- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Къде искате да учите висшето си образование? В България или в чужбина?
Всичките проблеми от това естество са свързани един с друг.
Не може на входа (приетите студенти) и на изхода (завършилите студенти) да има почти еднакъв брой студенти. Това никъде го няма, аз съм ЗА европейския модел, който наподобява фуния.
Реализацията не може да се осъществи, защото работодателите няма да назначат висококвалифициран кадър (и да му плащат висока заплата), ами ще назначат някой с по-ниска квалификация, който обаче ще върши (колкото може) работа изиксваща висока квалификация.
Другата теза е тази със свръхобразованието - Предвид прекалено големия брой 'висококвалифицирани' (на диплома/сертификат), работните места не са достатъчно за тази квалификация и по-този начин се наблюдава едно изместване от своеобразната пирамида. Груб пример - висшистите са прекалено много, няма достатъчно работни места за тях => започват да работят работа изискваща средно образование, за тях няма достатъчно работа и остават дори безработни (ако не са находчиви).
Има огромна пропаст между средното и висшето образование. А средното образование в България е в много критично състояние.
Но има ли смисъл да продължавам по темата?
Аз пък мисля, че увеличаването на приема в университетите се прави най-вече точно заради това, че във фирмите си има доволно работни места и те мрънкат за това. Само че проблемът е, че в университетите като цяло нищо съществено не се научава и накрая излизат некадърни кадри, които просто няма какво да правят във фирма.