.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 17 от общо 17

Тема: Тая по БЕЛ

Фен Аватара на eilhar
    Град
    The dark side of the moon, in the eye of the storm.

Тая по БЕЛ

пфф заради тая по БЕЛ съм още будна, седя и си преписвам тетрадките :@
    Last.fm

~ Seek the roses along the way, just beware of the thorns
    ~ Si vis pacem, para bellum

dontcare ^^

Мега фен Аватара на EinGutesKind
    Град
    Пловдив
    "Тая по БЕЛ" е жена-филолог, и същевременно моя колежка. Така че повече уважение!

Фен Аватара на eilhar
    Град
    Цитирай Първоначално написано от EinGutesKind Виж мнението
    "Тая по БЕЛ" е жена-филолог, и същевременно моя колежка. Така че повече уважение!
    Откъде си сигурнО, че е филолог?
    Last.fm

dontcare ^^

Мега фен Аватара на EinGutesKind
    Град
    Пловдив
    А какво да е?

много ти е гадно

Banned Супер фен
    Дай на мен,бе, да те еба... Мен пък много ме е яд, че при нас не се отнасят толкова сериозно към БЕЛ и не стоим будни, за да се образоваме на тази прекрасна тематика.

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    а към кво се отнасят сериозно при вас?
    Welcome to the Jungle...

Banned Супер фен
    Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
    а към кво се отнасят сериозно при вас?
    В училището по принцип към един език, който е основната гордост и специалност...
    И към по-сухите науки, математики, химии, физики, геометрии, алгебри и етц.
    В моят клас - обща паралелка, почти към нищо.
    Ние сме ретарди и не смеят да ни възлагат сериозни задачи.
    Иначе масово съм забелязвала, че по БЕЛ учителите действат много безчувствено, както и учениците.
    А, каквато ми е слабост, не мога да си представя как може така...
    Защото в крайна сметка, ако можеш да боравиш с думите и го правиш, ставаш безсмъртен.
    А, като се опитам да съм активна в час съучениците ми най-много да ме напсуват (и госпожата, де)..Слава Богу, че сама си се образовам.

Мда, училището не е единствения начин за трупане на знания и умения. Има още много, само на човек да му се занимава. Само дето имам чувството, че на хората все по-малко им се занимава.

Предполагам са безчувствени, щото БЕЛ-а го възприемат като нещо банално и лесно усвоимо, все пак роден език, всеки си мисли, че му знае тънкостите, а често хич не е така. С литературата нещата са още по-зле. Масово не се четат произведенията, нито пък се обръща внимание от кво направление са авторите, какви са им убежденията и интересите. Оттам разбирането на творбите е химера и се раждат бисерите.

Да ти кажа познавам доста хора, които умеят да боравят добре с думите (и го правят), "ама са си смъртни", даже често и те си патят. Иначе е полезно дам.

А ти филолог ли мислиш за ставаш?
    Welcome to the Jungle...

Banned Супер фен
    Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
    Мда, училището не е единствения начин за трупане на знания и умения. Има още много, само на човек да му се занимава. Само дето имам чувството, че на хората все по-малко им се занимава.

Предполагам са безчувствени, щото БЕЛ-а го възприемат като нещо банално и лесно усвоимо, все пак роден език, всеки си мисли, че му знае тънкостите, а често хич не е така. С литературата нещата са още по-зле. Масово не се четат произведенията, нито пък се обръща внимание от кво направление са авторите, какви са им убежденията и интересите. Оттам разбирането на творбите е химера и се раждат бисерите.

Да ти кажа познавам доста хора, които умеят да боравят добре с думите (и го правят), "ама са си смъртни", даже често и те си патят. Иначе е полезно дам.

А ти филолог ли мислиш за ставаш?
    Точно това имах предвид...
    Иначе, чрез литературата човек се развива, духовно, емоционално и интелектуално - как да очакваш от училището (системата) да ти помогне да просперираш в тези области?
    Всъщност и за грамотността също не може много да се разчита.
    И все пак, който има желание да се развива в тази област в крайна сметка успява.

А за другото визирах, че ако имаш дарба 'що се отнася до думите и я използваш правилно можеш да станеш безсмъртен.

