Първоначално написано от
Дюранг
Малко ме обърка, приятелю, липсата на християнски морал или отричането му може да е нещо присъщо на комунизма, но да кажеш, че то доказва избиването на толкова много хора е нещо, което навярно изисква доза вяра, но не и разсъдък.
Отделно от това историческата ти аргументация, според мен, също е посредствена, да обвиниш комунизма заради Сталин е като да обвиниш християнството за инквизицията, колкото религията може да действа като зла институция, толкоз и комунизма, като идея, може да действа по същия начин, в края на краищата всичко е субективно, контекстът определя престъплението, а тежестта е реално неизмерима от човек изпитал чуждата реалност само чрез вероизповеданието си.
Екзистенциализмът е философията, която прескача и преодолява религията, ако есенцията на съществуването е именно наивността и приемането й то ние навярно ще тънем в сянката на съдбата и нашата безпомощност, никога човек не е проявявал подобно примирие.
Ами преди тези 20 века? Маркс е изучавал Епикур чийто комуни просъществуват 500 години и се разрастват в нещо огромно налегнало средиземноморието, това също би следвало да доказва много неща, но аз лично ще възразя да се ползвам от НЕлогичната природа на индукционното умозаключение.