- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Исторически въпрос свързан с Освобождението ни от Османско робство
Всъщност, в случая съм съгласен с Дизела. Не знам дали троли или не, но казва истината.
В българските учебници по история се разказва всичко от много изкривена гледна точка - едва ли не обожествяват владетелите и ни изкарват ние едновременно най-добрите и най-силните, и най-страдащите (заради турското "робство").
Нито реално сме били толкова велики, мъдри, начетени и прочие, нито толкова страдащи заради неволите. Били сме държава на 3 морета - дали това е станало с мир? Всичко е било кървища, боеве и всякакви други лайна.
Паднали сме под турско робство - турците са виновни, трябвало е да ни оставят! Имали сме кофти политика, не сме могли да се защитаваме и са ни завзели, били сме просто част от една по-силна империя. Управлявали са ни, изпълнявали сме законите им и наредбите им, точно както ние сме карали нашите подчинени народи да изпълняват нашите.
Цялата тази наша история е жестоко изкривена през призмата на величието, точно както македонската. Прочетете книги от независими източници.
А по темата за освобождението - ние просто сме били косвена победа на руската армия в тази война. Руснаците не са тръгнали да ни освобождават, а са воювали срещу Османската империя. Освободили са целия Балкански полуостров (до Цариград) от Османската империя, а ние сме се възползвали от ситуацията, заедно с румънците, сърбите и черногорците. Ако я нямаше тази война, в момента щяхме да бъдем независима част от съюзна република Турция и да не бъдем повлияни от целия комунистически период, но това е друга тема. Учебниците ви учат на много грешна история.
Целият този блог дава друга гледна точка върху историята ни, интересувайте се и ще намерите информация.
http://sparotok.blog.bg/
Работата е там, че ти изказваш доста крайни и обидни мнения, което само по себе си е примитивно. Тоест се опитваш да насадиш у нас противоположното на шовинизъм и мегаломания: национален нихилизъм. Само че аз като цяло не виждам особен проблем с шовинизма, но виждам огромен проблем с нихилизма.
Турското робство не е било робство, защото не сме били роби. Роби са били циганите в Румъния до 19 век - имало е закон, който постановява, че всеки циганин е роб. Тоест друг човек се разпорежда с неговия живот или липсата на такъв.
Но ок, не е робство. Това е просто една дума. Ако искаш точна дума, бих го нарекъл геноцид. В рамките на османската империя, ние и всички останали християнски народи сме били поставени в такава позиция, че развитието ни да бъде задушено, раждаемостта да е ниска, смъртността да е висока и да липсва всякаква организация в рамките на нацията, тъй като няма аристокрация, която да я поведе. Чел съм някъде, че населението на България и на Англия в края на 14 век е било около 2 милиона. 19 век населението на Англия е вече 60 милиона, докато на новоосвободеното Княжество България - милион и половина.
Защо геноцид? Очевидно не са ни наблъскали в газови камери, това би била бърза смърт на народа, бърз геноцид. Това е представата за геноцид на повечето хора. Турците за сметка на това са ни обрекли на бавна смърт, продължаваща векове и поддържана от същите тези турци поколения наред.
Причини за това може да измислите всякакви, включително, че сами сме си били виновни. Но това НЕ ОПРАВДАВА действията на чуждия нашественик от НАША ГЛЕДНА ТОЧКА (която е единствената важна в случая, не съм длъжен да се поставям на мястото на някакъв варварин). Не можеш да реабилитираш турската доминация. Откажи се.
You don't say!
Трагичното в случая е, че България е на стратегическо място и благодарение на това всякакви чужди орди отправят лакоми погледи насам. Гърци, татари, турци, руснаци, сърби, французи, англичани, германци, американци, всички искат точно тяхното влияние да има почва на наша земя.
Далеч съм от мисълта, че руснаците са ни освободили от братска любов, просто са искали да установят марионетно управление. Но също така е факт, че това е част от голямата игра на надмощие, която както ни отне свободата, така и ни я върна, но не съвсем.
PainMonopoly, благодаря ти, че отговаряш така подробно и обособявайки се на факти.Не насочвам към нихилизъм. Просто искам да покажа на хората, че за да се променим към по-добро трябва да си знаем истинския произход, да си осъзнаем грешките и да ги коригираме.
Интересно ми стана това, което каза за броя на населението. Наистина не знаем какъв е бил битът на хората през времето на Османската империя - не знаем колко деца са имали, нито нищо... Интересно ми е това, което каза. Бих искал да прочета цялата статия, ако е статия в интернет. Пробвай да го намериш плийс![]()
Беше една енциклопедия, която четох преди години.
Сигурен съм обаче, че може да се намери такава информация и другаде.
Носим името българи не славяни. Славяните имали богат език, ХА това ли са мижавите доказателства. Славяните са били разпокъсани племена, мирен но сравнение с българите по примитивен народ. Византийците са използвали славяните за роби.
Да ти е минавало през ума че ако славяните не са се обединили щяха да са византийски роби.
Ти дори не си написал реалната титла ,която е Кан а не Хан. Титлата хан използвана за български владетел е един типичен пример за глупостта нахвърляна в българските учебници за която ти говориш.
Прав си. Точно това днес ни обясни и госпожата по история и подкрепи моето мнение, че на Русия не им е пукало особено за съдбата на България и другите поробени страни, а просто са воювали срещу турците. Да, би било добре да имат съюзници. По това време егото на руснаците е било толкова високо, че не им е била нужда помощ. България се е възползвала от отслабналата армия на Турция по повод нападенията от Русия на Турция по азиатската страна и изтегляйки част от войската си, двете по-големи армии били тези на двамата паши в Плевен и Пловдив. Като битката при Плевен не е могла да спре армията на единия паша, то това означава че ако на армията на Пловдивския паша се позволи да мине през шипченския проход, това би означавало моментален погром за Руските войски идващи през Свищов.
Битката при шипка е била важна стратегическа точка не само за освобождението на България, ами за изхода на цялата тази война.