Първоначално написано от
NaOH
Кого*
Богат е човек, който изкарва по-висока заплата от средностатистическия българин.
Проблемът на тази държава е, че всеки гледа как да избегне данъците и затова всичко е умиращо и едвам кретащо. Затова всичките заплати са толкова ниски. Хората масово укриват данъци, работят повече, отколкото им пише в трудовия договор. Непълнолетни работят извън договор.....
Тук във Финландия законът е много добре измислен. Плащаш според това каква заплата получаваш. Ако получаваш до 16 хиляди евро годишно (~1300 евро месечно), се водиш социално слаб, не плащаш данъци и държавата ти праща помощи. До 24 хиляди годишно (2000 месечно), плащаш 6.5% на държавата. И така докато стигнеш над 70 хиляди годишно (6000 месечно), където плащаш почти 30% на държавата.
Чужденците плащат 35% данъци, без значение каква им е заплатата.
Ако си търсиш работа, 100% ще намериш, държавата ще ти предложи.
Тук здравеопазването е безплатно, образованието също - до 25 години се водиш учащ.
На мен лично вече от 2 различни фирми едва ли не ми предложиха платено стажантство и после евентуално full-time job, при това аз съм все още студент...
Иначе в България с тези ниски заплати и високи цени (за стандарта), не знам как ще се оправим. Просто не виждам изход от ситуацията...