- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Програмиране
Здравейте!
Темата е насочена предимно към хората, които изучават програмиране на уеб сайтове, апликации/игри или работят в тази сфера. В момента уча в чужбина и скоро завършвам тази специалност с надеждата да успея да се развия В България.
Ще съм благодарна, ако споделите вашият опит и мнение относно образователната система в България и възможноста за перспектива в тази професия.
Специалноста е предимно "Web Development", но имаме 2 семестъра, в които наблягаме на игри и апликации.
В момента в България има недостиг на ИТ специалисти. И реализацията в сектора е доста лесно осъществима. Съвсем скоро имаше ден на кариерите в нашия университет и забелязах че ИТ компаниите са склонни да наемат дори и студенти от по-долните курсове, просто защото нямат друг избор.
П.П На кои езици програмираш?
Благодаря ти за информацията. Това ме радва, тъй като смятам да се реализирам в България.
HTML, CSS, JAVA, jQuery, PHP, AJAX това е засега, въпреки, че не съм особено доволна от начина на преподаване, което е жалко, защото страшно много ми харесва тази специалност. А ти какъв опит имаш?
Ами аз всъщност уча "Телекомуникации". Но се занимавам и с програмиране (както в университета, така и извън него). От програмните езици, мога да твърдя че знам само C и C#. В момента уча Ruby. От web Development много не се интересувам. Но съм правил няколко " проекта" на HTML и JS.
Тук има академии като:
https://telerikacademy.com/
https://softuni.bg/
Ето и от техните YouTube канали:
https://www.youtube.com/user/TelerikAcademy
https://www.youtube.com/user/softwareuniversity
Има още една - http://itstep.bg/
Отделно са университетите. Всеки има различно мнение и казва различни неща за всеки начин на обучение.
В крайна сметка потенциалния работодател иска да му се върши работата за която плаща, та дори да си учил в курника при кокошките е без значение. Чисто програмиране може да се учи и вкъщи на дивана, има куп уроци вече в нета и единственото условие е да има желание.
При академиите считам като плюс контакта с други хора. Встрани от програмирането, това умение е от огромно значение. Аз например съм много слаб в социалните контакти и постоянно ми тежи липсата на такъв вид интелигентност.
За университетите аз лично имам негативно мнение, за мен са загуба на време. Но аз съм завършил през 2004-та (нищо общо с програмиране) и тогава нещата бяха такива - протоколи, протоколи, протоколи и мързеливи недоспали студенти догаждащи резултатите по метода на Нагодеев. 4 години време за такова нещо си е пропиляно време. Не знам, може сега да не е така, но що се отнася до IT мисля че нещата са очевидни - тая сфера се променя бързо и постоянно и няма време за лутане в нагаждане на протоколи.
Има други много важни неща за научаване - способността за работа с пари, предприемачество, начин на живот, емоционална интелигентност. В образователната система най-малко се учат правилата на живота. Каква файда да завършиш с пълно 6 ако една гъба за чинии ще е способна да се оправя по-добре в живота?
И тук искам да кажа, че имам колега който завърши паралелно с мен Енергетика с пълно 6, разбира си много добре от професията, но само толкова. В момента няма никакво търсене на кадри в неговата сфера, заплатата му е смешна, а той е практически неспособен да се адаптира и да се преориентира в нещо друго и постоянно е без пари. Многократно е взимал и разни неща от кофите за боклук.
JDeel, Dwyd96, Благодаря ви за информацията и мненията, наистина нямам представа как се развива тази специалност в родината, а и нямам познати, които се занимават с това, така че оценявам помоща ви.
Тъжна е реалноста относно образованието в България, но не само в това е проблема, вече се печелят добри пари и се гради кариера предимно чрез стабилни връзки. Относно образованието, наблюденията ми са, че се набляга предимно на теория, а и самите преподаватели не са особео загрижени за младите студенти, все пак 500лв заплата не ги стимулира, а и малцина преподават, задоволявайки се, че са обогатили поколението. Програмирането ми доставя удоволствие, но когато плащам 9000 на година уж в дървава, в която се цени образователната система, защото не е отявлено корумпирана и не можеш да си купиш една диплома и същевремено с такова пренебрежение се преподава, хаотично и грубо, започвам да се замислям, че наистина е пропиляно време и пари.
Networking- много се набляга на това в IT сферата, за жалост подобно на теб, JDeel съм леко асоциална и предпочитам да общувам онлайн, отколкото в реалният свят, колкото и да си мисля, че съм адаптивна, затова програмирането ми приляга. Надявам се само да следва добра реализация.
Не искам да те разочаровам, но това, че си завършила даден университет не означава абсолютно нищо за твоята компетентност и шанса ти да те наемат на работа. Да - недостиг има, но на повечето места заплащането е абсурдно малко.
Мен лично ме наеха на работа (full stack development) месец преди да си взема дипломата за завършен 12ти клас, но от началото на 8ми съм се занимавал в тази сфера, тоест за тези 5 години съм натрупал опит занимавайки се с разни проекти.
Don't hate the hacker,
hate the code!
Има бая значение между бек енд и фронт енд, да не говорим за игрите (освен ако не са web базирани такива) Тия неща дето ги споменаваш явно те интересува фронт енд-а с леки препратки към бекенд. Има доста работа за такива хора в България, стига да имаш понятие от тия неща които изброи.