- Форум
- По малко от всичко
- Наука, Култура, Изкуство
- E-books и вашето мнение за тях
Една приятелка ми беше оставила нейната е-книга, за да прочета един роман. Няма да си кривя душата, много по-удобно е, много по-бързо се чете даже, но ми липсваше нещо. Не знам точно какво. Не успях да се потопя в историята, непрекъснато си отвличах вниманието с нещо. Дразних се, че не мога и да подчертавам и да си вмъквам разни мои бележки около цитатите, които харесвам. Която и книга да хвана в нас и да я прелистя, веднага ми се набиват в очите подчертаните редове. Много е приятно ей така да си отворя някоя книжка и да си прочета нещо любимо.
За празниците имах възможност да си купя и аз, но изчаквам, защото се чудя с кое да направя компромис. Едното е практично, другото ми носи много по-голяма душевна наслада. Може би ще заложа на практичното, само защото се чете много по-бързо и ми харесва да мога да нося със себе си над 100 книги, които да се побират в едната ми ръка.
И спря да се върти за миг земята..
Е-четците си имат опция за подчертаване и вмъквване на бележки. Когато отвориш въпросното произведение върху четеца, можеш да ги видиш до една. Явно на вас основният ви проблем е това, че не можете да си прегъвате страниците, да усещате ароматите от завода в Руанда, или пък че четците нямат заложен философски смисъл ... Сами придавате на книгите в хартиен вариант такава важност. Нека първо се научим да четем, после да се привързваме към 95% дърво и 5% мастило. А определено с четците един ученик може да намери книгите, които харесва, а не само безсмислените за почти всеки от нас произведения по литература.
Бях разгадала опцията за подчертаване, но ако отвориш една моя книга, ще видиш защо тя не ми върши работа, но това е друга тема.
Кой колкото и да се прави на дървен философ, разликата между книгата и е-книгата е огромна. И двете имат плюсове и минуси, въпрос на избор е.
В моето мнение абсолютно нищо не съм споменала за страници, аромати и т.н. Не чети ненаписани неща.
А в библиотеките и книжарниците има голям избор на книги, не са само задължителните произведения. Това, че хората в днешно време ги мързи да отидат до библиотеката или да дадат някой лев за книга, също е друга тема.
И спря да се върти за миг земята..
Права си - нека не я засягаме. Това, което написах, не се отнасяше само за теб. Това, че ти не си го споменала, не означава, че другите не са. За книжарниците не съм съгласен, че имаш чак толкова богат избор от книги. Библиотеките са друго нещо, но защо да ходим до там, като можем да си изтеглим книгата? Аз лично смятам това за плюс към е-четците. Това е моето мнение.![]()