- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Трудно ли е да успееш в Холандия ?
Такам...
Започвам с това, че не живея в Холандия и не съм на 100% на ясно със ситуацията в момента, но съм се специализирал в "установяването на ново място" сменил съм 3 държави до момента и знам точно какво те очаква! Ще ти подредя едни от най-важните "условия" за да заминеш някъде:
1. Не заминавай сам/а, винаги с човек на когото МОЖЕШ ДА РАЗЧИТАШ!
2. Поне минимално говорене на езика ще ти спести доста главоболия! (ако трябва забави заминаването си с месец-два и запиши курс по дадения език в Б-я)
3. Пари! Ако искаш да заминеш на дадено място и да се установиш ти трябват финанси за 3-4 месеца! (пример: за квартира 400 евро+ храна 100 евро+ други 100 евро = 600 евро на месец. Т.е. за 3-4 месеца са около 2000 евро!)
4. Трябва на 100% да искаш да заминеш там и да се установиш в противен случай множеството трудности ще те пречупят и ще се прибереш обратно при мама и тати!
5. КЪСМЕТ!
Това е на кратко от мен, надявам се да съм ти помогнал!
Успех ти желая!
ГЛУПОСТИ!
2000 евро за 3/4 месеца???? Мен гаджето ми извади сума от 1000евро на месец като не плащам нито храна нито ток и вода нито наем-само за университет по 180 евро на месец, 150евро застраховка, 200евро транспорт, 500евро учебници...
В началото е адски трудно, докато си стъпиш на краката. Първите няколко месеца имаш доста непредвидени разходи, които по-късно отпадат. Ама нали, за да си подадеш документи да станеш холандски гражданин трябва да ходиш до Den Haag...ми това е транспорт, такси за документите и глупости.... Големи разправии са.
Ако не отидеш при семейство и приятели като за начало е много трудно. Без още 2/3 души с теб, с които да си делите разходите 1000евро и отгоре ще даваш. Не мога да разбера ти как реши е 2000 евро стигат за 3/4 месеца....Трудно е, но който има желание има и начин да постигне нещата с много труд и упоритост.
Ти прочети постът ми, понеже ти не си ме разбрал и изобщо не съм се пенила, а само обяснявах, че е абсурдно да се надява някой да оцелее 3/4 месеца с 2000 евро. Ако живееш в по-малките и евтини градове ти трябват:
Храна-200 евро ...може да добавиш още 20 евро за напитки. Един стек с бира е 5 евро (изгъзица за началото), енерджита 29 цента, кола и подобни 80цента. ВАЖНО!: В Холандия едни от най-големите супермаркети са Jumbo i Albert Heijn. Тези магазини имат и свое производство, което е на безценица. Всеки един продукт тяхно производство е за центове и ние предимно пазаруваме от тях, за да се справим.
Съвет: Когато купуваш напитки от тези 2 супермаркета те ти таксуват и бутилката и, затова всички хора после си връщат бутилките, за да избият част от парите, а и те се рециклират. Бутилките се поставят в едни машини в магазина и машината ти вади една касова бележка с, която си взимаш парите от касата или пазаруваш с бележката.
Та храна 200/220 евро,
ток,вода 100 евро
наем 300евро
застраховка 150 евро
транспорт 200 евро
за тичане по документи 1вия месец 100+ евро( лично за мен в България ми излезе към 200 лева да търча за документи за работа, а там е даже още по скъпо. Докато тук билетчета ти е 1 лв, там се таксува на спирка, а имаш и прекачвания.
Със сигурност нещо съм забравила.
До тук: 970 евро без да смятам документите, ако добавим и тях (те са само за 1 път) стажа най-малко 1070 евро. Отделно имаш други разходи като тоалетна хартия, препарати за миене, шампоани и тн....Сумата не е малко.
Не съм ти се "пенила", а просто не искам да заблуждавам момичето. Тя трябва да мисли трезво и 2000 евро за 3/4 месеца не стигат. И да дели наем,храна пак не го виждам, понеже аз тези неща не ги плащам и пак под 1000 евро не минавам на месец.
Работа трудно се намира без език. Остани 1 година като мен. Научи малко езика. Аз отидох в Холандия, понеже имам перфектен английски (по-добре го говоря от бг.), но не всеки е така и даже това ми преимущество не ми помогна, когато аз говорех на английски, а те ми отговаряха на холандски, а всички знаят английски там перфектно. С английски само в Амстердам ще се оправиш, но там е много скъпо-наемите са луди като стигат до 5000 евро, храната и тя....1 път отидохме в едно заведение до "De Dam" (много известен площад) . Поръчахме си 1 малки коли и 2 бакардита. Излезе ни 30 евро 1 кола и 1 бакарди.... Амстердам не е за мен финансово. Там си добре само, ако работиш на червените или на сините фенери малко по-надолу от De Dam.
Ако ти трябват дрехи често има много разпродажби и продукти от по 100 евро ги свалят на 10 евро и можеш да си пазаруваш качествени, чисто нови и най-вече красиви дрехи за 10 евро (безценица).
Ако имаш въпроси за Холандия с радост ще ти помогна. Знам много за Холандия за краткото ми пребиваване там, но смятам скоро да се върна. Сега чакам само да завърша след няколко дена и ще правим нови планове да се върнем там. Къща си имаме всичко. Холандия само нас чака :P Ако ти трябва помощ с документите за холандско гражданство пиши и ще ти помогна.