- Форум
- По малко от всичко
- Наука, Култура, Изкуство
- E-books и вашето мнение за тях
Има такава тема ама тя не е съвсем същата, така че... :д Какво ви е мнението за E-books и чели ли сте нещо на електронен носител? Може ли мишката да изяде книжката и въобще едно и също ли е едно произведение върху хартия и върху електронен носител?
Аз имам Kindle от 2-3 месеца, и е страшно удобен! Едва ли има нещо по-лесно от това да си изтеглиш всяка книга, която искаш, за секунди. Батерията му държа последно 10-11 дни при активно четене от мен всеки ден. Мислех си, че усещането ще е различно, но няма такова нещо![]()
Удобни са и вярвам, че ще станат по-популярни. Когато си навън и пътуваш (например в метрото) е по-лесно да ползваш e-reader вместо хартиена книга. По лек е и една ръка е достатъчна, за да го държиш 'отворен'. Можеш да си пускаш музика докато четеш. Електронните книги са по евтини, а ако са на повече от 10 години можеш да ги намериш и безплатни.
Четох една книга така ... и не намирам усещането за същото. Първо, че очите ми "изтичат" докато чета и второ - просто не мога да помириша страниците, да се наслаждавам на корицата, да УСЕЩАМ книгата. Онази приятна близост ... изчезва.
Искаш да кажеш, че си чела на компютър книгата ли? Естествено, че ще ти "изтекат" очите, да гледаш LCD монитор е като да гледаш лампа. Слаба, но все пак лампа. Тя говори за е-четци, които не излъчват светлина, а са с електронно мастило. Ето как изглежда един такъв четец:
![]()
А това за усещането си е различно при всеки човек. На мен ми се струва глупаво.![]()
Хъхъхъ. Преди време разработвах 60+ страници папка на тази тема.
Общо взето недостатъците са човешките предубеждения, че електронната книга няма душа, не можеш да я докоснеш, да й помиришеш страниците (???) и тн., което за мен лично е израз на титанично малоумие, щото в крайна сметка ме интересува съдържанието, а не как изглежда самата книга. Също загубата на работни места - издателства, фирми, които превозват книгите от издателство до книжарница, книжарници
За сметка на това не натоварва очите, не заема място, в рамките на секунди можеш да се сдобиеш с дадено произведение (и то без пари, особено ако авторските права са изтекли), прелиства страниците също толкова бързо, удобно е чисто физически в сравнение с разни тухли, self-publishing платформи се разработват, които подпомагат млади автори. Да не говорим колко хартия се пести.
Проблемът е, че масата чете рядко.
+1 . Плюс това за авторите е златна възможност да издават книгите си в електронен вариант. Вместо обичайния път:
автор > некадърни издателства > евентуално одобрение (за да бъде одобрена първата книга от Хари Потър са били нужни над 3 години на Джоан Роулинг лутане по издателства) > редактори > още редактори > разходи за мастило > разходи за хартия > разходи за машините > ДДС върху всичко това > плащане на художник, за да се направи корицата > отпечатване > цялостно оформяне на книгата > разходи за превоз до книжарниците > оскъпяване на продукта от книжарниците > я някой купи, я не.
И познайте колко % от печалбата получава авторът - не повече от 9-10.
А какво имаме при Е-книгите?
автор > сайт за продажба на е-книги > Интернет
А при повечко късмет имаме и
автор > Интернет
Това да осъждаш нещо революционно, защото нямало как да помиришеш страниците, си е чиста простотия.
Зависи как погледнеш на нещата. Не може да ме убедите, че е "чиста простотия", защото не е. Окей, може би за хората, които обичат практичното, това им изглежда много по-добре от класическата книга. Обаче на мен не ми харесва и няма да ми захареса, и да, винаги ще намирам усещането за по-различно, защото намирам книгите за нещо повече от просто книги. А сега ме наричайте както поискате и ми изтъквайте 9748262452 предимства на електронните книги (а аз няма да ги оспорвам, защото те със сигурност си имат такива). (:
ПС: dimitar.,, говорех за компютъра да, но до колкото разбрах Тори питаше просто за книги върху електронни носители, може и да съм сбъркала ...
Преди векове книгата е била най-голямото богатство, най-ценната придобивка за една знатна особа- изработката, стилът на писане, а не просто самото съдържание. Днес се обезценява стойността й, защото се възприема за даденост и навсякъде се намира.
Ако за едни техниката, колите и т.н. са най-великото нещо, за други това е самата книга по еdин изключително философски начин.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
ще пиша в темата, ако придобие някакъв смислен облик и съдържание.
засега: за мен книгата е дневник, може би единственият. пиша в полетата и подгъвам ъгълчета, подпъхвам всякакви бележки, картички, снимки между страниците. понякога я давам на приятел(и), като нерядко ги моля да правят същото. така книгата улавя момента, не само моментното ми състояние/настроение/личност, а и обществените такива, социалната среда, ароматите на града, ако щеш.
