...
"Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?"
- Из „Българският език”, Иван Вазов
С една приятелка отворихме тема "Ние чужденци ли сме в собствената си държава?", понеже стана на въпрос за това, че си губим все повече родния език- една уж незаличима ценност, а от страната ни гледат да ни жигосат езиците от чужбина (чрез образование, технологии и др.)...което е повече от жалко, поне за мен. Спорим за това, дали е редно (давам най-простия пример) когато турист... да речем немец дойде в нашенски хотел, ние да говорим неговият език? Все пак нали тук е България, а не Германия?!
Хич да не е, аз ако реша някой ден да посетя тяхната страна, ще гледам поне от чисто уважение да науча няколко изречения. Щото ако започна да им врякам на български, най-много да ме пратят за зелена карта.
Защо в училищата интерес има към чуждия, а не към собствения език? Като цяло говорим.
(Аз лично не отдавна се заслушах в звуците на езика ни и мога смело и гордо да ви заявя, ЧЕ ПО-КРАСИВИ РЕЧИ И АЗБУКА ОТ НАШИТЕ НЯМА!)
Но да се върнем на примера с хотела. Редно ли е според вас от работника да се иска да знае 3824 езика, понеже колкот' повече, толко' повече?
ВАЖНО било туристите да се чувстват като у дома си?
АМИ НИЕ? Как да се чувстваме- като на гости, само че у дома ни?
Защо езика ни не се изравни с планетообсебващия английски, например?
Според дружката ми- редно е у нас да се учат много езици и трябва, защото по този начин ще говорим лесно с чужденците, ще си намираме по-лесно работа в чужбина, ще има защо те да идват в страната ни и ще се чувстват комфортно като цяло. А и ти ще печелиш.
Лично според мен обаче, това е повече от нередно.
ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ТЕМАТА ДА СЕ НАПОИ С МНЕНИЯ, БЛАГОДАРЯ!
Последно редактирано от fls63 : 11-23-2017 на 13:18