Здравейте.
Може ли някой да ми обясни малко по-подробно защо сярата има променлива валентност, а кислородът няма? Защо хлорът проявява променлива валентност?
Значи аз по химия съм кръгла 0 и проявявам антивалентност, каквото и да не означава това. Спомям си когато учихме тия неща в училище, имахме една госпожица дето беше по-готина, всички само я закачаха и тя просто не можеше да се оправя с нас.
Но в днешно време има Гугъл, съответно той отговаря на всякакви въпроси. Ето:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92...BE%D1%81%D1%82
http://lubopitko-bg.com/valentnostistokislenie.html
В Wikipedia направо е написано от кои групи елементите проявяват постоянна валентност. Съответно по пътя на логиката всички други елементи проявяват променливаНо това не отговаря на въпроса "защо?". Затова трябва да разберем какво по дяволите е променлива валентност. И в другата статия е написано:
Явно електроните на сярата и хлора отговарят на това условие. Това сигурно не отговаря напълно на въпроса защо те проявяват променлива валентност, но аз поне буквално преди броени минути прочетох какво е валентност, така че...Някой елементи образуват химични връзки не само с единичните си електрони, а и с електрони от електронните си двойки и затова проявяват променлива валентност.
Ето тук има и малко формули: http://www.izpiti.net/valentnost-ste...9-klas-himiya/ Ако се задълбаеш малко повече, ще разбереш всичко![]()
По определение валентността е - свойство на атомите на даден химичен елемент да се свързват с точно определен брой други атоми.
В химията обаче има правила, на които се опират всички химични съединения:
- H проявява винаги първа валентност;
- О (кислорода) проявява винаги втора валентност;
- химичните елементи от IA и IIA група проявяват постоянна валентност, съвпадаща с номера на групата;
- химичните елементи от VIА и VIIА група проявяват променлива валентност. За елементите от VIА група тя е 2, 4 и 6, а за елементите от VIIА група - 1, 3, 5 и 7;
- спрямо Н и металите елементите от VIА и VIIА група проявяват нисшата си валентност. Тя се изчислява по формулата: 8-№ на групата (от която е елемента)
- Висшата валентност към кислорода съвпада с номера на групата.
А затова, защо хлорът проявява променлива валентност- мисля да ти дам следния пример:
При образуване на химичната връзка в натриевия хлорид натриевият атом и хлорният атом участват с по един електрон. Затова и натрият, и хлорът са от първа валентност.
Сярата проявява променлива валентност ,защото може да премине във възбудено състояние,доколкото кислорода не може,понеже няма свободна атомна орбитала в този електронен слой (2п).
С хлора е същото.
Всичко това се обяснява чрез електронната конфигурация на атомите.
Благодаря ви.
Правилата и аз ги знам, но се чудех дали това е отговор на въпроса "защо"
Друг въпрос: Предложете начин за получаване на KAI(SO4)2. Наблюдава ли се пълна дисоциация?
nexttt това вече е логично, благодаря ти много
аз си мисля, че е така:
KOH + Al(OH)3 + 2H2SO4--> KAI(SO4)2 + 4H2O ?
аз в университета го учих по казания от мен начин
погледнато и двата са верни,понеже участват едни и същи съединения,с разликата,че в първото е протекла една реакция повече
А как може да се получат
а) K3PO4
b) K2SO3
c) K3[Al(OH)6]
от следните вещества: P, S, O2, Al(OH)3, KOH, H2O?