това, което изтъквате като предимство, а именно - лесното (само)издаване, всъщност (ще) е недостатък. подобно изроденото блогърство и социалните мрежи. в медийната и хайтек ера, в която се намираме, всеки се изживява като автор/Бог. изпитва непреодолима, болестна нужда да се изразява (макар и не авторски, а с цитати, колажи, +1, етц.). доста(тъчно) наясно съм с книжния пазар днес, не ми се мисли какво (ще) е всеки(!!!) да се издава. тогава ще стане ооооооще по-трудно да си намериш нещо сполучливо за четене. благодаря;
^ а сега пазарът не е ли залят от литературни извращения и помии? Малко ли са модерните/инди/хипстър авторчета, където бълват словесни абоминации, които освен че се продават, намират също тка и не малка популярност? И според теб кое е редно- авторските права върху дадено произведение да се държат почти изцяло от издателството, или изцяло от автора?
Нищо против разните емоционални изблици, които предизвиква хартията у някои, ама другите предимства просто надделяват.
Една приятелка ми беше оставила нейната е-книга, за да прочета един роман. Няма да си кривя душата, много по-удобно е, много по-бързо се чете даже, но ми липсваше нещо. Не знам точно какво. Не успях да се потопя в историята, непрекъснато си отвличах вниманието с нещо. Дразних се, че не мога и да подчертавам и да си вмъквам разни мои бележки около цитатите, които харесвам. Която и книга да хвана в нас и да я прелистя, веднага ми се набиват в очите подчертаните редове. Много е приятно ей така да си отворя някоя книжка и да си прочета нещо любимо.
За празниците имах възможност да си купя и аз, но изчаквам, защото се чудя с кое да направя компромис. Едното е практично, другото ми носи много по-голяма душевна наслада. Може би ще заложа на практичното, само защото се чете много по-бързо и ми харесва да мога да нося със себе си над 100 книги, които да се побират в едната ми ръка.
И спря да се върти за миг земята..
Е-четците си имат опция за подчертаване и вмъквване на бележки. Когато отвориш въпросното произведение върху четеца, можеш да ги видиш до една. Явно на вас основният ви проблем е това, че не можете да си прегъвате страниците, да усещате ароматите от завода в Руанда, или пък че четците нямат заложен философски смисъл ... Сами придавате на книгите в хартиен вариант такава важност. Нека първо се научим да четем, после да се привързваме към 95% дърво и 5% мастило. А определено с четците един ученик може да намери книгите, които харесва, а не само безсмислените за почти всеки от нас произведения по литература.
сериозно ли? ще ти отговоря като автор - ако някой се нагърбва да ми движи всичките неща след написването на текста, обгрижва творчеството ми и строи мостовете ми/у към евентуалните читатели, разбира се, че ще държи процент. пренебрегвате разпространението, а предвид залятия пазар (във всяка една област, във всяко едно отношение), е важно кой стои зад теб, кой ти се подписва под недоносчето, кой ти пише рецензии, кой те коментира в културни колонки и т.н.
ако 1 творчески продукт се осъществяваше със завършването си от автора, всичко щеше да е много лесно. това е утопия. днес всички кафенета правят най-вкусното кафе, навсякъде предлагат най-добрите оферти и т.н. 1 книга може да си стои десетки години там някъде (днес - под леглото на самоиздалия се автор, утре - в някой книжен плейлист), от това няма смисъл. аз не искам да си говорим наизуст и пожелателно. монопол на издателствата у нас има, да, от тях тръгва "преходното" изкривяване. но изкуството не може да съществува самостоятелно, не може да се самоиздържа, колкото и да ми/ви/ни се иска.
съвсем отделна тема за мен е, че книгата не е само 1 текст, но това няма смисъл дори да го подхващаме. дотук нищо съществено не сте казали. защо трябва да си купя/им четец и да зарежа книгите, които съществуват физически и пространствено и са красиви (дизайн ера), концептуално завършени парчета изкуство? защо мислите хората си пазят книжки от изложби, флаерчета от концерти, билети от театър? може би защото са физическо доказателство, сувенир за дадено преживяване. историческото мислене е важно, ако нямаш акк във фейсбук, как ще си редиш таймлайна?:Д ето, музикантите у нас (без значение какви са) спряха да вадят дискови носители, или поне намалиха тиража и вдигнаха цените. това хубаво ли е и до какво доведе? малко съм разпиляна, но ето - тук идва и друга функция на книгата, като книга (с корица и т.н.) - тя се явява подвижна реклама. с четец няма как да се случи, докато не вкарат 3д изображение, плаващо над екрана:Д
според мен вие подценявате реалното съществуване на текста в самостоятелен физически носител. ще елементаризирам, но - чекмедже за чорапи, шкаф за обувки, чинии, етц. да е подредено.
