненадани.
![]()
Последно редактирано от defender : 06-04-2020 на 13:04
Това, което е в сърцето на мъжа, е изписано на лицето на жената.
ПП: Какво виждаме във форума - едни самотни, изнервени, войнствени, нещастни, изтерзани, недолюбени женички.
Значи мъжете да си правят изводите те самите какви са, дееба![]()
Последно редактирано от defender : 06-10-2020 на 14:00
"Влизането в храма трябва да се отличава от влизането в друга обществена сграда. Първото, което трябва да се знае е, че влизайки в дома Господен, трябва да бъдем прилично облечени. Не бива да се отива в църквата по къси панталони, джапанки, тениски с богохулни рисунки. Не е за предпочитане жените да се облечени с къси поли, прозрачни блузи, тесни панталони, минижуп, нито с дрехи с дълбоко деколте.
Освен прилично облекло е нужно и жените да изглеждат прилично, т. е. да нямат червило на устните и да са без грим, когато отиват в храма."
Последно редактирано от defender : 06-12-2020 на 15:43
„Световноизвестен неврохирург прие свещеническо ръкоположение
Д-р Щефан Алекса Миндя, прекарва повече от тридесет години в Америка. Завършва университета „Станфорд“ в Калифорния, САЩ. На 36 години става най-младият началник на отделение в историята на известния университет, както и университетски преподавател.
На въпрос от медиите, как ще съчетава медицинското и духовно служение д-р Миндя каза: Медицината и свещенослужението вървят ръка за ръка. Всяка физическа болест има и духовна причина. Затова смятам, че в най-добрия случай всеки лекар може да бъде и свещеник."
ПП: Още един „необразован миндил“, станал православен християнин, а от другата страна световнобезисветните, форумни, атеистки светила-умници, .![]()
Последно редактирано от defender : 06-14-2020 на 22:39
"- А защо сте неомъжена?
- Разбирате ли, аз искам той да е специален. Да не го интересува моето тялото, нито моите връзки... а да го интересува само моята душа.
- Разбирате ли, че искате дявола?"
ПП: Когато си търсим партньор, важна е красотата на душата му, но не можем съвсем да пренебрегваме и тялото.
"В Църквата има много различни хора. И както казва Евангелието, добрият земеделец Христос засадил на полето на Църквата добро семе. Но после дошъл врагът и засял своята трева. И когато пораснали, те се смесили в едно. И когато учениците дошли и казали: „Искаш ли да очистим пшеницата от плевелите?”, Той казал: „Не. Оставете ги. Нека пораснат заедно, а когато дойде времето на жътвата, ние ще ги разделим."
„Свързан ли си с жена, не търси развод; развързан ли си от жена, не търси жена. Па, ако се и ожениш, няма да съгрешиш; и девица, ако се омъжи, няма да съгреши. Но такива ще имат грижи за плътта, а пък аз ви щадя“ (1 Кор. 7:27-28 );
Последно редактирано от defender : 07-04-2020 на 22:23
"Тити Папазов сравни завръщането на Наско Сираков на „Герена“ със слизането на Бог на земята."
ПП: За пореден път се убеждавам, че футболното фенство си е явление на религиозна основа, подобно на членство в секта.
Дори често съм чувал феновете сами да си признават, че за тях ЦСКА или Левски били не били просто отбори, а религия.
"Дяволското естество е подобно на естеството на ума. Той е бистър, неуморен, жесток, не се нуждае от сън, постоянен е в лукавството и злобата"
"Мълчаливите хора усещат уханието на един друг живот, който другите, които са обикнали външните форми на поведение, не могат да проумеят. Мълчанието изпълва тяхната душа с радост и им открива хоризонтите на една интензивна духовна дейност, която тяхното човешко обкръжение трудно може да разбере.
Има две форми на мълчание. Едното е безсилие, а другото - добродетел.
Болното мълчание е мрачно, безрадостно, коварно, изморително и вредно. То терзае самия човек, който не е уравновесен, ясен, честен, искрен, изразителен и откровен."
"Изкуството е най-непосредствената проекция на съдържанието на човешката душа, а също и на подсъзнанието. Но какво виждаме в съвременното изкуство? Рок музиката изобразява вътрешния хаос на душата, който изскача навън чрез дисонантни звуци сякаш някой умопобъркан е захвърлил облеклото си, изскочил е от лудницата и с диви викове тича из улиците.
Абстракционизмът в живописта е феерия на катастрофата, предчувствие на бъдещи глобални разрушения и настъпващите конвулсии на близката смърт. Декадансът в изкуството - живописта, музиката, поезията и скулптурата – е разрушаване на конструкциите и потъване на душата в мрак."
![]()
Илон Мъск: Ако се чипирате с Neuralink ще слушате музика директно в мозъка си
https://it.dir.bg/tehnologii/ilon-ma...QOxg_kED772xJo
ПП: Конспирацийка, конспирацийка и накрая баам, изнанада.![]()
Бог е в тишината, която говори.![]()