Първоначално написано от
Tikche
Годеникът ми живя в Холандия 6 години. Тази зима пак бяхме там за 2 месеца и донякъде добих представа как седят нещата.
-Наемите варират м/у 200 евро за студентски апартамент (може да се подели м/у хората) до 700 евро за къща в по-малките градчета. За наем едни 500лв не ти мърдат. Най-добре е отиваш с още 3ма приятели и делите 1 апартамент (излиза ви без пари направо)
-Сметките-ток, вода...всичко е на фиксирана цена, която е еднаква всеки месец, без значение колко си изхарчил. На края на годината има преизчисляване. Ако си ползвал по-малко връщат ти остатъка. Ако си ползвал повече доплащаш. Към 50 евро май беше сумата, но тук наистина ще те излъжа, понеже сметки не плащам.
Транспорт- Транспортът в Холандия е доста скъп. Приятеля ми пътуваше всеки ден от Ротердам до Амстердам и плащаше на ден по 20 евро. Преди хората си пазеха билетите и ги даваш на държавата и те ти връщаха парите, но вече не е така за съжаление.
Застраховка-ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Е! 150 евро- зъболекар, злополуки, операции, фотоепилация, шини и тн. -БЕЗПЛАТНО!
Храна- Храната в Холандия е адски вкусна, разнообразна и най-вече 3-10 пъти по-евтина от в България. Всичко е буквално центове, като най-много да видиш нещо за 5 евро и то, за нещо което е 10 в 1 пакет.
Напитки-Също супер евтини. Едно енерджи тук ти е 5лв, а там ти е 28 ЦЕНТА!
В крайна сметка скъпите неща са ти транспорт най-вече(но е адски точен и редовен, автобуса те чака на спирката, ако види, че идваш към него, не те защипват с вратите както тук), ток, вода, наем (но, ако сте повече хора парите не са кой знае какъв проблем).
Работа- Холандците харесват българите, но не и когато те им заемат работните места. Наскоро искаха да направят закон българите и румънците да не могат да работят там, понеже един българин би си умрял от щастие да му дават минималната работна заплата (1000евро), докато на един холандец тези пари са му крайно недостатъчни и кой според вас ще назначат. Естествено, че българина, който ще извършва същата дейност, но за доста по-малко пари.
Съветът ми е намери си компания, с която да отидете заедно там. Изберете градове, които не са толкова големи за начало. Аз лично мисля да отидем да живеем в Breda. Понеже града не е толкова грандиозно голям цените са по-малки, има доста университети, което ми елиминира нуждата да давам пари за транспорт. Разделете си наема, пазарувайте заедно, поделете сметките. Подайте си документи за карта(срокът е 6 месеца). Като безработни ако ви одобрят ще получавате помощи. Ако започнете в университет и нямате работа от университета ви намират работа (обикновено 4 часа на ден). Ако си без работа и не учиш държавата ти дава 70 евро помощи, като се има в предвид, че застраховката ти е 150 евро не си струва, но поне ти спестява малко пари. Намери си работа по Интернет чрез сигурна фирма, подай си документите за университет и бъди сигурна, че са те приели. Ако в момента за приемане на студенти дипломата ти се забави имаш срок да я представиш до края на Август месец, до кандидатстваш до 20 март.
В големите градове като Амстердам, Ротердам и други е най-лесно да си намериш работа с английски, понеже тези градове изобилстват от туристи, но в останалите градове ще е много желателно да знаеш холандски. Един ден бях в мола в Oosterhout и си поръчвам биричка и картофки на английски. Жената ме разбира, записва и ме пита на холандски нещо. Аз и отвръщам на английски, а тя продължава да сменя езиците м/у английски и холандски. Във всеки случай да знаеш холандски е голям бонус.