Бях разгадала опцията за подчертаване, но ако отвориш една моя книга, ще видиш защо тя не ми върши работа, но това е друга тема.
Кой колкото и да се прави на дървен философ, разликата между книгата и е-книгата е огромна. И двете имат плюсове и минуси, въпрос на избор е.
В моето мнение абсолютно нищо не съм споменала за страници, аромати и т.н. Не чети ненаписани неща.
А в библиотеките и книжарниците има голям избор на книги, не са само задължителните произведения. Това, че хората в днешно време ги мързи да отидат до библиотеката или да дадат някой лев за книга, също е друга тема.
Права си - нека не я засягаме. Това, което написах, не се отнасяше само за теб. Това, че ти не си го споменала, не означава, че другите не са. За книжарниците не съм съгласен, че имаш чак толкова богат избор от книги. Библиотеките са друго нещо, но защо да ходим до там, като можем да си изтеглим книгата? Аз лично смятам това за плюс към е-четците. Това е моето мнение.![]()
Има и онлайн книжарници, от които можеш да си поръчаш.
На мен никога не ми е било проблем да се разходя за един час до библиотеката и обратно. За това и не го смятам това за плюс на е-книгите. Както казах, единственото нещо, което наистина ми харесва е, че мога да си сваля колкото книги искам и всички да се съберат в единия ми джоб. Само заради тази опция сериозно се замислям дали да не си направя такъв подарък за някой празник.
Сега се сещам, че леля ми имаше и някаква лампичка, с която си светеше през нощта и четеше. Много добре й осветяваше на нея и въобще не дразнеше очите в абсолютно тъмната стая. Което също е плюс, особено за хората, които обичат да четат вечер и не винаги са сами и могат да си позволят да си светят с нощна лампа цяла нощ.
Не съм против,но за мен няма нищо по-хубаво от тва да помириша , да, обичам да мириша страниците на книгата и да усещам хартията.Просто ми харесва и предпочитам"живия" досег до книгата,но ако съм на място ,където не мога да си мъкна томовете на Хемингуей - да ,добра идея е.
maDamn
Поне се избягват гадните физономий на продавачките в книжарницата.
Отново прочетох темата, та сега извадих предимствата и на двете:
Е-четци:
практични, удобни, лесно преносими, в 300-400 грама можеш да побереш над 1500 книги, можеш да намериш почти всяка книга от целия свят за секунди, сериозно се намаля монопола на издателствата, не е трудно средният човек да намери книга, която правителството намира за "опасна" (Ян ван Хелсинг и останалите автори от неговия жанр), спасяват се МИЛИОНИ дървета.
Ама си е друго да си традиционалист. Ето какво кара потребителите да предпочитат обикновената книга:
тя има душа (...), можеш да си прекарваш часове наред в мирисане на аромата на изсъхналите, разрязани и жестоко разсичани дървета, голяма философия е да имаш книга, можеш да си разкрасяваш страниците с драсканици и бележки.
Това е все едно да предпочиташ метлата пред прахосмукачката, понеже, погледнато философски, метлата има душа.
По принцип съм и за двете.Практичното си е практично, но не мога да мина изцяло на е-книги. dimitar.,![]()
![]()
Я, колко ми е пораснала темичката от 25ти насам. Мерси много за изразените от всички ви мнения. Искам само да поясня за Алиша и Димитър - говорех за ВСЯКАКЪВ вид носители. И четци, и таблети, и компютри, и лаптопи, и телефони, и все в тоя ред на мисли. И двете си имат някакви положителни, а и отрицателни черти. При мен истинските книги бият със стотни четците, но това може би е защото не съм ползвала и-бук, а само компютър.
И аз съм леко като повечето - освен текста, за мен съществуват и други неща. От една страна с четец спасяваш доста дървета, макар че те са отрязани, свързани в книги и прашасват в книжарниците. Доста по-удобно, леко и практично четиво е, макар че ти е малко скъпичко да дадеш 200-300 лева на един път. А "истинските" книги са по-евтини уж, но ако решиш да си направиш огромна библиотека като от мечтите ми, трябва да си не милионер, но поне заможен. :д Освен всичко изброено, хартиените книжки тежат. От друга страна, аз примерно съм отвратителна като чета 4-5-6 часа на компютъра, дори хората около мен казват, че съм "кисела краставица". Пък и от нещото с корици няма как да хванеш вирус примерно и да се чудиш как да си изчистиш четеца. Пък и едно е чувството да се излегнеш на дивана, да гушнеш книжлето и след дълго и уморително четене да заспиш с с книгата на носа. В книгата има един точно определен мирис, може би в следствие на мастилото, но е някак си... омагьосващо.
Едно е да си практичен, съвсем друго - е усещането за истинска книга.