Първоначално написано от
prosto_chovek
Според мен зависи какво имаш предвид под джентълмен. Виждал съм случаи, в които момичета наричат някой такъв просто защото не е простак/абдал/хулиган и прочее. Също така един простак/абдал/хулиган и прочее може да държи вратата на една жена и да става на бабите по рейсовете, но това не го прави джентълмен. Според мен джентълмен не е човек, който има добри обноски по принцип и се държи с всички жени кавалерски. Един джентълмен се държи с всеки така, както заслужава, но го прави по не-грубиянски и просташки начин, държи се културно, защото го счита за правилно, а не защото така е кавалерско, уважава жената, с която е, не защото е жена по принцип, а защото е с нея поради причини, заради които си заслужава да се държи така. За мен един пульо, който знае само да ходи и театрално да "джентълменства" на всички жени, след което да се събере с кварталните лекета, да се надруса и да пръдне в рейса, защото няма жени, докато слуша от телефона новото парче на Азис на високоговорител, не е джентълмен. Един човек, който може примерно да се изразява дори по - грубиянски, но премерено, да се държи когато няма хора така, както би се държал ако имаше, отговорен е, може невинаги да държи вратата на жена си, но когато има нужда от него, да е там и да може да се разчита на него, отменя жена си в домакинските задължения, но не е чехъл и само той да ги върши, е джентълмен. Един колибар, дето ходи и псува по всичко, дето шава, пие ракия по цял ден, замеря гургулиците с пиратки август месец, кара на отворен джам набичил ретро попфолк, но е набрал на жена си един сноп цветя от кварталната градинка и е измил чиниите, не е джентълмен.И така нататък.