.
Отговор в тема
Страница 1 от 4 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 77

За атеистите

Как виждате смъртта - като нещо хубаво или като нещо лошо? И какво целите в живота?

Винаги съм искал да знам как са се насочили другите, след като са приели несъществуването на Бог. Осъзнавам, че моя подход е рядко срещан, въпреки че винаги ми се е струвал очевидното нещо, което всеки би направил.
    ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga

Мега фен Аватара на PainMonopoly
    Град
    Аахен
    Ужасявам се от смъртта, защото съм убеден че след нея няма нищо. Предпочитам да живея, защото и хубавото и лошото което ми се случва е много по-добре от нищото, което е смъртта. От моята собствена смърт ме е страх, а смъртта на други хора я приемам тежко, въпреки че не го показвам.

По принцип имам и по-дълбоки философски размисли относно функцията на смъртта и от тях следва, че тя е част от времето и е нещо напълно нормално и не бива да буди страх или мъка. Но на практика не е така, защото и аз а и хората по принцип нямаме напълно обективен поглед, а мислим и за себе си. Което пък е свързано с функцията на живота. Така че страхът от смъртта е част от живота за мен.

Интересно, има някои съвпадения и доста разлики, спрямо това което мисля аз.

Очаквам другите десетина човека от анкетата за вярата в Бог да пишат тука. >:с

Мега фен Аватара на machoka
    В момента - като нещо лошо, защото ми се живее. Ако недай си боже нещо лошо стане с мен и не мога да живея пълноценен живот, много осакатяване или съм на 98г и едвам дишам и всичко ме боли от тежка болест, навярно ще бъде нещо хубаво и ще служи за успокоение. Смъртта е различна, в един моемнт е лош кошмар, а в друг спасение.

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от machoka Виж мнението
    В момента - като нещо лошо, защото ми се живее. Ако недай си боже нещо лошо стане с мен и не мога да живея пълноценен живот, много осакатяване или съм на 98г и едвам дишам и всичко ме боли от тежка болест, навярно ще бъде нещо хубаво и ще служи за успокоение. Смъртта е различна, в един моемнт е лош кошмар, а в друг спасение.
    виждал ли си същество на прага на смъртта?
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

виждал съм

Мега фен Аватара на anonymous908491
    Цитирай Първоначално написано от StringTheoryPracticist Виж мнението
    Как виждате смъртта - като нещо хубаво или като нещо лошо? И какво целите в живота?

Винаги съм искал да знам как са се насочили другите, след като са приели несъществуването на Бог. Осъзнавам, че моя подход е рядко срещан, въпреки че винаги ми се е струвал очевидното нещо, което всеки би направил.
    Има и средно положение, не е хубаво, но не е и лошо, просто е нормално.
    Нарича се кръговрат на живота.

Град
    системата дегоба
    виждал съм
    не се ли бори до края?
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    За атеистите(щом са атеисти, не вярват нито в Бог, нито в душата и продължаването на съществуването и след смъртта) смъртта е като изведнъж да припаднеш и повече да не се събудиш никога - в един момент просто умират(едва ли някой знае кога ще умре), и край, повече не съществуват под никаква форма, което е страшно по принцип, според мене всеки уважаващ ума си човек не иска да приключи така, и дори и да не е религиозен пак би искал да вярва в някакво нефизическо съществуване, защото какво по-страшно от това да изгубиш себе си.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Мега фен Аватара на ilovedeath
    Не ме е страх от смъртта. Все ми е тая дали ще живея или не. Бих казала, че живея празен живот.. честно. Нямам търпение да дойде деня в който ще умра. Трябва да се случи някакво чудо, че да заобичам живота и да започна да му се наслаждавам. А смъртта на другите хора я приемам тежко, а дали ще ми проличи зависи от това кой е човекът. Но както вече казаха, смъртта е нещо нормално.

Мега фен Аватара на Canis_Dirus

Und die Kraft versiegt dir nie!
    Die Welt wird es erleben
    dass eines fernen Tages du
    wirst deinen Sarg selbst heben!
    Grumpy old madman

Супер фен
    Вярвам в принципа на Спиноза така ,че каквото дойде

Цитирай Първоначално написано от haritov Виж мнението
    не се ли бори до края?
    бори се, но това са телесни рефлекси. Душата иска спасение от агонизиращото тяло. За това говоря.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Ако не вярваш в някакво съществуване след смъртта и не те е страх от нея има нещо нередно, единствено се сещам ако си живял лош живот и не искаш след смъртта си да понесеш някакви последствия(каквито почти всички задгробни теории споменават) по-добре може да е да умреш пернаментно.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    И не разбирам нежеланието и даже омразата на хората да вярват в това, че е възможно да съществуват неща отвъд науката и очите им, че е възможно всичко което са те да представлява метафизична душа, и живота да е просто стъпка от едно по-голямо съществуване, според мен това е страшно неуважение и глупост към собственото ти Аз.

