.
Затворена тема
Страница 77 от 132 ПървиПърви ... 276773747576777879808187127 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 901 до 1 925 от общо 3280
    irrationalDecision, леле, благодаря, благодаря, много ми помогна :X Бях зациклила яко.

Нещо в същия ред на мисли, ако има желаещи:

Катетите на правоъгълен триъгълник са 6см и 8см.
    В триъгълника е отбелязана точка M, която е на 2см от всеки катет.
    Намерете разстоянието от тази точка до хипотенузата.
    On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от boryto Виж мнението
    irrationalDecision, леле, благодаря, благодаря, много ми помогна :X Бях зациклила яко.

Нещо в същия ред на мисли, ако има желаещи:

Катетите на правоъгълен триъгълник са 6см и 8см.
    В триъгълника е отбелязана точка M, която е на 2см от всеки катет.
    Намерете разстоянието от тази точка до хипотенузата.

MP_|_ AC, MN_|_BC
    MNCP- квадрат
    MN=NC=PC=PM=2 cm =>AP=6-2=4cm, BN=8-2=6cm
    Питагорова теорема за ABC
    AB^2=4^2+8^2
    AB=10 cm
    Спускаме перпендикуляр МH към АВ - той е търсеното разстояние.
    МH=h
    AH=x, BH=10-x
    Питагорова за APM => AM^2=20
    Питагорова за BNM => BМ^2=40
    Питагорова за AHM => x^2+h^2=20
    Питагорова за BHM => (10-x)^2 +h^2=40

Решаваме системата;
    |x^2+h^2=20
    |(10-x)^2 +h^2=40

(10-x)^2-x^2=20
    100-20x+x^2-x^2=20
    -20x=-80
    x=4 cm

x^2+h^2=20
    16+h^2=20
    h^2=4
    h=2 cm

Не се пита, но за протокола - точка M се пада пресечната точка на трите ъглополовящи или иначе казано , център на вписаната в АВС окръжност.

И отново едно голямо благодаря за отделеното време, никога нямаше да ми хрумне, че се получава квадрат. ;D : )
    On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux.

Мега фен Аватара на Зайче..
    Здравейте, утре имаме класна по математика и много ще се радвам, ако има човек, който може да ми реши и обясни следните задачи.

ЗАД.1. Единия ъгъл на ромб е 42(градуса). Ъглите, които диагоналите образуват със страните на ромба са:
    А) 42 и 48 градуса. ; Б) 42 и 138 градуса ; В) 21 и 159 градуса ; Г) 21 и 69 градуса.

ЗАД.2. Ъглите, които една от страните на ромб образува с диагоналите му, се отнасят както 4 : 5. Острият ъгъл на ромба е:
    А)40 градуса ; Б)80 градуса ; В) 42 градуса ; Г) 84 градуса.

ЗАД.3. В успоредника ABCD AL е ъглополовяща на ъгъл BAD. Ако DL = 7sm. и CL = 6sm намерете периметъра на ABCD (в sm)

ЗАД.4. Успоредникът ABCD има страни AB = 20sm. и AD = 12sm. Лицето на успоредника е 120 кв.см. Острият ъгъл на успоредника е:
    А) 20 градуса. ; Б)30 градуса. ; В) 45 градуса. ; Г)60 градуса.

Има още доста задачи, обаче малко се съмнявам някой да се занимава с мен толкова време, така че поне тези ако може да ми обясните.. ;х

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Зайче.. Виж мнението
    Здравейте, утре имаме класна по математика и много ще се радвам, ако има човек, който може да ми реши и обясни следните задачи.

ЗАД.1. Единия ъгъл на ромб е 42(градуса). Ъглите, които диагоналите образуват със страните на ромба са:
    А) 42 и 48 градуса. ; Б) 42 и 138 градуса ; В) 21 и 159 градуса ; Г) 21 и 69 градуса.

ЗАД.2. Ъглите, които една от страните на ромб образува с диагоналите му, се отнасят както 4 : 5. Острият ъгъл на ромба е:
    А)40 градуса ; Б)80 градуса ; В) 42 градуса ; Г) 84 градуса.

ЗАД.3. В успоредника ABCD AL е ъглополовяща на ъгъл BAD. Ако DL = 7sm. и CL = 6sm намерете периметъра на ABCD (в sm)

ЗАД.4. Успоредникът ABCD има страни AB = 20sm. и AD = 12sm. Лицето на успоредника е 120 кв.см. Острият ъгъл на успоредника е:
    А) 20 градуса. ; Б)30 градуса. ; В) 45 градуса. ; Г)60 градуса.