Аз много неща мисля и искам да стана...Не е толкова до мисъл и желание, колкото до възможности в случая.
    Иначе филологията е една прекрасна опция, макар, че ако я съпоставим с творческо писане или право (все специалности в които думите са важни) се обезсмисля и шансовете за хубава и успешна переспектива са най-голями с третото (право).

А, ти искаш ли да имаш нещо общо с филологията или БЕЛ, като цяло?

Образователната ни система не я бива, иначе училището като институция може да е много полезно, и то в почти всички области.

В правото има и доста суха материя и като цяло е трудоемко занимание, не е само до добро боравене с думите. Нормативната база, която трябва да се обработи е доста обемна, независимо за кой вид право иде реч. Но да, перспективите са несравнимо по-добри. Който знае и разбира правилата на играта, няма как да не се възползва от това.

За добро или лошо имам общо с филологията и БЕЛ, даже доста общо.
    Welcome to the Jungle...

Banned Супер фен
    Ооо, с какво по-конкретно?

И все пак основите върху, които се гради (и върху, които не случайно са приемните изпити) са БЕЛ и история.
    Аз лично съм на мнение, че правото (дебати, информация, благородство и т.н. и т.н.) не са ти в кръвта, колкото и да учиш ще си останеш калпав.
    Суха материя има във всичко, в правото обаче без думи си гола вода. А формалностите свързани с него се очаква да станат приятно разнообразие и почивка...Поне според мен.

А системата ни отвсякъде куца, не казвам,че образованието е нещо лошо..Даже напротив, но има прекалено мнгоо пропаганда и неадекватност.

Системата, че ни куца е факт, но точно образователната е доста зле. Работи се по остарели методики, занимават учениците с неактуални неща и се залага на остарели научни концепции (а в съответната област не липсват и нови такива). Като цяло на младите не се предоставя информация за актуални събития и области като обществените науки (право, икономика, социология). Повечето от тея науки наистина са по-скоро за университета, но в училище може да се запознаеш с основни понятия в тях, да имаш някаква база. А не да си мислиш, че гражданското общество се състои от хората, които живеят в градовете.

Прави ми впечатление, че младите хора имат все по-ниска обща култура (както казах по-напред не им се занимава). Наскоро станах свидетел на разговор между колеги от университета, първокурсници, специалност политология. Обсъждаха някви си техни въпроси. Стана дума за политиката на Кремъл и едната попита: "Абе кой беше тоя Кремъл?" ...

В правото се учи и реторика, за по-добро и точно изразяване. Все пак терминологията е специфична. БЕЛ-а и историята наистина са в основата. Да не се хващам за думата, но точно "благородството" ми е малко извън картинката, а може би не съм разбрал в какъв смисъл го употребяваш.

Да кажем, че сравнително често ми се налага по един или друг начин да участвам в книги, научни статии, доклади, проекти, с филологическа, журналистическа и културологична насоченост.
    Welcome to the Jungle...

Фен Аватара на eilhar
    Град
    Вижте, обожавах българския и литературата.
    Имах прекрасен учител, обаче откакто е новата госпожа... всичко тръгна надолу. Кара ни да учим анализи, не можем да разсъждаваме върху произведенията и така нататък..
    Не мога така Т_Т
    Last.fm

dontcare ^^

Супер фен Аватара на BadAss
    Цитирай Първоначално написано от eilhar Виж мнението
    Вижте, обожавах българския и литературата.
    Имах прекрасен учител, обаче откакто е новата госпожа... всичко тръгна надолу. Кара ни да учим анализи, не можем да разсъждаваме върху произведенията и така нататък..
    Не мога така Т_Т
    че ти кво си учила по литература кат не сте правили анализи и разсъждения ?

Фен Аватара на eilhar
    Град
    нееее, не.
    ПРАВЕХМЕ анализи и разсъждения.
    Сега ни карат да учим анализите на изуст едва ли не. И не разсъждаваме. Разбираш ли ме? :д
    Last.fm

dontcare ^^

Супер фен Аватара на BadAss
    ясно
    кофти ;д

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си