Всъщност аз само цитирам новинарската статия. Тоест, ако репортерът беше извадил думите на попа от контекст, нямаше да публикува цялото му обръщение, а ако аз бях извадил думите на попа от контекст, нямаше да цитирам препратка към статията.
Но както и да е...
Попът в действителност СПЕКУЛИРА без никакви задръжки, защото тези ДОПУСКАНИЯ и спекулации пасват на съкровенните му желания... а не защото истината го интересува.
Да, той говори хубавички думи. Само че можеше да избере доста други примери, историята на човечеството е изпълнена с примери за масово робство и страдание и изчезнали народи, нали? Например, попът можеше да даде пример с българското покръстване, с това, че уж "най-християнския" ни владетел е изклал десетки български аристократични родове, заедно с всичките им слуги.
Но не. Попът си избира пирамидите като пример в пропагандата си. Защо? Ами - защото християнството и исляма мразят пирамидите. И въобще мразят паметниците като цяло. Те РАЦИОНАЛИЗИРАТ неприязънта си към паметниците с претекста, че видиш ли, това било някаква форма на идолопоклонничество.
Само че на времето във Византия иконите са се смятали за идолопоклонничество и са ги преследвали и изгаряли. Каква е разликата?
Разликата е, че иконите са ХРИСТИЯНСКИ паметници. А пирамидите НЕ СА, те са "вражески" паметници, защото са стожерите на ПО-ВЕЛИКА култура от християнската (и мюсюлманската, защото ислямът е всъщност създаден от католическата църква с цел да контролира по-различно-културните народи в Африка и Мала Азия, които ненавиждат европейските пришълци и религията им).
Ирониното е, че попът нарича пирамидите "паметници на богохулна арогантност". А в действителност, да изтъкваш, че еди кой си народ бил изчезнал заради грешките си, при положение, че ТВОЯТА СОБСТВЕНА култура все още не е съществувала толкова време, колкото време е просъществувала древната египетска, е арогантно.
Но проявата на арогантност, докато наричаш политическия си враг арогантен, е посредствен похват в доктрината на пропагандата (защото пропагандата е много систематизирана дисциплина, както всеки би трябвало да знае).
Въпреки че все още няма всеобщ консенсус за това как са били построени пирамидите (дори и да е доказано вече според мен, и няма нищо общо с робски труд), един факт е неоспорим - НАУЧНИЯТ ПОДХОД и нивото на знанията, използвани в тези паметници, е богатство, което е изгубено ДОРИ И ЗА ЦЪРКВАТА.
А църквата презира всичко, което я надскача. Тъй като Бог явно отказва да разкрие тайната на пирамидите на папата, мисля че е ясно къде лежат симпатиите Му =p
Последно редактирано от hecu2 : 09-28-2019 на 10:43