Има още доста задачи, обаче малко се съмнявам някой да се занимава с мен толкова време, така че поне тези ако може да ми обясните.. ;х
    1)Г, 2)Б, 3). 40 см, 4)Б

Мега фен Аватара на Зайче..
    Цитирай Първоначално написано от irrationalDecision Виж мнението
    1)Г, 2)Б, 3). 40 см, 4)Б
    Много ти благодаря. Ако няма да съм много нахална може ли да ми дадеш решението на зад.4., за да видя как се решава всъщност.

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Зайче.. Виж мнението
    Много ти благодаря. Ако няма да съм много нахална може ли да ми дадеш решението на зад.4., за да видя как се решава всъщност.

S на успоредник = а.ha=b.hb
    120=20.ha=> ha=DH= 6 cm (H E AB)
    120=12.hb=> hb=DF=10 cm (F E BC)
    Избираш си един от двата триъгълника ADH или DCF.
    И в двата случая катет ти е половината от хипотенузата.Оттам по теорема имаш 30 градуса за острия ъгъл на успоредника.

Хора моля ви,ако някой успее да я реши ще съм му мноого благодарна )) В триъгълник АВС е вписан ромб AKLM (К,L и M лежат съответно на АВ,ВС и АС). Ако АВ=15см, ВС=8см и АС=10см търсим периметъра на четириъгълника AKLM.
    Because I'm not human... and I miss it. I miss it more than anything in the world.That's my secret. But there's only so much hurt a man can take...

Повече от фен
    АK=KL=LM=AM=x=> KB=15-x, CM=10-x
    ABC подобен на MLC
    ML/AB=MC/AC <=> x/15=(10-x)/10
    10x=150-15x
    25x=150
    x=6 cm е страната на ромба
    P= 4.6=24 cm
    Но имам съмнение дали не е сгрешена буква в означенията на четириъгълника, чийто периметър се търси.Ако е ромбът, то страната ВС=8 см е ненужно дадена по условие и не се ползва. Вероятно се търси обиколката на ABLM или на AKLC.

Благодаря ти за решението ) Аз получавам същото от снощи,а отговора в учебника ми е 36см и затова си мислех,че някъде греша, но явно са объркали в учебника.
    Because I'm not human... and I miss it. I miss it more than anything in the world.That's my secret. But there's only so much hurt a man can take...

Мега фен Аватара на Ashenvale
    Help me.
    Задачата е ;
    В равнобедрен трапец с голяма основа 12 см и бедро 7 см е вписана окръжност. Намерете радусите на вписаната и отписаната окръжности, т.е ha и hc или поне така си мисля ..

Стигнах до тук :
    От условието за писана окръжност => AB+DC=AD+BC = 12+DC=2.7 => DC=2
    И сега нямам ни най-малка представа как да продължа ..

Супер фен Аватара на breathless
    Цитирай Първоначално написано от Ashenvale Виж мнението
    Help me.
    Използвай Питагоровата теорема за триъгълника AHD, който се образува от височината ha.ha реално ти се явява диаметъра на окръжноста, която разделяш на 2, за да получиш радиуса на вписаната окръжност.
    And I will never hurt you or desert you,
    love you from the very day your mama birth you

Мега фен Аватара на Ashenvale
    тоест AH2 + DH2 =AD2 ?
    Не мога да я разбера тая теорема ..

Голям фен
    Днес правих изходно, та имам един въпрос. Задачата ми представляваше нещо подобно:

Беше даден правоъгълен триъгълник, който се върти около права b, минаваща през точка B II на AC. При завъртане се получава някаква там фигура, която допълваме до цилиндър и после от цилиндъра изваждаме конуса, за да и' намерим S,V и тн ...

Та, въпросът ми е на тази задача има ли нещо да и' се описва ? Някаква теория, теорема и тн ?!

6 клас

Здравейте!

Утре ще правим класно и госпожата ни каза какво ще включи на теста, та имам няколко въпроса за задачите, ако може някой по-напреднал да ми помогне, че яката съм я закъсал с тази математика Класното ще включва 2 задачи от Цели Изрази, 1 от пропорции, 1 от цилиндър. Това което никога не съм разбирал при геометричните фигури е, как да намеря h или някоя друга страна, като имам даден обема или лицето? Ето една примерна задача:
    1. Дадено: цилиндър
    r = 5 cm
    S1 = 160п cm на квадрат
    2. Търси се: h=?