Град
    системата дегоба
    бори се, но това са телесни рефлекси. Душата иска спасение от агонизиращото тяло. За това говоря.
    не съм съгласен

Прекалената вяра в 'нещо по-добро отвъд', често ти праив лоша услуга в пораждането на желание да се измъкнеш от настоящите си проблеми.

По-ми харесва теорията да те чакат вечни болки, огън нам си кво, та да се крепиш със зъби и нокти за живота си тук и сега.

Цитирай Първоначално написано от Nam3less3 Виж мнението
    И не разбирам нежеланието и даже омразата на хората да вярват в това, че е възможно да съществуват неща отвъд науката и очите им, че е възможно всичко което са те да представлява метафизична душа, и живота да е просто стъпка от едно по-голямо съществуване, според мен това е страшно неуважение и глупост към собственото ти Аз.

Мега фен Аватара на Canis_Dirus
    Цитирай Първоначално написано от haritov Виж мнението
    не съм съгласен
    Виждал ли си животно да се самоубива съзнателно?
    Че има случаи на животниски самоубийства - има, но дали са осъзнати?
    Grumpy old madman

Цитирай Първоначално написано от papugai Виж мнението
    Има и средно положение, не е хубаво, но не е и лошо, просто е нормално.
    Нарича се кръговрат на живота.
    "Има" щеше да важи ако мнението ти беше обективно, а щеше да е по-вероятно да важи ако поне беше образован.
    За атеистите(щом са атеисти, не вярват нито в Бог, нито в душата и продължаването на съществуването и след смъртта) смъртта е като изведнъж да припаднеш и повече да не се събудиш никога - в един момент просто умират(едва ли някой знае кога ще умре), и край, повече не съществуват под никаква форма, което е страшно по принцип, според мене всеки уважаващ ума си човек не иска да приключи така, и дори и да не е религиозен пак би искал да вярва в някакво нефизическо съществуване, защото какво по-страшно от това да изгубиш себе си.
    Наистина ми беше тежко отначалото да приема, че след смъртта спирам да съществувам. Но сега съм напълно свикнал с мисълта и не ми прави впечатление.

Litany of Tarski:
    Ако небето е синьо,
    аз искам да вярвам, че небето е синьо.
    Ако небето не е синьо,
    аз искам да вярвам, че небето не е синьо.

Реалността е това, което не изчезва когато спреш да вярваш в него. Ако си вярвам, че след смъртта ще отида на място, идеята за което и без това е в силно несъответствие с начина, по който работи Вселената, това няма да промени реалността.

А и това би ме лишило от възможността да отхвърля неразумната презумпция, че смъртта е непредотвратима.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Никой не знае каква е реалността, шанса е 50 на 50 да има нещо след смъртта или да няма.

Иначе това, че ако вярваш, че след смъртта те чака нещо хубаво не значи, че трябва да живееш по-леко и да не ти пука, напротив, всички духовни учения и религии, които обясняват отвъдното, твърдят, че живота е училище и човек трябва да се бори.

Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от Canis_Dirus Виж мнението
    Виждал ли си животно да се самоубива съзнателно?
    Че има случаи на животниски самоубийства - има, но дали са осъзнати?
    тия дето се самоубиват са с повредена психика

^^ евтаназия?

Никой не знае каква е реалността, шанса е 50 на 50 да има нещо след смъртта или да няма.

Иначе това, че ако вярваш, че след смъртта те чака нещо хубаво не значи, че трябва да живееш по-леко и да не ти пука, напротив, всички духовни учения и религии, които обясняват отвъдното, твърдят, че живота е училище и човек трябва да се бори.
    Разбирам неумението ти да приемеш, че някои хора са с различно мнение от твоето собствено, но не в тази тема. Темата е за атеисти.

Ако поне си беше направил труда да ми разбереш поста, щеше да разбереш, че всъщност се опитвам да достигна безсмъртието. А ако си разбрал това, но все пак мислиш, че си позволявам да живея безхаберно, тогава те съжалявам.

Не ме интересува това, което мислиш да напишеш в отговор. Ако искаш може да пуснеш друга тема за атеизъм вс. религиозност.

Мега фен Аватара на Mary_Jane_69
    Попринцип съм кръщавана, христианка съм, но не съм вярваща. Не смея да кажа и че съм атеист, защото не съм дотолкова запозната със самия произход и точно значение на тази дума и схващанията на хората. Тоест невежа съм относно тази тематика, но тъй като и не вярвам в Господ, ще изкажа своето мнение относно темата ти. Според мен смъртта е по - скоро нов живот, в някой паралелен свят. Не че душата ти изчезва, да тя напуска тялото ти, но винаги съм възприемала смъртта като ритуал в който преминаваш от физическия свят към отвъдния. Имам впредвид физическа и паралелна вселена. Оттам смятам, че има вероятност феноменът прераждане да съществува, но кой се е върнал оттам, че да ни запознае подробно и да се аргументира подобаващо с достоверни факти и тези ? П.С. на 14 съм

Град
    системата дегоба
    ^^ евтаназия?
    по желание на стопанина

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си