Пропорциите горе-долу ги разбирам, ама целите изрази... без коментар :Д

Примерна задача: Ако а е параметър, а х е променлива, многочленът, равен на израза (ах - 3) (х[2pa cтепен] + 2x - 1), има коефициент на члена от втора степен 1 при а равно на?

Или пък, Ако u= -15x(6ta stepen)y(3ta stepen) z(2ra stepen) i v= 3x(2ra stepen)y(3ta stepen)z izrazut u:v = ?

Много, много ще съм ви благодарен, ако някой ми помогне!

показателни уравнения... 3,5 на степен 2х-1 - 2,5 на степен х-1 = 0,2

Голям фен
    Цитирай Първоначално написано от Inkognoto Виж мнението
    показателни уравнения... 3,5 на степен 2х-1 - 2,5 на степен х-1 = 0,2
    Възможно ли е "-2,5" да е "-3,5" ?

ммм нямам идея такава е задачата :\

Имам нужда от help Нещо не ги разбирам тея окръжности и не мога да ги решавам, а тая задача ми е за утре и ми е важно.
    Ако някой ми помогне МНОГО ще съм му благодарна.

Хордите AB и CD в окръжност k, които не са диаметри се пресичат под прав ъгъл в точка P. Докажете, че дъга AD+дъга
    BC= дъга AC+дъга DB.

Упътване. Използвайте, че ъгъл APD=90° e външен за триъг. APC

Повече от фен Аватара на zlatko98
    Цитирай Първоначално написано от believeinchelsea Виж мнението
    Здравейте!

Утре ще правим класно и госпожата ни каза какво ще включи на теста, та имам няколко въпроса за задачите, ако може някой по-напреднал да ми помогне, че яката съм я закъсал с тази математика Класното ще включва 2 задачи от Цели Изрази, 1 от пропорции, 1 от цилиндър. Това което никога не съм разбирал при геометричните фигури е, как да намеря h или някоя друга страна, като имам даден обема или лицето? Ето една примерна задача:
    1. Дадено: цилиндър
    r = 5 cm
    S1 = 160п cm на квадрат
    2. Търси се: h=?

Пропорциите горе-долу ги разбирам, ама целите изрази... без коментар :Д

Примерна задача: Ако а е параметър, а х е променлива, многочленът, равен на израза (ах - 3) (х[2pa cтепен] + 2x - 1), има коефициент на члена от втора степен 1 при а равно на?

Или пък, Ако u= -15x(6ta stepen)y(3ta stepen) z(2ra stepen) i v= 3x(2ra stepen)y(3ta stepen)z izrazut u:v = ?

Много, много ще съм ви благодарен, ако някой ми помогне!
    Задачата с цилиндъра:

S1=2Пr(r+h)
    160П=2Пr(r+h)
    80П=Пr(r+h)
    80П=5П(5+h) /замествам r с 5 по условие/
    80П:5П=5+h
    16=5+h
    h=11sm

Първата задача с цели изрази
    Разкриваме скобите:
    ax^3 + 2ax^2 - ax - 3x^2 - 6x + 3 =

= ax^3 + (2a-3)x^2 - (6+a)x + 3

искаме коефициентът пред x^2 да е 1:
    2a-3=1
    2a=4
    a=2

За втората с цели изрази не ми е ясно кое точно е повдигнато на степен и ако ми го напишеш по този начин 3^3, x^8 и т.н ще се радвам да помогна
    Последно редактирано от zlatko98 : 05-10-2012 на 14:41

4estno kazano, az mrazq matematikata!sku4no e, gadno e i u4itelkata po mat. i fizika e 4ist ujas

Мега фен Аватара на Chacho
    Цитирай Първоначално написано от S.Stamenov Виж мнението
    4estno kazano, az mrazq matematikata!sku4no e, gadno e i u4itelkata po mat. i fizika e 4ist ujas
    Радваме се, че ни сподели.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Мега фен Аватара на therichbitch
    Град
    Sofia
    Хахах, на калпав кораб космосът му крив.

Мега фен Аватара на draid
    Математиката е красота, всичко е ясно и точно дефинирано.

Повече от фен
    Честно казано, никой не те е питал дали я харесваш математиката или не.Това си е за теб.Темата не е за споделяне, а и да е , пише се на бг.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си